Znáte Mirku?

od | 4. 6. 2024 | Orientační běh

To je ta věčně s baťůžkem na zádech, věčně v běhu, a pozor, musí mít v ruce mapu (nebo tablet s mapou). Letos to bude už 50 let, kdy poprvé vzala do ruky mapu pro orientační běh. Už 50 let pomáhá organizovat proslulý závod „O Vodňanského kapra“, v půlce října se bude slavit. Mirka by se té oslavy ráda dožila…

Orienťák je její srdcovka. 22 let vedla oddíl, pořádala závody, kreslila mapy – v oddíle jí říkali, že když má jako učitelka dva měsíce prázdnin, má na to čas. Sama úspěšně závodila – ne pro stupně vítězů, ale pro ten neskonalý pocit svobody při pohybu terénem, kdy si cestu volí sama podle svého rozhodnutí.

V onen osudný den při návratu z mapování podzimního závodu (v dubnu 2022), Mirka zkolabovala. Plicní embolie, řekli doktoři. A za týden věděla přesnější diagnózu – nádor v malé pánvi. Operace nutná. Postavila se k nemoci čelem. První operace ukázala, že se jedná o rychle rostoucí sarkom hladkého svalstva. Absolvovala tři nejsilnější chemoterapie jako přípravu na další operaci v Brně. Po ní z Mirky zbyl jen stín, operace se nezdařila, a lékaři doporučili paliativní radioterapii. Mirka nemohla jíst a přestala chodit. Hezký začátek roku 2023 – bez vyhlídek. To je konec, říkáte si. Ale kdepak!

Mirka může mluvit o obrovském štěstí – má totiž spoustu kamarádů. Jedni jí navrhli, zda nechce zkusit alternativní léčbu na bázi imunoterapie, ovšem neoficiální, nepatentovanou a také celkem drahou. Mirka souhlasila. Ostatně, co úsporami na důchod, když vám hrozí zanedlouho konec? Zpočátku nádor rostl, ale tělo pookřálo, teprve po změně dávkování a aplikaci dalšího preparátu začal nádor rapidně ubývat – z původních 12 cm na 4,5 cm. A spolu s ním i otok nohy, způsobený neproudící lymfou. My kamarádi jsme jí nemohli poznat, jak ji to postavilo na nohy. 

Mirka nastoupila na částečný úvazek zpátky do školy, začala jezdit na závody. A často také slyšela: „Hele, potřebujeme mapu, mohla bys…..?“ No, mohla. A její kamarádi běžci se jí složili na nový tablet, protože starý jí jednou v lese klekl. Pomohli i finančně, protože úspory došly. Byla ráda, že léčba nemá žádné vedlejší účinky, že může žít normální život, jen ta výkonnost je trochu nižší. Ale Mirka chce stíhat všechno.

V létě 2023 bylo skoro vyhráno, jenže poslední zbytky nádoru ne a ne zmizet. Dokonce malinko poporostl. Teď se růst zase zastavil. Mirka dál užívá bylinné preparáty, její léčitelé jsou přesvědčeni, že ji z nemoci dostanou, jen to chce čas. A samozřejmě peníze – jeden den života ji stojí přes tisíc korun – produkt se dováží ze zahraničí a je drahý. Peníze ze sbírky budou použity na nákup dalších dávek bylinných preparátů, které doteď Mirce pomáhaly bojovat s nádorem a vrátily jí do aktivního života.  

Sbírku jsme se pro Mirku rozhodli uspořádat její kolegyně ze školy, bývalé studentky a kamarádi z oddílu orientačního běhu.

Rádi byste Mirce také pomohli? Koukněte na web https://znate-mirku.weebly.com/.

Článek a foto s využitím webu znate-mirku.weebly.com

1 komentář

  1. Avatar

    Držím palce, Mirko!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.