Young Leaders Academy 2023

od | 1. 8. 2023 | Fenomén, Orientační běh

Daniel Hrdinka, mladý závodník a aktivní pořadatel z klubu OOS TJ Spartak Vrchlabí využil pobídky IOF k účasti na Young Leaders Academy a sepsal pěkný report o této týdenní akci, která se konala v Itálii. Podobně laděnou akcí je v Česku i tradiční Yo!Camp, kde se mladoši z Celého Česka dozví, jak se pořádají závody, jak by mohla vypadat stavba pěkných tratí, či jak trénovat své svěřence. Český Yo!Camp proběhne na Šumavě konci října společně s Czech O-Tour. Zbývá už jen 6 volných míst, tak neváhej a přihlaš se.

Na začátku července jsem dostal možnost se účastnit Young Leaders Academy (YLA), kterou organizovala IOF, konkrétně Global Development Commission, pro mladé nadšence do orientačního běhu. Letošní první ročník se konal souběžně s „5 Days Italy“ v nádherném prostředí italských Dolomit. Kemp YLA by se dal přirovnat k českému YO!campu, který se mi ale dříve termínem vůbec nehodil. Podobná akce v mezinárodním měřítku mi už ale klapla. Cílem Young Leaders Academy bylo nejen podpořit orienťáky ve věku 16 až 25 let v kompetencích rozvoje orientačního běhu, ale také získat nová přátelství a kontakty.

Uvítací foto

Kempu se účastnilo 26 orienťáku z 12 různých zemí (Finsko, Estonsko, Velká Británie, Egypt, Polsko, Hong Kong, Ukrajina, Norsko, Turecko, Alžírsko a Itálie) včetně mě a Julči Bambouskové. Sešli jsme se jako skupina s velmi odlišnými zkušenostmi a dovednostmi. Na starost nás měli 4 opravdu zkušení o-mentoři: Susi Rutz (SUI), Jörgen Mårtensson (SWE), Anders Björklund (NOR) a  Olena Dotsenko (UKR).

Čekalo nás 6 pěkně nabitých dní. Do Dolomit jsem přijel v pátek odpoledne. Už během cesty jsem se přesvědčil, že Italové mají svůj jazyk natolik rádi, že ani vaše angličtina je nepřesvědčí od něj upustit. Po příchodu na ubytování a krátkém přivítání hned započal oficiální program zahrnující hodiny workshopů. Což když uvážíme náš zájem více se seznamovat, poznávat jiné kultury, odzávodit a hlavně sledovat paralelně probíhající JWOC znamenalo opravdu nabitý program. Ale na dlouhé debaty o ananasu na pizze, vaření těstovin a turnaje v různých hrách jsme si samozřejmě čas našli.

Nejprve jsme se seznamovali s teorií plánování dětských a žákovských tratí. Proběhla formou diskuze ve dvojicích zkušenějšího a méně zkušeného stavitele. Tady jsem narazil na moji chabou anglickou orienťáckou terminologii. Barvy a tvary ale fungovaly taky dobře. Dalším velkým tématem byl rozvoj orientačního běhu v nové zemi bez zkušenosti s orientačními sporty. Ve skupinách jsme plánovali, jakým způsobem bychom orientační běh v nové zemi rozběhli. Díky této aktivitě jsme se také dozvěděli, jak k orientačnímu běhu různé země odlišně přistupují. Následovalo mimo jiné představení struktury IOF a workshop zaměřený na orientační hry pro školní skupiny.

Druhý den odpoledne započalo „5 Days Italy“ pěkným middlem. Pár týdnů dozadu jsem zvrtnul kotník, takže jsem byl ze začátku týdne velmi opatrný. Na druhou stranu jsem měl díky tomu možnost se dozvědět více o orientačním běhu v Alžírsku, když jsem prováděl Ismu jejím prvním lesním závodem.

Třetí etapa 5 Days Italy

Následující čtyři dny jsme měli vždy dopoledne závod a poté zajímavý odpolední program, zaměřený na různé dovednosti pro orientační běh a jeho organizaci. Skvělou částí programu byly debaty s různými hosty, kterým byla naše probíraná témata blízká. Při probírání sprintové disciplíny a mentální a fyzické přípravy na vrcholové závody nás navštívili světoví medailisté Emil Wingstedt and Megan Carter-Davies. Ross Burnett nám vyprávěl o rozvoji orientačního běhu v Kanadě a všech problémech, se kterými se tamější orienťáci setkávají od medvědů až po cesty na závody trvající i desítky hodin. Mezi další hosty patřil profesionální švýcarský mapař Flavio Poltéra nebo Göran Andersson s neuvěřitelným zápalem pro novou disciplínu „Maze orienteering“, která by dle něj měla šanci dostat orientační běh na olympijské hry (s připodobněním k rychlostnímu lezení). A nakonec nám pořadatelé „5 Days Italy“ prezentovali pořádání závodů z různých úhlů pohledu. Další z aktivit byl i Micro orienteering, který jsme společně s Valtterim z Finska uspořádali. Týmy v okolí ubytování hledaly podle mapy kontroly o velikosti 1×1 cm s různými písmeny, ze kterých následně skládali hádanku.

Představení aktivity „Micro orienteering“

Každopádně největším přínosem celého týdne byla nová přátelství a výměna zkušeností a kontaktů s ostatními účastníky kempu.  Young Leaders Academy se bude nyní pořádat každý rok v termínu souběžně s JWOC. Příští rok se chystá někde v Evropě a přespříští rok v Egyptě, na němž se budu také podílet. Jestli máte o takový skvělý zážitek zájem tak neváhejte a jděte do toho! A pokud nevěříte své angličtině, tak si můžete dát na rozjezd YO!camp, který se letos koná na podzim na Šumavě. 

Čtvrtá etapa v blízkosti Cortiny d‘Ampezzo

Tento týden v Itálii byl vážně skvělý zážitek, díky kterému jsme získali spoustu nových znalostí a moc s Julčou děkujeme za tuto možnost a finanční podporu jak od IOF tak od ČSOS, díky které to bylo všechno možné.

Daniel Hrdinka

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.