Ženské volby v lázních (GPS analýza D21E)

od | 20. 9. 2017 | Analýzy, Orientační běh

Již v sobotu večer po závodu Českého poháru ve sprintu v Lázních Bělohrad jsme vydali analýzu sprintu hlavní mužské kategorie. Ani ženy nemůžeme ochudit o jejich postupy, ale také o přehlídku velkých chyb, které rozhodovaly o umístění na pódiu.

TOP 10 hlavní dámské kategorie D21E
MÍSTO JMÉNO REG. ČÍSLO KLUB ČAS
1. Horčičková Vendula LCE9353 OOB TJ Slovan Luhačovice 15:05
2. Knapová Jana LPU9053 OK Lokomotiva Pardubice 15:10
3. Indráková Adélka ZBM9153 SK Žabovřesky Brno 15:22
4. Gregorová Kamila CTB8151 SK OB Chotěboř 15:38
4. Tesařová Markéta ZBM9456 SK Žabovřesky Brno 15:38
6. Tichovská Martina PGP8658 SK Praga 15:46
7. Štičková Anna LLI9651 TJ Loko Liberec 15:53
8. Hlavová Jindra ZBM8989 SK Žabovřesky Brno 15:55
9. Kabáthová Eva ZBM8966 SK Žabovřesky Brno 16:04
10. Mechlová Lenka SHK9051 OK Slavia Hradec Králové 16:06

Pojďme si vše popsat hezky chronologicky. První dvě kontroly v parku byly vyloženě zahřívací. Po pěšince ke kanopům na první kontrolu, přes park na směr na druhou kontrolu. I třetí kontrola měla být podobně jednoduchá, ale na ní se začaly dít věci.

Omová ani Hiklová si nepohlídaly směr odběhu ze druhé kontroly. Vyhodilo je to k hustníku o kousek vlevo, než byl ten správný. Pro Hiklovou to znamenalo řádově 17 vteřin chybu, pro Omovou necelých 40 vteřin. To je zvlášť takto brzo po startu poměrně nepříjemná záležitost.

Následující kontrola byla pouze o výběru levá-pravá kolem budovy. Z hlediska plynulosti běhu se nabízela levá varianta, dámy pak totiž odbíhaly dál směrem na jih. Jak ale můžete vidět, tak pravá varianta zas byla o něco kratší.

Postup na pátou kontrolu se z mapy zdá poměrně jednoduchý, ale nejedné ženě zcela zamotal hlavu. Při optimálně provedeném postupu bylo úplně jedno, jestli běžely dámy zleva, nebo zprava. Chyb se tady nevyvarovala Omová, která přehlédla průchod ke kontrole (na její obranu musíme podotknout, že přes nevyřezané kolečko skoro nešel vidět – o tom jsme psali i u mužské analýzy). Omovou stála chyba necelých 20 vteřin. Chyby udělala i Knapová, která zahnula v závěru postupu o průchod dříve (ztráta skoro 30”). Velmi podobnou chybu udělala i Gregorová, která však v chybě ještě trochu váhala (ztráta přes 40”). Největší chybu ale vystřihla Zvěřinová, která se v areálu školky tak zamotala, že ztratila přes 2′ a závod tak pro ni prakticky skončil.

Gregorová se po chybě na pětku rychle vzpamatovala a dokázala vystřihnou nejrychlejší postup na šestou kontrolu. Volbu zprava zkusila Hiklová a ztratila tam 8 vteřin. Naopak Fenclová špatně odběhla a díky kroužení kolem budovy ztratila přes 20 vteřin.

Ženy měly, stejně jako muži, krátký postup na sedmičku (tam nikdo nechyboval) a pak volbu do areálu školy. Žádná z žen neobjevila nejrychlejší mužský postup, a tak ten nejrychlejší patřil Knapové, která šla začátek zprava, ale závěr pak takticky zleva. Ostatní varianty byly více či méně pomalé.

Ani ženy se nevyhnuly pár krátkým spojovacím kontrolám, které měly za úkol trošku rozbít tempo a připravit další volbu. Ta byla stejná jako u mužů a i ženy ji šly rychleji zleva. Indráková, která šla zprava, ztratila 3 vteřiny. Padesátivteřinovou chybu zaznamenala Omová (pravděpodobně “přeskočila” kontrolu a mířila rovnou na dvanáctku).

Dvanáctá kontrola byla opět pouze spojující. Třináctka pak připravila volbu zleva-zprava, kde ta pravá byla nepatrně rychlejší.

Následovaly další dva kratší postupy a pak stejně jako u mužů dlouhý postup do areálu fotbalového hřiště. Své běžecké kvality potvrdila Gregorová (3:39 min/km, neskutečné tempo!), Knapová na trošku delším postupu ztratila 4 vteřiny. Realizace úplně levého postupu znamenala pro Rollier přes půl minuty ztrátu. Ženy pak ještě čekaly dva krátké postupy u zázemí fotbalového hřiště, rychlý postup lesem na sběrku a následný doběh.

Informační rozcestník

 Úvodní foto: autor Jarda Havlík

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.