Tříkrálový víkend plný závodů

od | 9. 1. 2017 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Začal nám nový rok a s ním přichází řada závodů. Pokračují zimní ligy ve spoustě oblastí a nejen ty. My vám přinášíme výsledky i ukázky tratí závodů, které se konaly první lednový víkend.

3. Rychnovský noční orientační běh

V sobotu se konal 3. Rychnovský noční orientační běh a delší trať opět opanoval Tomáš Locker, na kratší zvítězil David Černík. Zajímavostí bylo, že ačkoli dlouhá trať měla vzdušnou čarou něco kolem kilometru, vítěz to zvládl až za 13:10, což je na takovou vzdálenost úctyhodné tempo, které lze přičíst -15° a 30 cm sněhu po celé zahradě.

 

Zimní hradubická liga – sprint Polabiny

Sídliště Polabiny I a Stavařov hostila sprintový závod zimní hradubické ligy. Závod proběhl za pravého zimního počasí – mráz 8 stupňů, přes noc napadly asi 3 cm sněhu, v úvodu závodu ještě občas sněžilo. S tratí se nejlépe poprali a první místo v elitních kategoriích ukořistili Denisa Kosová a Tomáš Křivda.

 

Hruška Cup

Ani nová dávka sněžení, ani teploty hluboko pod nulou neodradily necelé tři stovky (289) orienťáků od druhého závodu BZL – Hruška cupu. Tratě připravila Barča Hrušková, pro muže s parametry 2,2 km a 105 m převýšení, ženy čekalo 1,8 km s necelou stovkou metrů převýšení. Nebyl to typický městský orienťák a „hřeby“ se vyplatilo mít obuté, i kdyby bylo krásné počasí bez sněhu. Začátek tratí v lesním svahu už ze začátku trochu protřídil startovní pole. Dále čekal na všechny dlouhý postup do sídliště, rychlé ťukání kontrol mezi paneláky a následně seběh do Divišovy čtvrti a poprat se se záludnostmi této bývalé dělnické kolonie. A pak sebrat zbylé síly na výběh do cíle. Diskutovaným momentem byla zavřená branka, která napálila hodně lidí. Ano černá čárka tam byla, ale v rychlosti v úzké cestě byla k nepřečtení. Mezi muži si největší hrušku odnesl Adam Chromý před Davidem Vedrou a Pavlem Brlicou. Mezi ženami zvítězila Eva Kabáthová (ostatně jako obvykle, šestý ročník Hruška cupu a její šesté vítězství) před Kateřinou Chromou a Martinou Opálkovou.

Autor příspěvku: Honza Drábek

                         

 

Pražská zimní liga – Opět na kozla

V dalším závodě Pražské zimní ligy se běžel revival prvního ročníku Kozla, který se uskutečnil před devíti lety v Popovicích. Zatímco před devíti lety foukal vítr, bylo cca 10°C a žádný sníh, letos závodníky čekalo až -15°C a 5-10 cm sněhu. Směrný čas Oldy Janečka z roku 2008 se žádnému z borců pokořit nepovedlo. V Áčku byl litý boj o první místo do posledního dechu, nakonec vyhrál Ondra Pospíšil v čase 2:04:54, těsně před Kuby Veselým, Landovským a Makovským. Mezi ženami vyhrála Dominika Plochova v čase 2:54:50, další ženou, která dokončila závod, je Magda Horová.

 

4. závod BORCUPu

V České Lípě na mapě Hůrka se konal již 4. závod letošního ročníku BORCupu. Závodníci absolvovali krátkou trať s různou úvodní kontrolou a bez znalosti kódu kontrol. Nejrychleji se s tratí popral Honza Pavlovec. Na druhém místě skončil jeho bratr Dan Pavlovec a sourozenecké duo na stupních vítězů doplnil Matěj Burda.

Trojkráľové preteky 2017

Klub orientačného behu Sokol Pezinok pořádal v pátek na Tři krále spritový závod. Hlavní mužskou kategorii vyhrál Pavol Bukovác, na druhém místě skončil Ondrej Piják a na místě třetím Peter Mizúr. Mezi ženami doběhla do cíle v nejlepším čase Tereza Miklusová, druhá Barbora Pijáková zaostala o 1:19 a třetí Barbora Vorlíčková ztratila už více jak 12 minut.

1 komentář

  1. Avatar

    Některým pražským závodníkům sobotní proběhnutí s mapou na Kozlu nestačilo, a tak si dali v neděli jen o pár kilometrů vedle kamenický trénink na Sv. Anně ve Strančicích.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.