Vzpomínka na prázdniny: Závody ve Švýcarsku

od | 9. 11. 2021 | Cestování za OB, OB ve světě, Orientační běh, Reportáže, Závody

S koncem orienťácké sezóny vzpomínáme na letošní prázdniny, kdy se již po deváté mnoho závodníků z celého světa sjelo ve Švýcarsku na akci nazývané Swiss Orienteering Week, neboli švýcarský orienťácký týden. Šest etap, více jak 2 tisíce závodníků z 23 zemí celého světa a nádherné terény v okolí letoviska Arosa. Přinášíme vám vzpomínkový článek, který je netradičně pojat spíš jako fotoreport. Příjemné prohlížení!

Pohled na shromaždiště první etapy na podmáčeném multifunkčním stadionu. Počasí nám zatím moc nepřálo.
Zatímco někteří bydleli v kempu určeném pro závodníky, jiní si zařizovali ubytování pro celý oddíl pronajmutím horské chaty.
Na shromaždiště, starty, i z cílů se často cestovalo lanovkami.
Panorama z hory Parpaner Schwarzhorn (2683 m)
Druhá etapa (The airy stage) – klasická trať na obrovských loukách v prudkém svahu se spoustou vrstevnicových tvarů a kamenů
Shromaždiště 2. etapy. V pozadí lanovka, kterou se jezdilo z cíle.
Start z ptačí perspektivy – foceno z lanovky
Doběh do cíle druhé etapy
Panorama přímo uprostřed závodního prostoru
Cestou z cíle jsme z lanovky jedoucí přímo přes závodní prostor mohli sledovat bloudící závodníky.
Velkokapacitní vyčítání čipů po doběhu bylo stejně jako start rozděleno na pánské a dámské kategorie.
Každý závodník dostal tlustou knihu, ve které našel všechny možné i nemožné informace o závodech. V nabídce byla také mobilní aplikace, která ale neobsahovala zdaleka tolik informací jako kniha. Našli jste v ní ale aktuální věci, jako jsou výsledky, nebo mezičasy z radiokontrol.
Na jednotlivé etapy se drtivá většina závodníků dopravovala místní hromadnou dopravou, nebo pěšky.
Centrum města Arosa v mlze. Ta díra vpravo je místní jezero Obersee.
Náročných závodů se účastnili zástupci všech věkových kategorií
Pohled na centrum závodů – město Arosa
Během pár dnů se počasí vyjasnilo a tak bylo možné se využít dvou jezer, které se v Arose nachází. Horní pro šlapadla, to dolní jako koupaliště.
V ceně jsme mimo jiné měli i jízdenku na místní úzkorozchodnou železnici.
Největším lákadlem byl vyhlídkový vagon bez oken.
Vstávání na brzký start se vyplatilo i kvůli nádherným ranním pohledům.
Závodníci umírající při cestě na sběrku čtvrté etapy.
U centra čtvrté etapy jsme si mohli prohlédnout výběh s medvědy.
Lampion na hoře Aroser Weisshorn (2653 m).
Během celého týdne jsme měli na výběr mnoho doprovodného programu. Fotka je z přednášky o mapování závodních map pomocí dronů. Bohužel v němčině.
Shromaždiště páté etapy.
Pátá etapa měla shromaždiště kousek od průzračného jezera Stausee.
Nejlepší shromaždiště měla poslední etapa. Diváci seděli na jedné straně údolí a po druhé straně probíhala značná část závodu. Některé kontroly jsme si tak mohli prohlédnout už před závodem. To ale pomohlo k ještě většímu zmatení při hledání kontrol při závodě.
Ve všech etapách jsme mohli bez jakýchkoliv omezení běhat i mezi horským skotem. Co mě na celých závodech nejvíc štvalo byly elektrické ohradníky, které pro svoji četnost nebyly mapované a na trati jich bylo nutno překonat desítky. Asi každý dostal alespoň jednou ránu.
Nedaleké průmyslové město Chur. Vedla tudy jediná silniční i železniční cesta do Arosy.
Pohled na švýcarské a rakouské Alpy.

Zajímavostí bylo rozdělení na dva starty. Závodníci byli podle výkonnosti kategorií rozděleni do dvou skupin – EGK/Arosa a Neutrass/Migros (pojmenované podle sponzorů). Každá skupina měla start jinde, někdy i na druhém konci mapy. Všichni se poté seběhli do stejného cíle.

Závody se mohly uskutečnit pouze za relativně přísných covidových opatřeních. Všichni závodníci museli být očkovaní, nebo dvakrát týdně podstoupit testování. Na start vás poté nepustili bez náramku na ruce, který potvrzoval bezinfekčnost. To už dnes známe i na většině závodů v ČR. Švýcaři nicméně požadovali nošení roušek jak ve startovním koridoru, tak i v cíli. V praxi to vypadalo tak, že na shromaždišti a před startem byly hromady lidí bez roušek, ve chvíli vstupu do startovního koridoru, kdy jste byli konečně ve větším rozestupu od lidí jste byli nuceni si roušku nasadit a těsně před vyběhnutím zase sundat a dát od kapsičky na ruce, kterou jsme při registraci vyfasovali. V cíli opět zase vyndat a při vyčítání ji mít nasazenou. Pokud jste někdy dobíhali autobus, tak víte jak je těžké si nasadit roušku těsně po doběhu. I přes kritiku ale všichni účastníci opatření dodržovali a myslím že pravidla byla nastavená správně. I to přispělo k bezpečnějšímu průběhu akce.

Do již zmíněné kapsičky se nedávala jen rouška, ale i píšťalka, kterou všichni závodníci dostali. Měla sloužit k zavolání pomoci v případě uvíznutí někde v terénu. Před odchodem ze shromaždiště na start stáli pořadatelé, kteří vám zkontrolovali, jestli máte všechny potřebné věci (čip, rouška, píšťalka, startovní číslo). Za velmi přínosné považuji to, že stáli hned u shromaždiště, ne u startu. Měli jste tedy ještě čas se pro zapomenuté věci vrátit.

Mapy a postupy:

Etapa 1 (The classy stage)
Etapa 2 (The airy stage)
Etapa 3 (The rocky stage)
Etapa 4 (strong as a bear)
Etapa 5 (The tricky stage)
Etapa 6 (The decisive stage)

Za sebe závody hodnotím velmi pozitivně, přestože jsem nedosáhl vůbec uspokojivých výsledků. První tři etapy jsem se hlavně seznamoval s terénem a mapami. V druhé části týdne, kdy už jsem místí terény znal a byl více připravený, mě přemohlo vyčerpání a výsledky se nedostavily.

Každý den jsme ale běželi v úplně jiné části, takže se stejně pokaždé našlo něco nového. Nicméně terény byly nádherné (až mě chvílemi při závodě mrzelo, že nemůžu zastavit a nějaké panorama si vyfotit), mapy přesné, tratě perfektně postavené a závody skvěle zorganizované týmem asi 400 dobrovolníků. Nakonec i to počasí vyšlo.

A to, že se Čechům závody líbí, potvrzuje i fakt, že jsme hned po Švýcarech byli nejpočetněji zastoupená “výprava”.

Pokud se vám reportáž líbila a chtěli byste se do Švýcarska také podívat, v roce 2023 se nabízí skvělá možnost. Swiss O Week totiž proběhne ve stejném prostoru, jako WOC2023, jen o týden později.

Pokud i vy máte nějaký zážitek z nějakého ročníku Swiss O Week, podělte se s námi v komentářích.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.