Závěr MS MTBO ve Falunu

od | 27. 7. 2022 | Uncategorized

V minulém článku z MS jsme skončili po třech závodech. Ne, nebylo to všechno a zbývá dluh o velikosti dvou závodů, které se odehrály po dni volna, takzvaném “day off”. Na ně se podíváme dneska.  

Jak název napovídá, hlavním smyslem day off je odpočinout si po třech odjetých závodech a nabrat sílu na další dva. Věnován bývá také opravám kol či výletům po okolních zajímavostech. Náplň tak může vypadat nějak takto: 

Ráno:
snídaně
masáž unavených končetin

Dopoledne:
lehké vyjetí, třeba do kavárny nebo na model
oběd

Odpoledne:
opravy a ladění kol
studování map dalších závodů
rozebírání postupů odjetých závodů
ležing

Večer:
večeře
ležing

Po takto příjemně stráveném dni se dalšího rána opět všichni radostně přesunuli do karantény. Byla to karanténa sprintová a z přísně tajných důvodů se v ní trávila notná chvíle. Všichni závodníci tam museli být hodinu před prvním startem juniorů, kteří startovali další hodinu před elitou. Jak se v průběhu trati ukázalo, důvod byl prostý, pořadatelé pro závod sprintu využili i neembargovaný prostor v okolí hotelu, kde větší část výprav bydlela. Prostor pro sprint byl výrazně jiný, než česká výprava očekávala. Odhadem bylo využití velmi spletitých pěšin v jižní části longové mapy, kterým se předchozí závod na longu více méně vyhl. Stavitel sprintu se však tomuto prostoru vyhl zcela a využil především výrazně jednodušší prostor přiléhající k městu. Trať sprintu by se dala rozdělit na čtyři části. V úvodu se závodníci prohnali městskou zástavbou s několika krátkými postupy povětšinou po asfaltu, nebo sjízdných loukách. Ve střední části byl využit prostor lesa a luk v blízkém okolí, kde byl prostor pro zrychlení před další mapové náročnější částí v okolí hotelu. Na závěr si pak, stejně jako na longu, všichni museli vyšlápnout závěrečný kopec k můstkům.

Na sprintu největší úspěch sklidili čeští muži

Na trati dlouhé 9,3 km s převýšením 225 m a 29 kontrolami dlouho vedl Vojtěch Stránský. Jak říkal, bylo tam více drobných zaváhání a 2 sekundy, o které ho nakonec porazil Kryštof Bogar, by se daly stáhnout leckde. Vojta před Kryštofem ještě na K19 vedl o 21 sekund, než ale zdolal závěrečný stoupák, Kryštof již náskok stáhl, vyjel si tak druhý mistrovský titul na tomto šampionátu a Vojta mohl slavit stříbro. Tito dva nebyli jediní, komu jsme mohli tleskat na vyhlášení. Na čtvrtém místě 2 vteřiny za medailí po čistém závodě dojel Jan Hašek. 

Smolařem MS se stal Vojta Ludvík, na kterého na sprintu čekal vrchol jeho nesnází. Po ohlém převodníku na štafetách a prořízlém plášti na longu se na sprintu po cestě na K10 srazil s protijedoucím Simonem Braendli ze Švýcarska. Hoši do sebe narazili odhadovanou rychlostí v součtu 60 Km/h. Naštěstí pohotový Simon, který jel z kopce dolů, stihl začít kolo pokládat do smyku, a tak se vyhl čelnímu nárazu. Oba tak vyvázli bez zranění a jedinou ztrátu utrpěl Vojta, kterému náraz rozštípal karbonový rám na třísky.

Nejlepší českou ženou na sprintu byla Martina Tichovská, která skončila na šestém místě. Po dvou pár sekundových zaváháních dokázala ještě stáhnout ztrátu na druhé místo. Příliš defenzivní závěr výjezdu ke skokanským můstkům a následnému technickému sjezdu na lepší umístění nestačil. Pouhých 12 sekund za Martinou a na novém osobním maximu z mistrovství světa – 7. místě, dojela Kateřina Nováková, které závod opravdu velmi sedl.

Medailovou pozici dokázal obsadit i Matěj Tuma v juniorech, který si dojel pro bronz se ztrátou 30 vteřin na vítěze. V juniorkách se nejlépe umístila Rozálie Kuchařová na 8. místě.

Šampionát zakončil závod s hromadným startem.

Závěrečným spurtem o medaile se závodníci loučili s Falunem. Ačkoli to byl pátý závod, stavitel rozhodně nikoho nešetřil. Terén byl značně kopcovatý, ale s povětšinou dobře sjízdnými a dostatečně širokými cestami na případné vyhýbání protijedoucích vláčků. 

Závod v mužích nabral dramatický spád vteřiny po startu, kdy došlo ke srážce Miiky Nurmi s Jiřím Hradilem. Jiří naštěstí vyvázl dobře a mohl naskočit na kolo a pelášit za balíkem. Miika v tu chvíli svůj závod ukončil se zlomenou horní rámovou trubkou. Samuel Pokala z Finska celý závod vedl stylem start – cíl. Již v prvním průjezdu arénou balíku odskočil a náskok zvyšoval až na 1:46 před druhým Davidem Machadem z Portugalska. Ten měl v závěrečném sjezdu hodně práce s Kryštofem Bogarem, před kterým sice měl náskok, ale Kryštof ho velmi rychle stahoval. Nakonec ho stáhl až do finálového spurtu, který Machado vyhrál o centimetry. Kryštof tak dojel na třetím místě. Do TOP 10 se také dostali v těsném závěsu Vojtěch Stránský na 7. místě a Jan Hašek na místě desátém. Jakub Škoda o vteřinky z desítky vypadl a dojel na skvělém 11. místě. 

V ženách bylo v podstatě již na prvním průjezdu rozhodnuto, kdo bude bojovat o nejvyšší příčky. Při nájezdu na třetí mapu již byla Camilla Soegard z Dánska v čele před Emily Benham Kvale z Británie, kterou za sebou udržela až do cíle. Martina Tichovská na poslední mapu vjela na páté pozici ve skupince s Henou Saarinen a Gabrielou Andrasiuniene. O pořadí se rozhodlo až v cílovém spurtu, který Martina vyhrála. Společný dojezd utvořila skupinka Marie Kamarytová na 22. pozici, Kateřina Nováková 24. a Vendula Musilová 25. 

V juniorkách, stejně jako ve všech ostatních závodech, dominovala Finka Kaarina Nurminen, která fenomenálně odjela svou poslední sezónu v juniorkách a od příštího roku bude téměř se stoprocentní jistotou sbírat skalpy v ženské kategorii. Sofie se mezi juniorkami dlouho držela na 4. pozici, v závěru závodu ale chybovala a v závěrečném spurtu s Lou Colle z Francie dojela pátá. Natali Chamraďa dospurtovala pro 10. místo těsně před Rozálií Kuchařovou, pro kterou to byl poslední juniorský závod na MS. Z juniorů se nejlépe umístil Matěj Tuma, který chyboval na první kontrolu, kde ztratil 1:40. Do cíle dorazil na osmé příčce. Adam Černík dojel také těsně za TOP 10 na 11. pozici.

Medailová bilance tak letos čítá 2 zlata, 2 stříbra, 9 bronzů, 3 brambory, 2 pátá místa a 1 šesté místo

Děkujeme všem fanouškům za podporu a těšíme se zase příště.

Odkaz k zpětnému prostudování závodu zde

foto: Lars Gustafsson, Valerie Kamererová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.