Zlato, zlato, zlato, stříbro, stříbro, stříbro, stříbro, bronz, bronz, brambora

od | 24. 5. 2022 | MTBO, Reportáže, Závody

Přidáme-li páté a šesté místo, máme sečtenou celou letošní sklizeň podiových umístění české MTBO reprezentace na mistrovství Evropy. Včetně dramatického obhájení titulu mistrů Evropy ve smíšených štafetách. Vezměme to ale popořádku.

Middle – Stránská zlatá, Nedomlelová bronzová

Hned první závod šampionátu, který byl věnován pouze juniorským a dorosteneckým kategoriím, přinesl první medaile pro českou výpravu. Sofie Stránská si po více méně čistém závodě dojela pro dorostenecké zlato. Lucie Nedomlelová v závodě zvolila sérii pomalejších voleb, i přesto ale dosáhla na fantastické třetí místo v juniorkách.

Sprint – Ludvík zlatý, Tichovská stříbrná, Nedomlelová bronzová

Druhý den nabídl závod ve sprintu. Start i cíl mohli diváci sledovat přímo na náměstí v Ignalině. Větší část tratí pak vedla přilehlým lesem okolo jezer Paplovinis, Palaukinis a Mekšrinis. Byl to závod po rychlých cestách s prudkými stoupáními a efektním přejezdem jezera po lávce.

Vojtěch Ludvík si na trati dlouhé 9.5 km s 210 m převýšení dojel pro zlato 22 vteřin před druhým Mortenem Oerhagenem z Dánska. “Bylo to rychlejší, než jsem čekal. Větší část tratě byla v lese. Les byl ale dobře průjezdný, takže se tam dalo fikat. Taky, když člověk přejel odbočku, tak se mohl celkem beztrestně dostat zpátky na postup. Největší problém jsem měl na 18. kontrole, na které jsem si nejdřív myslel, že se má vyměnit mapa, protože přímo od kontroly nevedla další spojnice. Byla to ale jen vynechaná část spojnice kvůli přehlednosti křižovatky hned vedle. Takže jsem si tam otočil mapu a pak jsem zjistil, že začátek druhé mapy je úplně jinde. Ztratil jsem tím podle mě třeba 15 vteřin. Ale jinak za mě poměrně čistý závod jen s drobnými zaváháními,” zkonstatoval svůj závod Ludvík. Taktiku pomaleji a na jistotu zvolil Kryštof Bogar, a tím si vysloužil pátou příčku.

šestá Kateřina Nováková

I v ženské kategorii se slavilo. Martina Tichovská si v prvním kole okolo jezera také především hlídala mapu. Až po výměně mapy, kdy byla trať jednodušší, pořádně šlápla do pedálů a do cíle dojela na druhé příčce 5 vteřin za Dánkou Camillou Soegaard a 39 vteřin před třetí Marikou Hara z Finska. Tím pódiová umístění neskončila. Také Kateřina Nováková potvrdila svou letošní sprintovou formu, kterou zahájila vítězstvím na MČR v Kutné hoře. Čistým závodem, ve kterém dokonce několik kontrol vedla, si dojela pro 6. místo.

Lucie Nedomlelová si závodem s jednou 20 vteřinovou chybou dojela pro další bronz.

Long – Hradil bronzový, Stránská stříbrná

Závod na longu provedl závodníky na Litvu nevídaně kopcovatým terénem v okolí běžkařských tratí. Závodníci se museli poprat jak s nepřehlednou sítí cest v bližším okolí biatlonové střelnice, tak s řidší sítí rychlých cest v severní části mapy. Stavitelé si s terénem skvěle poradili a nejednoho závodníka potrápili opravdu obtížnými volbami.

Z české reprezentace si s longem nejlépe poradil Jiří Hradil. Přestože měl začátek pomalejší a trochu mapově váhal, brzy se rozjel a začal se probíjet pořadím výš a výš. Od K15 se pohyboval na druhém místě a Fina Samuela Pokalu za sebou držel stále víceméně minutku. Ten v závěru ale neskutečně zabral, Hradila časově dotáhl a předjel až na posledním postupu. Výsledný rozdíl nakonec dělal pouhých 12 sekund. Velmi dobře závod rozjel také Vojtěch Ludvík, který si až do čtrnácté kontroly přehazoval vedení s vítězem závodu Simonem Braendli ze Švýcarska. Osudnou se mu ale stala volba na 15. kontrolu, kde ztratil 2 minuty, které již nestáhl. I tak ale závod dokončil na krásné 4. příčce.

Ženám se na longu nedařilo tolik jako na sprintu. Nejlépe dojela Martina Tichovská na 9. pozici, kde jí zanechalo několik pomalejších voleb a velká chyba při realizaci postupu na 8. kontrolu. Spokojená nebyla ani juniorka Lucie Nedomlelová. Chybovala hned na první kontrolu, kde ztratila 2,5 minuty. Závod dokončila na pátém místě.

Velmi dobře závod rozjela Sofie Stránská v dorostenkách. I přes dvě 1,5 minutové chyby si svou fyzickou připraveností dojela pro stříbrnou medaili.

V dorostencích český tým nasadil svého agenta 777. Tomáš Zrník si ve všech třech individuálních závodech dojel pro nepopulární místo těsně pod velkou bednou. Na middlu mu k 6. místu chybělo 6 vteřin na sprintu 28 vteřin a na longu 12 vteřin.

Štafety – dospělí zlatí, juniarky a junioři stříbrní

Prostor závodu štafet se překrýval s prostorem sobotního longu. Znalost terénu přispěla k fyzické náročnosti závodu, která se pak vystřídala s mapově obtížnější částí po výměně mapy. První česká štafeta měla náročný úkol, a to obhájit nepřetržitou šňůru vítězství ve smíšených štafetách. Letos to nebylo vůbec jednoduché a byla to velmi napínavá podívaná až do poloviny posledního úseku.

Ve smíšených štafetách ve složení 2 muži a 1 žena tradičně startují ženy. Za A štafetu to byla Martina Tichovská, která na předávku dorazila na 4. místě necelou minutu za dánským duem Soegaard, Splittorff a lotyšskou štafetou, která zvolila opačné pořadí a na prvním úseku startoval muž. Vojtěch Ludvík na druhém úseku po startu stahoval. Pak ale odjel špatnou odbočkou na nepřehledné křižovatce na 7. kontrolu a závodníci za ním ho dotáhli. Na předávku dojel na třetí pozici 8 vteřin za prvním. Kryštof Bogar tak vyrážel do tvrdého souboje s Finem Samuelem Pokalou a Litevcem Ignasem Ambrazasem. Po vyčtení druhých úseků však přišel první zvrat, protože druhý úsek litevské štafety neměl v čipu všechny terčíky. Litevská štafeta jinak zajela fenomenální závod a dojela by si pro suverénní vítězství. Kdyby chyby, dál tedy pokračoval těsný souboj Bogar vs. Pokala, a to až přibližně do poloviny závodu, kdy byla oznámena diskvalifikace finského týmu. Samuel Pokala si na startu neohlídal vyzvednutí správné mapy a do závodu vyrazil s mapou Kryštofa Bogara (místo mapy 3/3 si vzal mapu 1/3), ten pak musel na startu žádat o mapu náhradní, kterou měli organizátoři perfektně připravenou z druhé strany plotu. V cíli si tak překvapený Bogar dojel pro suverénní vítězství 2:06 před druhou štafetou Rakouska. Další 1:39 za Rakouskem si pro bronz dojela štafeta Švédska.  

Dva juniorští reprezentanti doplnili své řady o dorostence Tomáše Zrníka a vyrazili tak do závodu štafet juniorů ve složení Smolen, Zrník, Černík. Tento souboj nebyl tak napínavý, štafety juniorů nikdo nediskl. Karel Smolen po závodě s drobnými zaváháními předal Tomášovi Zrníkovi na třetím místě v kontaktu s čelní skupinkou. Zrník zajel perfektní závod a štafetu předával na prvním místě třetímu Adamovi Černíkovi s minutovým náskokem na štafetu Rakouska. Finishmanem rakouské štafety však byl aktuální mistr Evropy Hannes Hnilica, který Adama kratší farstou na 1. kontrole docvaknul a lepší volbou na 8. kontrolu ho předjel. I přes bezchybný závěr už Adam Hannese nedotáhl, a své štafetě tak dofinišoval na krásné druhé příčce.  

Juniorky také doplnily své řady o dorosteneckou medailistku Sofii Stránskou a vyrazily do spoře obsazeného závodu dívčích štafet. Vedle české štafety zde startovaly pouze dvě další, a to štafety Finska a Švédska. Jak Lucie Nedomlelová na prvním úseku, tak Sofie Stránská na druhém úseku držely čelo závodu a na předávce vždy byly první několik vteřin před Finkami. Švédská štafeta v závodě trochu ztrácela, k čemuž se po druhém úseku přidala jejich diskvalifikace. Na třetím úseku Natali Chamraďa odjela čistý závod, ale fyzicky na medailistku ze všech tří předchozích závodů Kaarinu Nurminen nestačila. Do cíle dojela 1:32 za vítězkami.

Celkově se litevskému pořadatelskému týmu podařil uspořádat velmi důstojný šampionát v neokoukaných terénech a českému týmu se podařilo vybojovat slušnou řádku krásných umístění. Děkujeme všem fanouškům a těšíme se na další vrchol sezóny a to mistrovství světa ve švédském Falunu 15. – 20. července. Tedy těsně před O-Ringenem.

Zpravodajství z jednotlivých závodů najdete na www.mtbo.cz
Mezičasy, výsledky a GPS záznamy najdete na https://dbsportas.lt/en/varz
Záznamy online přenosů můžete shlédnout na https://orienteering.sport/event/emtboc-2022/welcome/

Foto: MTBO.cz a EMTBOC 2022

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.