Tříkrálový víkend nejen s LOBem

od | 7. 1. 2019 | LOB, OB v ČR, Orientační běh

Tříkrálový víkend byl prvním závodním víkendem v novém roce. Radovat se mohli především závodníci LOB, kterým se sice ještě nerozjela oficiální sezóna, ale Bedřichovská pětihodinovka byla LOBařským zážitkem. Konaly se samozřejmě i další zimní ligy, ať už Borcup, Hradubická liga či další zimní o’akce.

Bedřichovská pětihodinovka

Jedenáctý ročník LOB závodu dvojic se startem v Bedřichově v Jizerských horách se odehrál o uplynulé neděli. Během pěti hodin mohla dvojice objet v libovolném pořadí 42 kontrol v oblasti od Bedřichova až po Desnou, ti nejlepší měli v nohou výrazně přes 60 km, neboť na závod oproti deštivé sobotě panovaly velice dobré podmínky. V rozmanité kombinaci lyžařů, orienťáků a extrémních závodníků se  běžcům s mapou a buzolou povedlo bojovat o nejvyšší příčky. V kategorii žen zvítězily Kristýna Kolínová a Barbora Margoldová, mixy ovládli Anna Würzová a Petr Pruner a celkovým vítězem se stala mužská dvojice bratrů Matěje a Jana Klusáčkových, o jejímž vítězství rozhodl při rovnosti bodů až o 13 vteřin lepší čas.

 

4. Borcup

Čtvrtý závod letošního Borcupu nalezl útočiště v obci Svor mezi Cvikovem a Novým Borem. Běželo se na lehce upravené mapě ze závodů ŽA v září 2018. Kromě začerněných informací na mapě na závodníky čekal navíc mezi kontrolami 11 – 17 paměťák, to vše s poměrně luxusním časovým limitem 150 minut. Všech 27 kontrol nakonec zvládlo oběhnout 19 závodníků, z nichž byl nejrychlejší Jan Pavlovec. Druhý Jakub Bílý měl manko 3 minuty, třetí Tomáš Vácha ještě o minutu více.

Návrat ke kořenům

Tradiční brněnský závod Návrat ke kořenům byl letos uspořádán v okolí kopce Trnůvka s centrem v Rozdrojovicích, které se tyčí nad Brněnskou přehradou. Běžel se skórelauf s časovým limitem 120 minut pro nejdelší kategorie, mapa s názvem Obora tentokráte dosahovala stáří 29 let (rok vydání 1990). Zatímco někde mapa seděla dle názoru závodníků až moc dobře, tak K15 to mohla vynahradit – byla na kamenech v hustníku mezi pasekami (můžete srovnat bílý les v mapě s tím, jak to vypadá dnes). V nejdelší kategorii A závod s přehledem vyhrál Jiří Zelinka před Petrem Matulou a Marcelem Skřivánkem, nejlepší ženou pak byla Lucie Matulová.

Zimní hradubická liga

Delším městským sprintem pokračovala Hradubická zimní liga. Stavitel tratí odvážně pozval závodníky přímo do srdce legendárního San Piega v Pardubicích. Kontroly musely být s ohledem na umístění ve většině případů jištěny před nenechavými spoluobčany visacími zámky, někteří roznašeči se i báli vyrazit do terénu. Oběhnout některou ze závodních tratí nakonec zvládlo 245 závodníků. Na nejdelší ženské trati vládla Marta Fenclová, která o téměř minutu a půl porazila Martinu Zvěřinovou. O další půl minutu zpět pak byla v cíli 3. Lea Martanová. Mezi muži byly odstupy prvních třech závodníků takřka totožné jako u žen – zvítězil Ondřej Paleček před Petrem Losmanem a Vojtěchem Grundmannem.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.