Závěrečná klasika ve Finsku

od | 30. 11. 2017 | LOB

Mrazivý long zakončil ve finském středisku Ylläs úvodní kolo Světového poháru v lyžařském orientačním běhu. Závodníci se museli vyrovnat nejen s nástrahami tratí a úzkých stop, ale také s nízkými teplotami, které se pohybovaly kolem -8°C.

Jako první na trať vyrazila skupina žen, která čítala 24 závodnic. Jely se dvě poměrně dlouhá kola a kratší závěrečné, během závodu bylo tedy nutné 2x měnit mapu. Už po prvním kole to vypadalo celkem jasně, kdo bude v závodě bojovat o vítězství – na čele jely s náskokem Alexandersson a Kechkina. První jmenovaná, Tove Alexandersson, ale lépe zvládla závěrečný okruh a zvítězila. Ruská závodnice Kechkina ztratila 55 vteřin a její krajanka Trapeznikova, která brala 3. místo, měla manko téměř šest minut. Jediná Češka na startu Johanka Šimková dojela s velkou ztrátou na 21. místě.

Start longu žen

Půl hodiny po startu žen se na trať vydali i muži, náročnou trať s délkou po postupu 26,4 km a 400 metry převýšení nikdo nezvládl pokořit ve směrném čase 90 minut. Nakonec nejlépe zajel ruský závodník Andrey Lamov v čase 100:23 a získal již třetí zlato ze tří závodů. Druhé místo získal Švýcar Gion Schnyder (+0:35) a na stupních vítězů tuto dvojici doplnil Švéd Martin Hammarberg (+0:44). Nejlepší z Čechů byl dnes opět Jakub Škoda (23. místo), kterému v mrazivých podmínkách dokonce během závodu zamrzl gel. Petr Horvát dojel 28. a o 2 místa za ním Radek Laciga.

 

Dalšími mezinárodními závody bude až Mistrovství Evropy v termínu 3.-8. 2. 2018 v Bulharsku. Ale v Česku se již blíží první závody Českého poháru, a to 16. – 17. prosince v Carlsfeldu v Krušných horách.

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.