Víkend ve znamení testů mládeže

od | 5. 9. 2016 | OB v ČR, Orientační běh

O uplynulém víkendu byla na programu řada zajímavých oblastních žebříčků. Velká pozornost však byla směřována na srovnávací testy mládeže (zkráceně STM), které proběhly v Olomouci, Hradci Králové a Praze a budou klíčem pro rozřazení jednotlivých talentů (ročníků 1997-2002) do tréninkových středisek mládeže (TSM). 

IMG_20160904_111831[1]

V cíli dráhového testu na 3000 m. (Foto Jan Picek/O-news.cz)

Srovnávací testy mládeže probíhají již podruhé. Loni se konaly na konci sezony, letos byl termín upraven na začátek září, ihned po letních prázdninách. Mezi dorostenci zaznívaly názory, že po letních prázdninách nejsou tolik rozběhaní a neměli tolik příležitostí trénovat na dráze. Nicméně ústřední trenér mládeže Marek Cahel logicky oponoval: “Termíny byly známy dlouho dopředu. Na STM se orienťák neběhá, takže nejde o rozzávoděnost, ale spíš o předvedení aktuální trénovanosti. A k poctivému tréninku by měla mít většina mládeže o prázdninách dostatek času. Fakt, že se tomu u nás moc neděje, je druhá věc. Tady vnímám jeden z rozdílů mezi našimi dorosteneckými / juniorskými reprezentanty a řekněme švýcarskými či severskými. Pochybuji, že ti si o prázdninách dopřávají 1-2 měsíce téměř volna.” 

Testy mají několik částí, které jdou za sebou. Hned ráno se běží dráhový test  na 3000 m, na řadu pak přijdou testy v místnosti (teoretický OB, test pozornosti). Ten byl pro řadu závodníků velkým oříškem. “Pokud budu mít jednu odpověď správnou, budu ráda, “ svěřovala se kamarádkám Jana Pekařová z oddílu OOB Turnov.  I hlavní organizátor Marek Cahel slýchaval podobné reakce od závodníků. “Co jsem měl tak ohlasy, tak pro svěřence byl letos mapový test těžší než loni.” Celý program završila disciplína nazvaná O-400 m. Ta je kombinací zapamatování a zákresu kontrol na čistou mapu a běhu. Dohromady 16 různých kontrol na 4 odlišných mapových výřezech je potřeba nakreslit do určeného listu. Mezi každým zákresem (4 kontroly) se běží 1 kolo, poslední je již bez zapamatování. Závodník tak naběhne 2000 m, společně s úvodním dráhovým testem pak dohromady za celý den 5000 m. “Jsme zničení, ale byla to zábava, “ hodnotí po testech Eliška Hájková (KAM) a její kamarádka Eliška Sieglová z pražské Pragovky dodává: “Myslím, že obdobné testy jsou hodně přínosné i v tréninku”.  U kluků panovala v cíli O-400 m relativně pohoda.  “Bylo to docela v klidu, jen nevím, kolik nakonec budu mít chyb,” komentoval svůj výkon po testech Kryštof Karatsiolis z Turnova.  

 

IMG_20160904_143202[1]

I na dráze se běhá s mapou… (Foto Jan Picek/O-news.cz)

Do finálního výsledku testů promlouvá i závodní výkonnost. Pro rok 2016 je vybráno 6 individuálních lesních závodů (áčkové závody za pořadatelství SHK + LTU, ASU+AOP a TJN), dále pak 3 sprintové závody v čele s MČR ve sprintu a dále 2 áčkovými sprinty za pořadatelství BBM a ZBM. “Výsledky budou známy až po náhradním termínu,” říká Marek Cahel. Ten je naplánovaný na víkend 15. – 16. října. “Účast je zatím o trochu nižší než loni, ale čekáme na přihlášky na náhradní termín”, dodává ústřední trenér mládeže, který se o chod celé akce stará. Na přípravě spolupracuje s Liborem Zřídkaveselým. “Moc mu děkuji za pomoc, on má v tomto mnohem větší praxi a pomohl mi připravit mapový test, “ zakončil Cahel.

IMG_20160904_150933[2]

Kroužkování správných kontrol při testech O-400 m. (Foto Jan Picek/O-news.cz)

 

5 Komentáře

  1. Avatar

    pěkný článek, ovšem očekával jsem, že tu naleznu i odkaz na výsledky testů 😉

  2. Jan Picek

    Jak říkal Mára, výsledky budou známy až po náhradním termínu, V rámci zachování alespoň trochu možných podmínek to chápu.

  3. Avatar

    Ten teoreticky test by sa nedal zverejnit? Docela by ma to zaujimalo, ci by som spravil…

    • Avatar

      Super, diky, aj ta ukazka staci.

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.