TrailO: MČR na klasice a štafet

od | 2. 11. 2017 | Trail O

V Malých Karpatech na západním Slovensku proběhl o víkendu Evropský pohár v TrailO – modelové závody pro nadcházející Mistrovství Evropy, které tam proběhne příští rok na jaře. Závody byly soutěžní komisí TrailO sekce vybrány jako mistrovství ČR PreO (klasická trať) a štafet. Bylo tak možné se v mezinárodní konkurenci v rámci Mistrovství ČR porovnat s nejlepšími závodníky světa.

Centrem závodů byl hrad Červený Kameň. Les v okolí hradu nabízí pro Trail ideální podmínky, jsou zde kamenná pole s výraznými kameny a skálami, a to jak v členitém terénu s hřbítky a údolíčky, tak i na vrstevnicově nezajímavé ploché části, kde je paradoxně situace mnohem nepřehlednější a vyžaduje velké soustředění a dlouhý čas k určení správné odpovědi. S obtížným terénem se mapař vyrovnal na jedničku, malým mínusem bylo však mapování i kamenů, které zdaleka nedosahovaly podle klíče povinnou výšku 1 m, v mapě se daly najít i 30cm zmapované kamínky. Celkově ale mapa umožňovala připravit kvalitní úlohy a prověřit schopnost orientace každého závodníka.

Stavitel využil záludností terénu maximálně a připravil velmi náročné kontroly, to zároveň s velkým důrazem na férovost celého závodu. V Česku je zvykem při závodech bazírování některých závodníků na detailech, ne zřídka se u nás ruší kontroly z důvodů, které širší orienťácké veřejnosti připadají bezvýznamné. Například že nesedí záměrné linie (objekty, které mají podle mapy být v jedné linii a ve skutečnosti nejsou) nebo “nesedí” absolutní vzdálenosti (kámen v mapě je 1mm od cesty, v měřítku mapy 1:4000 by měl být 4 metry daleko, ve skutečnosti je třeba 6m). Na nic takového se zde nehrálo, závodník musel prokázat, že se v mapě orientuje a že poslouchá, co mu mapa říká.

MČR PreO (kategorie OPEN): 1. Leštínský (DOB), 2. Mižúr (ASU), 3. Kurfürst (FSP)

Nejlépe se pak z našich závodníků orientoval Tomáš Leštínský (KOB Dobruška), který na trati složené z 24 kontrol udělal jedinou chybu. Spolu s výtečným časem na časové kontrole se umístil nejen na 1.místě ze závodníků registrovaných v ČR, ale obsadil i 2.místo v celkových výsledcích závodu Evropského poháru. Druhý se umístil mladý slovenský závodník Šimon Mižúr (Magnus Orienteering), třetí místo obsadil Pavel Kurfürst (Fakulta stavební Praha). V kategorii Para zvítězila a titul mistra ČR si odváží Hanka Doležalová (TJ Spartak Vrchlabí), která zvítězila i celkově ve své kategorii v závodu Evropského poháru. Druhá skončila Jana Kosťová, třetí pak Miroslav Špidlen (oba Sportovní klub vozíčkářů Praha).

MČR PreO (kategorie PARA): 1. Doležalová, 2. Kosťová, 3. Špidlen

Odpolední program vyplnil štafetový závod. Terén i mapa zůstaly stejné, úlohy však byly jednodušší než ráno. Pro vítězství ve vyhlášeném Mistrovství štafet si došla štafeta SOOB Spartak Rychnov nad Kněžnou (Daniel Locker, Tomáš Locker, Martin Locker), na druhém místě skončila štafeta Fakulty stavební Praha (Magdalena Kurfürstová, Jiří Kalousek, Pavel Kurfürst), třetí místo pak patří Sportovnímu klubu vozíčkářů Praha (Bohuslav Hůlka, Miroslav Špidlen, Jana Kosťová).

Informační rozcestník

Pro O-News.cz připravil Tomáš Leštínský

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.