České LOB hvězdy, díl 4. : Petr Horvát

od | 19. 1. 2017 | LOB, Rozhovory

Pokud se řekne, že někdo z orienťáků dobře kombinuje dva sporty dohromady, asi si většina z nás vzpomene na Tove Alexandersson, která je zároveň mistryní světa v OB i LOBech. Nebo naši Péťu Hančovou, která se v roce 2016 zúčastnila JMS jak v lyžování, tak v OB. Český reprezentant Petr Horvát umí krom mapy i jeden trochu jiný sport. Závodně plave. Jak se proplul naším dotazníkem on? Čtěte níže.

Ahoj Petře, jak se ti vede a kolik kilometrů na běžkách už máš v letošní sezoně za sebou?

Ahoj! No, už se delší dobu nic zásadně nepodělalo, takže jo, vede se mi dobře. Tuto sezonu mi dala škola trochu víc prostoru, takže jsem na tom s fyzickou přípravou podstatně lépe, než kdy dřív. Ty kiláky jsou trochu zavádějící parametr, snažím se je proto tolik nehrotit (ale moc mi to nejde). Mám nalyžováno celkem 2 155 km (141 h), z toho od družstev 1 676 km (114 h), z toho na sněhu 1 345 km (94 h), z čehož je 405 km (30 h) klasikou.

Na co se ve svém tréninku nejvíce zaměřuješ?

Na to, abych se na něco zaměřil. Jet si jen tak zalyžovat je sice fajn, ale tréninkový efekt pak teda není nic extra. Při plánování, které provádím často ze dne na den podle podmínek, se pak snažím, aby to mělo všechno nějakou logiku, návaznost, plynulost a rovnoměrnost. A to se mi poslední dobou myslím celkem daří. S blížícími se závody se chci ještě zaměřit na mapovou přípravu.

Klasická trať na ME 2016, Foto: Markus Bianchi

Můžeš nám krátce popsat, jak ses k LOBům dostal?

Klasiku umím už od malička, často jsme s rodinou jezdili na hory. V devíti letech jsem začal s orienťákem, když se na základce rozjížděl kroužek. Dosti mě to s mapou bavilo, a když jsem se pak dozvěděl, že se to dá dělat i na běžkách, stačila jedna návštěva u Strachotů a pak výlet na Mísečky. Oba dva LOBy jsem tam ten památný den (23. 2. 2008) navíc vyhrál, a tak jsem začal pilovat techniku bruslení a obrážet LOBy.

Jak jsi na tom s ostatními druhy orienťáku MTBO, OB …? Máš případně v těchto dalších odvětvích nějaké vyšší ambice?

Trail jsem nikdy nezkusil. Nějaký ten závod MTBO jsem v rámci soustředění poslední dvě sezony přežil, ale kolo není zrovna můj oblíbený tréninkový prostředek, takže je to otázka spíš na klasický orienťák. Tam by vyšší ambice byly, ale když chce člověk v zimě solidně lyžovat, má prostě smůlu. Na závody jezdím hodně, ale nepřipravuji se na ně tak, jak by bylo žádoucí – všechno se teď snažím směřovat k zimě. Není mi jedno, jak zaběhnu, snažím se vždy podat nejlepší výkon, jaký v ten daný den mohu, ač mé nožky často značně protestují. V létě totiž zařazuji kolce a plavání, kde se aktivně zapojuje celé tělo, což snižuje počet odběhnutých tréninků. A o zimě ani nemluvě – vždyť co taky můžu chtít, když mám od posledního rankingového závodu naběháno 15 km (když přičtu ty sprinty na MHD, tak možná 20).

Petr umí na trati nechat všechno, foto: Markus Bianchi

Co považuješ ve své dosavadní LOBácké kariéře za svůj největší úspěch?

Složitá otázka, která bude doufám na jaře lehčí. Žádnou díru do světa jsem totiž neudělal. Moje nejhodnotnější umístění je myslím loňské 21. místo z klasiky na ME. Za největší úspěch považuji tedy spíš kariéru jako celek – to, že jsem se pravidelně účastnil mezinárodních akcí a nejezdil tam úplnou tužku. Ale důležité jsou pro mě i úspěchy mimo světovou scénu. Třeba obrovskou radost (a podstatné posílení psychiky) jsem měl, když jsem první rok v dospělých Škodíkovi dal k narozkám vteřinu a vyhrál tak ve Švédsku nominační klasiku!

A jaké cíle sis stanovil pro sezonu 2017?

Zvládnu-li zbývající tři zkoušky bez nočních šicht a leteckých dnů, pak si troufám mířit vysoko. Na ME chci jezdit v TOP20 (nebo se tam aspoň jednou podívat). Cílem je i zlato z MČR. Ohledně MS se ještě uvidí, každopádně tam budu chtít jezdit o chlup lepší fleky než na ME. Navíc kluci jsou úřadující štafetoví bronzoví medailisti, a tak bych rád, abychom ty seveřany letos aspoň trochu potrápili!

Díky za rozhovor, držte nám palce 😉

Úvodní foto: Johanka Šimková

Foto: Johanka Šimková

Petr Horvát

ročník narození:  1994

klub v ČR: Severka Šumperk (LOB), Magnus Orienteering (OB)

žije: Zábřeh

ME+SP 2016: 21. klasika, 36. sprint, 42. krátká, 6. štafety
MSA 2016: 15. krátká, 18. stíhačka, 19. sprint
SP 2016: 26. sprint, 29. klasika, 31. krátká, 5. štafety

MS 2015: 24. klasika, 29. krátká, 30. sprint
ME 2015: 33. krátká, 37. klasika, 42. sprint

MSJ 2014: 18. sprint, 19. krátká, 20. klasika, 5. štafety

 

Týden s LOB na O-news.cz

16.1. Hanka Hančíková

17.1. Jakub Škoda

18.1. Johanka Šimková

19.1. Petr Horvát

20.1. Petra Hančová

21.1. Vojta Matuš

22.1. Katka Neumannová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 13. 5. 2024
a svátek má Servác.