WOD: Světový den OB již za měsíc

od | 16. 4. 2019 | OB v ČR, OB ve světě, Orientační běh

V roce 2016 začali orienťáci s tradicí Světového dne orientačního běhu (World orienteering day, WOD), jehož hlavním cílem je rozšířit povědomí o orientačním běhu a přilákat školáky ke sportu. Letos je na programu 4. ročník, který se odehraje v termínu 15. – 21. května, hlavním dnem je pak právě 15. květen. Pojďte se zapojit společně s námi!

500 000 závodníků na 5000 místech ve 100 zemích

Přesně takový je cíl Mezinárodní federace orientačních sportů pro další ročníky WOD. Podaří se tento cíl naplnit již letos? V roce 2016 se závodů po celém světě zúčastnilo 250 000 běžců, o rok později již 288 000 a loni dokonce přes 349 000 orienťáků. Loni se v Česku zapojilo  51 klubů, které uspořádali 73 akcí s účastí 10 473 závodníků.

Akce World Orienteering Day mají různou podobu, většina z nich je pořádána orientačními kluby, častá je i jejich spolupráce se základními školami, domy dětí či středisky mládeže.  Jednotlivé akce nemají žádná omezení, kde přesně se mají konat nebo jakým způsobem se má závodit. Pořadatelé tak mohou postavit trať jak s volným či pevným pořadím kontrol, můžete se setkat například i s hromadným závodem. Závody se často konají i v menších prostorech – na školních hřištích, v parcích, či malých příměstských lesících. Někdy se závodníci dostanou i na neobvyklá místa, v Liberci se WOD pravidelně koná v tamní zoologické zahradě, jinde se běhá ve sportovní hale v „terénu“ vytvořeném ze sportovního náčiní a výjimkou nejsou indoor závody ve vícepatrových budovách.

I takto může vypadat mapa pro světový den orientačního běhu

Přihlaste se již nyní

Registrovat WOD akci je jednoduché, stačí navštívit web World Orienteering Day a tam akci zaregistrovat. Pak už zbývá jen uspořádat závod mezi 15. až 21. květnem a po něm zveřejnit informace o počtu účastníků, případně přiložit mapu či fotky. Český svaz orientačních sportů již dlouhodobě podporuje pořadatele akcí WOD v České republice. Zajistí tisk účastnických diplomů, brožur OBjev OB a poskytne finanční příspěvek 2.000,- Kč, více informací ve Zpravodaji ČSOS 2019/2. Pro zajištění distribuce materiálů je nutné zaslat odhad požadovaného množství podle předpokládaného počtu účastníků s přihláškou do 20. dubna 2019 na adresu skyvova(zavinac)volny.cz.

Velká část pořadatelů využívá i možnosti propagace své akce prostřednictvím webové stránky pro začínající i pokročilé orientační běžce zacitorientak.cz, na které můžete najít informace o jednotlivých závodech WOD i dalších možnostech vyzkoušet si orientační běh. Kompletní seznam všech závodů po celém světě pak naleznete na stránkách WOD

Další informace:

Foto: facebook WOD

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.