Co potěší orienťáka pod stromečkem?

od | 14. 12. 2017 | Hustník, Orientační běh

Jednou v roce na Vánoce, zpravidla po Štědrovečerní večeři, se u vánočního stromku začínají rozbalovat dárky. Nestihli jste ještě všechny dárky nakoupit? Nebojte, času je ještě dost a možností, kde dárky koupit, také. Co takový orienťák pod stromečkem zajisté ocení? Máme pro vás několik tipů

Pro názornost celé situace jsme si připravili figuranta, na kterém vám nějaké možné dárky pod stromeček představíme. Říkejme mu třeba Miloš.

1) Začneme od hlavy

Stačí se podívat na obrázek našeho figuranta a je jasné, že na sobě má hned několik vánočních dárků. Prvním z nich je čelenka, ať už úzká či široká, vždy je to dobrý pomocník (čelenku Tréninkového orgáče z obrázku Ježíšek ale jen těžko sežene).

2) Dres, který překoná každý hustoles

Bez dresu se do lesa raději nevydávejte, i když by vaše mysl byla pro, lesní porosty už takový názor nemají…a že už dresů máte dost? Nesmysl, dresů není nikdy dost.

3) Kolik je hodin?

Tak takovou otázku si mnoho orienťáků při závodě asi nepokládá, zato průměrné tempo při závodě jistě ocení. Hodinky už dnes slouží nejen jako pomocník při běžeckém tréninku, ale také prostředek mapové analýzy závodu.

4) Popisník

Důležitá věc pro všechny (snad jen závodníci běhající štafety by mohli odporovat). Postup skalní věž 48m – skalní věž 57m! Kde to může být? …ano, jsou to Trosky, dominanta Českého ráje.

5) Ještě ho nevstřelují pod kůži…

…ale musí se nosit na prstě. Právě nyní by měla být ta správná chvíle pořídit si čip SIAC, který umožňuje bezkontaktní ražení. Proč právě teď? Protože od roku 2018 přichází povinnost umožnit na závodech ČP štafet a ve sprintu razit “na dálku”.

 

Už vás náš figurant Miloš nudí? Představujeme vám Adélku! Koukněte na ni a nechte se inspirovat.

6) Jdu na sever, jdu na jih

Většina orienťáků běhá rovnou za nosem, někdy ale ten nos musí otočit, aby směřoval k další kontrole. V tom nejlépe pomůže buzola, ta ve správných rukou vždy najde své útočiště.

7) Už i Krteček věděl…

…že bez pořádných kalhotek nebude pořádná zábava. My jsme zkrátili dedáče těsně pod kolena a můžeme směle do lesa.

8) Oblečte náholenice!

Dnes už vlastně všichni říkáme podkolenky. Ale takové středověké brnění by se taky někdy hodilo, proti němu by si už žádná větev ani větvička neškrtla

9)…a u paty skončíme

Jednou měl někdo geniální nápad vylepšit boty pár dobře umístěnými hřebíky. Děkujme mu za to – teď z nás jsou zubatí matadoři lesní říše, kteří ladností svého pohybu překonají každý terén.

To je vše z našeho vánočního devatera tipů na dárky pod stromeček. Těch devět tipů má samozřejmě také svůj význam, protože do Vánoc zbývá 9 dní :-).

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.