WOC Sprinty: Rekapitulace

od | 8. 7. 2021 | Orientační běh, Reportáže, Uncategorized, Závody

WOC 2021 má za sebou první dva závodní dny, které byly věnovány sprintovým disciplínám. Sprint v Terezíně a sprintové štafety s Doksech ovládli reprezentanti Švédska, ale ani čeští závodníci nezůstali pozadu.

Sprintová trať z pera stavitele Dana Wolfa nabídla velice zapeklitý a těžký sprint, plný nachytávek, těžkých voleb a důležitých detailů. S kvalifikací se naši reprezentanti popasovali dobře, všech 6 si zajistilo postup do odpoledního finále. Tereza Janošíková a Adéla Indráková dokonce své rozběhy vyhrály.

Odpolední sprint nabídl rychlejší začátek po městkých parcích, a poté složitý labyrint vnějšího opevnění Terezínské pevnosti. V ženách si i přes velké zaváhání na dlouhém postupu pro svůj vůbec první sprintový titul doběhla fenomenální Švédka Tove Alexandersson. O 9 vteřin zaostala na druhém místě ruska Natalie Gemperle, bežící v barváh neutrálního státu. Navracející se po velkém tréninkovém výpadku, dánská sprinterka Maja Alm brala bronz. Tereza Janošíková brala 14. místo, 1:04 za vítězkou.

Když v mužské kategorii šel do vedení brzy startující Švéd Isac voc Krusenstierna, zřejmě nikdo neočekával, že gauč pro průběžně vedoucího závodníka už neopustí, Mladý švéd však zaběhl vynikající závod, a titlu Mistra světa už mu nikdo nesebral. Další velká mladá naděje, Nor Kasper Fosser, za ním zaostal o 7 vteřin, a bral stříbro. Známý především pro svoje sprintové výkony, Novozélanďan Tim Robertson ztratil na třetím místě 17 vteřin.

Největší českou hvězdou sobotního sprintu se stal bezpochyby Jakub Glonek. Při svém prvním životním startu na MS zaběhl životní výkon, a po bezchybném mapovém výkonu bral 9. místo, 13 vteřin za medailí. Dle jeho vlastních slov by těch 13 sekund dokázal na trati najít “jen kdyby mi někdo dal nové nohy”.

Celkové výsledky sprintu zde.
Rozbor postupů mužského finále.
Rozbor postupů ženského finále
Fotky ze sprintu.

Nedělní podvečer se nesl ve znamení sprintových štafet v centru Doks. Tratě, připravené bývalým reprezentačním koučem Radovanem Novotným.
Závod začal přes Náměstí Republiky, pokračoval dlouhým postupem přes údolí Robečského potoka na tovární vrch, a pak zpět dlouhou farstou do areálu základní školy. Následoval průbeh arénou v zámeckém parku, a záverečné kolečko sídlištěm a mateřskou školou, a pak už opět do arény na předávku.

Na ženském prvním úseku se začalo v ostrém tempu. Tove Alexandersson, která si očividně přivezla na MS neskutečnou formu, si okamžitě vytvořila na čele závodu náskok, ve kterém jí dokázala sekundovat pouze Simona Aebersold. Jana Knapová, rozbíhající domácí kvarteto, se držela v první skupince pronásledovatelek, a předávala na čele balíku jako třetí, necelou minutu za vedoucími Švédy. Joey Hadorn na druhém úseku za Švýcary v první půli závodu náskok Švédska stáhnul, ale Emil Svensk měl rychlejší závěr a opět předával osamocen na čele. Miloš Nykodým se na svém úseku stále držel ve skupince pronásledovatelů, společně s Brity, Nory a Dány, kde se pozice přelévaly podle aktuálních farst a voleb postupů. Předával nakonec pátý, 23 vteřin za medailí.

Třetí úsek nenechal nikoho na pochybách o tom, že Švédové si jdou sólojízdou pro zlato, když Gustav Bergman náskok jen zvyšoval. Zajímavější věci se děly za ním, kde Kasper Fosser rozjel velkou stíhačku, a přiblížil Norskou štafetu na dostřel druhým Švýcarům. Vojta Král držel páté místo, 6 vteřin za 4. Brity.
Sara Hagstrom na 4 úseku potřebovala jen zaběhnout čistý závod, což se jí podařilo, a dovezla Švédsku do cíle zlatou medaili. Za jejími zády navázala Andrine Benjaminsen na výborný výkon Fossera, a dotáhla se na druhou švýcarku Roos. Finišmenka Tereza Janošíková neměla situaci vůbec jednoduchou. Z předávky vyrážela v kontaktu s Brity, tradičně velice dobře fyzicky disponovanými závodníky, a v zádech nebezpečnou dánskou sprinterku Maju Alm. Ta prokázala své kvality, a záhy šla před duo Janošíková-Carter Davies. Silný finiš předvedla Andrine Benjaminsen, a dotlačila Norský kvartet pro stříbro, těsně před třetí Švýcary. Svůj známý famózní finiš předvedla i Terka Janošíková, takže z toho v závěru bylo pro Českou štfetu páté místo, s konečnou ztrátou minuty a půl na první.

5. místo pro českou sprintovku na MS 2021. (Foto: Jiří Čech)


Celkové výsledky sprintových štafet.
Rozbor postupů a mezičasů ze sprintových štafet.
Fotky ze sprintových štafet.


Nezapomeňte fandit našim v dalších závodech, ať už doma u televize, nebo přímo v arénách MS.


1 komentář

  1. Avatar

    Haló, tady NYkodým.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.