Vícedenní závody na konci prázdnin

od | 4. 9. 2018 | Orientační běh, Závody

Prázdniny skončily a nejen O-News.cz se vrací do zaběhnutého tradičního režimu. Nicméně ještě nám tu jeden prázdninový rest zbývá, jsou jím vícedenní závody posledních dvou srpnových víkendů. Jak se závodníkům běhalo na Pěkných prázdninách, Ceně Východních Čech a West cupu?

Pěkné prázdniny (24. – 26. srpna)

Tradiční tříetapové závody v Českém ráji letos nalezly zázemí na prostorné louce u obce Srbsko (Branžež). Všichni přihlášení závodníci si mohli užít běh po skalních plotnách a prolézání skalních průchodů, čímž jsou “PPčka” pověstné. Úvodním závodem byla deštivá krátká trať na mapě U Obory, která zavedla delší kategorie do prostoru nejtěžší pasáže celých závodů – extrémně členitého skalního hřbetu v severní části prostoru. S nástrahami tratě si nejlépe poradili Tereza Odehnalová a Pavel Kubát. Druhou etapou byla poctivá klasika, která nabídla náročné dohledávky i dlouhé běžecké postupy. Anna Štičková zvítězila s náskokem 2,5 minuty, Pavel Kubát porazil druhého dokonce o 4 minuty. Odpoledne patřilo tradiční disciplíně “O-RUN Píchač Pěkných prázdnin”, která spočívá v ražení kleštěmi do papírové průkazky na rychlost. V této orientační show se vyřazovacími boji až k vítězství prokousal Jakub Škoda. Závěrečná etapa na skalních plotnách Branžeže nejvíce sedla Marii Pospíšilové a Matoušovi Fürstovi, nicméně ani jejich výborné výkony nestačily na celkové vítězství. V ženské elitě vyhrála Anna Štičková (LLI) o 3 minuty před Marií Pospíšilovou (DKP), o další 2 minuty zpět byla Petra Aschermannová (KAM). Mužskou elitu opanoval Pavel Kubát (PHK) před Janem Procházkou (PGP) a Matoušem Fürstem (LLI).

web závodu

Trať mužské elity z první etapy

Cena Východních Čech (31. srpna – 2. září)

Cenu Východních Čech letos uspořádal klub OK 99 Hradec Králové na jižním okraji obce Radvanice v okrese Trutnov. Úvodní krátkou trať na mapě Hradiště 683 vyhrála Martina Vališová a junior Otakar Hirš. Sobotní klasika s 11 kilometry a 600 metry převýšení v mužské elitě pořádně prověřila fyzičku závodníků. V H21E zvítězil Petr Horvát v čase 90:34, pouze o 4 vteřiny před Markem Schustrem, v D21E o 5 minut vyhrála Kamila Gregorová. Odpoledne na shromaždišti patřilo tamní Orient show, při které na startu závodník dostal kus příběhu a poté podle vybraného scénáře postupně odkrýval příběh mezi cca 40 kontrolami. Závěrečná zkrácená trať s handicapovým startem měla cíl přímo na shromaždišti. Cílovou čáru jako první ve své kategorii proťali a celkovými vítězi se stali Kamila Gregorová (CTB) a Marek Schuster (SSU). Druhá místa obsadili Martina Vališová (OSN, +0:33) a Petr Horvát (SSU, +2:25), na třetích místech skončili Lenka Knapová (LPU, +1:00) a David Procházka (LPU, +3:14).

Mapy klasická trati na CVČ

web závodu

West cup (31. srpna – 2. září)

Šestý ročník West cupu měl shromaždiště přímo u zimního stadionu v Nejdku, pořadatelé dokonce zajistili závodníkům možnost bruslení po sobotní etapě… Ale pojďme popořadě. První sprintová etapa v Nejdku připravila náročné volby postupů, s kterými si nejlépe v hlavních kategoriích poradili Petra Aschermannová a Vojtěch Kettner. Druhá etapa se již přesunula do rozmanitého podhorského lesa – běžela se klasika, na které vítězové sprintu nepřipustili změnu na 1. místě. Večer byl uspořádán noční závod na klasické trati, který ale nebyl počítán do celkového pořadí. Závěrečná etapa byla ozvláštněna netradičním systémem – startovalo se hromadně a bylo volné pořadí kontrol. I v této etapě vyhrála Petra Aschemannová (KAM), která v celkovém pořadí porazila Karolínu Teplou (SHK) o 6 minut, třetí skončila Marie Březinová (SSU). To Vojtěch Kettner (KAM) v poslední etapě nalezl přemožitele (i když celkově vyhrál), tím byl celkově druhý Jiří Bouchal (VPM), třetí skončil jeho týmový kolega Tomáš Kamaryt.

info o závodech

E1 – sprint v Nejdku

E2 – Klasická trať

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.