Tereza Čechová a Vojtěch Král prvními mistry republiky v KO sprintu

od | 29. 9. 2023 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Velká premiéra je za námi! Včera proběhlo v Písku historicky první MČR v knockout sprintu, tedy disciplíně, která se na světové scéně běhá již 5 let. Program zahrnoval dopolední kvalifikaci a odpolední vyřazovací boje. Zároveň bylo možné běžet v otevřených kategoriích. Prvními českými mistry v KO sprintu se stali Vojtěch Král a Tereza Čechová.

Program započal dopolední kvalifikací, která měla formu klasického sprintu, který byl pouze o něco kratší než klasický sprint. Karanténa se nacházela poblíž parkoviště závodu, které se nacházelo na levém břehu Otavy. Zde také byly první kontroly, které byly poměrně technické, následně závodníci přeběhli přes písecký kamenný most, tedy nejstarší český most, do centra Písku. Zde závodníci orazili několik kontrol v parku a poté již běželi dlouhým postupem směrem k cíli, který se nacházel v areálu místního bazénu. A již v kvalifikaci došlo k několika překvapením, když v mužské kategorii do semifinále nepostoupili dva favorité, kteří budou reprezentovat naší zemi příští týden na Mistrovství Evropy v Itálii, a to Jakub Chaloupský, který ve svém rozběhu skončil na 9. místě, a Martin Roudný, který neorazil dvě kontroly a byl tedy diskvalifikován. V ženách byl překvapením nepostup Barbory Matějkové, která ztratila jedinou vteřinu na svou klubovou kolegyni Leu Martanovou, která ještě postoupila. Vítězové rozběhů jinak nebyli vůbec překvapiví, ženský rozběh A vyhrála Jana Peterová, rozběh B ovládla Tereza Čechová a rozběh C vyhrála Tereza Janošíková. V mužích byl nejrychlejší v rozběhu A Jonáš Hubáček, rozběh B nejrychleji zaběhl Tomáš Křivda a céčkový rozběh měl nejlepší Jakub Glonek. Příjemně překvapili někteří junioři a dorostenci, když v mužském rozběhu A druhé a třetí místo obsadili Daniel Bolehovský a Tomáš Dohnálek, z mužského béčka postoupili Dominik Průša a Martin Gajda, a to z pátého a šestého místa, do semifinále se dostal Matyáš Štregl. V dámském áčku obsadila druhé místo Ema Černá, z pátého místa v dámském béčku postoupila Kateřina Hanušová a druhým místem mezi “céčkovými” ženami překvapila Michaela Srbová, mezi dorostenkami z tohoto rozběhu postoupila také již výše zmíněná Lea Martanová.

Po tří a půl hodinové pauze přišly na řadu vyřazovací boje. Nejprve běžely ženy, poté muži. Vzhledem k tomu, že zde nebyl přímý televizní přenos ani jiná forma streamu, tak jednotlivé vlny startovaly tři minuty za sebou, neběžel se tedy jeden rozběh, který by se sledoval po celou dobu. V semifinále byla zároveň použita selfchoice metoda větvení, tedy vlastní výběr části trati, kdy závodnice minutu před startem dostaly k nahlédnutí 3 varianty, během 30 vteřin si musely vybrat jednu z nich, a poté u mapy s příslušnou variantou musely orazit krabičku a danou mapu si vzít. Semifinále A mělo složení Jana Peterová, Jana Pekařová, Nikola Zlámalová, Natalia Hiklová, Kateřina Hanušová a Lea Martanová. V semifinále B se utkaly Tereza Čechová, Michaela Srbová, Iva Kavánková, Tamara Miklušová, Tereza Korpasová a Polina Surkova. A mezi závodnicemi rozběhu C byla největší favoritka Tereza Janošíková, dále zde běžely Ema Černá, Johanka Šimková, Lucie Semíková, Martina Opálková a Gabriela Šimůnková.

Mapa ženského semifinále

V prvním semifinále se od počátku na čele pohybovaly dvě největší favoritky, Jana Peterová a Jana Pekařová, v selfchoice pasáži ovšem mírně chybovaly, a tak po výběhu z pasáže vedla s mírným náskokem Lea Martanová. Jana Peterová a Jana Pekařová však následně ukázaly, proč jsou nominovány na nadcházející sprintové Mistrovství Evropy v Itálii, předběhly Leu Martanovou a zajistily si postup do finále. V druhém semifinále běžela do třetí kontroly celá šestice pohromadě, následně při postupu na 4. kontrolu se skupina rozdělila a následnou selfchoice pasáž výborně zvládla Tereza Čechová, která si vypracovala přibližně desetivteřinový náskok na Michaelu Srbovou a Terezu Korpasovou. Tereza Čechová poté kontrolovala vedení až do cíle a postoupila do finále, druhou postupující se stala Tereza Korpasová. V třetím semifinále běžela šestice stejné postupy až do počátku selfchoice pasáže, tu nejlépe zvládla Tereza Janošíková, pět vteřin za ní běžely Lucie Semíková a Ema Černá. Vše vypadalo na postup Terezy Janošíkové a boj o druhé postupové místo, až došlo k šokujícímu závěru – Tereza Janošíková zapomněla orazit sběrku, musela se vracet, a tak ji předběhly jak věkem ještě juniorka Ema Černá, tak Lucie Semíková, čímž postupily do finále! Pro největší favoritku tak zbyly oči pro pláč.

Po doběhnutí ženských semifinále přišla na řadu i mužská semifinále. V mužském semifinále A startovali Jonáš Hubáček, Jáchym Coufal, Tomáš Janovský, Lukáš Richtr, Dominik Průša a Jakub Veselý. Semifinále B mělo obsazení dvou velkých favoritů, kdy spolu běželi Tomáš Křivda a Vojtěch Král, dále zde běželi Tomáš Dohnálek, Vít Čech, Ondřej Metelka a Matyáš Štregl. A třetí semifinále bylo určitě nejvyrovnanější, zde běželi Jakub Glonek, Daniel Bolehovský, Daniel Vandas, Pavel Brlica, Vojtěch Sýkora a Martin Gajda. V prvním semifinále běžela nejprve šestice závodníků společně až do začátku selfchoice pasáže, tu nejlépe zvládli Jonáš Hubáček a Jáchym Coufal, kteří si vypracovali náskok přibližně 10 sekund na Lukáše Richtra. Jonáš Hubáček a Jáchym Coufal sice směrem k cíli volili rozdílné postupy, ale na předsběrce se opět seběhli a i přes mírné stahování Lukáše Richtra si pohlídali postup, přičemž na finiši byl rychlejší Jáchym Coufal. Ve druhém semifinále se taktéž celá skupina držela pohromadě do čtvrté kontroly, tedy počátku selfchoice. Pasáž o třech rozdílných kontrolách nejlépe zvládl Vojtěch Král, který si vypracoval několikavteřinový náskok na dvojici Tomáš Křivda-Matyáš Štregl. Tomáš Křivda poté ukázal svou skvělou atletickou připravenost, odpoutal se od Štregla, téměř doběhl Krále a dva velcí favorité této skupiny si společně doběhli pro postup do finále, přičemž mírně rychlejší byl šumperský závodník. V třetím semifinále, které bylo nejvyrovnanější, běžela šestice společně do třetí kontroly, na následnou kontrolu před selfchoice zvolili Jakub Glonek a Pavel Brlica jiný postup, ten ovšem neznamenal žádný náskok ani ztrátu na zbývající čtveřici. Na počátku selfchoice pasáže ovšem největší favorit rozběhu Jakub Glonek a také Vojtěch Sýkora udělali velkou chybu, když přehlédli zeď v mapě a museli se vracet zpět, čímž nabrali přibližně patnáctivteřinovou ztrátu. Jakub Glonek při této chybě navíc vybíhal schody oběma směry, což mu mohlo ubrat cenné síly na stahování. Ostatní závodníci zvládli selfchoice pasáž velice dobře a vybíhali z ní téměř současně, několikametrový náskok na zbývající tři závodníky měl Daniel Vandas. Jakub Glonek se pak sice dostal před dvojici junorů, tedy Daniela Bolehovského a Martina Gajdu a téměř se dotáhl na Pavla Brlicu a Daniela Vandase, ovšem při postupu na 14. kontrolu zvolil nejhorší variantu, čímž se mu tato dvojice opět vzdálila a nakonec postoupila do finále, když rychlejší byl Pavel Brlica.

Mapa mužského finále

Po doběhu posledního mužského semifinále následovala pauza necelých 40 minut a poté přišlo na řadu to hlavní – finálový závod o medaile. Nejprve běžely ženy, poté muži. Finále již nemělo žádnou rozdělovací metodu, zato zde byly tři malé výřezy mapy, aby byla lepší čitelnost trati. Ženské finále mělo složení Ema Černá, Jana Peterová, Tereza Čechová, Lucie Semíková, Jana Pekařová a Tereza Korpasová. A hned při postupu na první kontrolu Tereza Čechová zvolila úplně jinou volbu než ostatní, čímž získala náskok rovnou 11 vteřin. Tuto ztrátu na první kontrole měla dvojice Jana Pekařová a Ema Černá, zbývající trojice zvolila horší příběh ke kontrole a její ztráta byla ještě o několik vteřin větší. Poté 4 mezičasy za sebou měla nejlepší Jana Peterová, čímž se dotáhla na 3. pozici, na které běžela nejprve spolu s Janou Pekařovou a poté Emou Černou. Tereza Čechová běžela ovšem v této pasáži podobně rychle a držela si tak poměrně komfortní náskok. Na 7. kontrolu však udělala menší chybu, čímž se jí Jana Pekařová přiblížila na rozdíl 5 vteřin. Na následujícím postupu pak udělala chybu na přibližně 10 vteřin i Jana Peterová, čímž se jí o tuto hodnotu vzdálily závodnice bojující o medaile a propadla se až na 5. místo. Tereza Čechová poté při následujících dvou postupech byla vždy o dvě vteřiny pomalejší než Jana Pekařová, čímž se jí tato závodnice přiblížila na pouhou jednu vteřinu, a tento rozdíl vydržel až do sběrky. Na doběhu byla rychlejší Tereza Čechová, která se tak stala historicky první vítězkou knock-out sprintu na české celostátní scéně. Druhá o dvě vteřiny skončila Jana Pekařová a pro bronz si doběhla věkem ještě juniorka Ema Černá.

Tereza Čechová a Jana Pekařová na doběhu finále knockout sprintu (Foto: Petr Kadeřávek)

Několik minut po tomto doběhu přišlo na řadu i mužské finále, které mělo složení Vojtěch Král, Jáchym Coufal, Pavel Brlica, Tomáš Křivda, Jonáš Hubáček a Daniel Vandas. Stejně jako u žen, tak i zde byl důležitý postup na první kontrolu. Tento postup skvěle zvládla dvojice Vojtěch Král a Tomáš Křivda, kteří si vypracovali více než desetivteřinový náskok na zbytek startovního pole. Z tohoto zbytku zvládl Jonáš Hubáček skvěle postup na 4. kontrolu a přiblížil se tak Tomáši Křivdovi a Vojtěchovi Královi. Závod poté byl velice vyrovnaný, Tomáš Křivda a Vojtěch Král běželi delší kousek od sebe, při postupu na 10. kontrolu zvolil Vojta mírně horší variantu a na chvíli se před něj dostal Jonáš Hubáček, následující postup ovšem zvolil o něco horší a Vojtěch Král se opět seběhl s Tomášem Křivdou. Při posledním delším postupu na předsběrku pak Vojtěch Král zvolil kratší variantu a dostal se těsně před Tomáše Křivdu a sběrku poté razili téměř současně, čímž opět bylo zřejmé, že o vítězi bude stejně jako v ženách rozhodovat finiš! A Vojtěch Král měl finiš rychlejší, čímž získal první mistrovský titul na domácí půdě v knockout sprintu a zároveň tím byl Tomáš Křivda po více než dvou letech na republikových šampionátech poražen! Tento choceňský závodník tedy získal stříbrnou medaili, bronz bral Jonáš Hubáček.

Tomáš Křivda a Vojtěch Král na trati finále (Foto: Petr Kadeřávek)

Po vyhlášení mistrovských závodů přišly na řadu takzvané nižší finálové skupiny, tedy závod, který mohly běžet ti, kteří nepostoupily z dopolední kvalifikace.

Z celého dne zároveň náš redaktor Daniel Wolf natočil video, které zároveň ukazuje vývoj obou finálových běhů žen i mužů.

Video z mistrovství

Příští český knockout sprint se uskuteční 8. května 2024 v Prostějově a my už se moc těšíme. Letošní sprintová sezóna ale zdaleka nekončí – již zítra proběhne MČR ve sprintu v Opavě a v neděli MČR sprintových štafet na stejném místě, opět se můžete těšit na podobné pokrytí na našich sociálních sítích, jako bylo při knock-out sprintu. A příští týden je na pořadu vrchol sprinterské sezóny – Mistrovství Evropy, které se bude konat v Itálii a které bude vysílat stanice ČT Sport, tak nezapomeňte fandit českým reprezentantům!

GPS Tracking semifinále žen

GPS Tracking semifinále mužů

GPS Tracking finále žen

GPS Tracking finále mužů

Celkové výsledky žen

Celkové výsledky mužů

2 Komentáře

  1. Avatar

    Teda, nejsme zvyklí, že by Šimonovy reportáže obsahovaly faktické chyby 😉
    Pískem protéká Otava 🙂

    Odpovědět
    • Šimon Čtrnáct

      Díky za upozornění, opraveno

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 13. 5. 2024
a svátek má Servác.