Svěťák v Norsku — TOP 6 na závěr

od | 5. 5. 2023 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže, Závody

Pozdě, ale přece. Reportáž z otvíráku mezinárodní sezóny, svěťáku v Norsku, je tu!

Že to ve Skandinávii nebude pro české závodníky hračka, to bylo asi od první chvíle jasné. Uspět v norských terénech bez specifického několikatýdenního tréninku jde jen těžko. Řadu našich navíc trápily zdravotní trable – v plné formě tak nebyly ani naše tradiční opory Tereza Janošíková, Tomáš Křivda nebo Denisa Kosová, která nakonec dokonce vynechala úvodní klasiku.

Ani počasí úplně nepřálo, když pár dní před závody dokonce sněžilo, region navíc zasáhly povodně, na startu klasiky stál metr vody a pořadateli připravený most přes řeku odnesla voda asi 100 metrů po proudu. Jak rychle voda přitekla, tak také odtekla a závody proběhly bez větších rozmarů počasí dokonce za převážně slunečného počasí.

Klasika

Závodníci čekali od terénu možná trochu víc a slibovaná těžké terény možná zůstaly trochu za očekáváním. Téměř celý závodní prostor na 3 závody se odhalil už při longu, na kterém ani zas tak moc voleb postupů nebylo. To ale neznamená, že závod nestál za to. Chyby se dělaly a o drama nebyla nouze. V ženách se souboj ztenčil na dvě ženy – Švédky Tove Alexandersson a Saru Hagstrom, z nichž nakonec první jmenovaná o minutu zvítězila a zbytek startovního pole měl opravdu propastnou ztrátu na suverénní duo. Nejlepší z našich byla 29. Vendula Horčičková.

V mužích to bylo o vteřinky, po téměř 90 minutách běhu rozhodovalo o pořadí v TOP 3 devět vteřin. Skvělý závěr i díky své fyzické nadvládě předvedl Kasper Fosser a o tři vteřiny porazil Emila Svenska, který se už už málem radoval z vítězství, když na posledním mezičasu Fosser nějaké ty vteřiny ztrácel. Devítivteřinou ztrátu v cíli měl Martin Regborn. Přímo před zraky televizních kamer se zranil Vojtěch Král a jeho výkřik byl slyšet snad až v aréně závodu. Na diváckém průběhu závod vzdal a do dalších závodů nenanstoupil. Nejlepší Čech, Tomáš Křivda, bral 26. místo.

Mapa longu žen

Middle

Zatímco na longu u mužů rozhodovaly vteřinky, middle byl jiná pohádka. Kasper Fosser zvítězil z 16vteřinovým náskokem před Matthiasem Kyburzem, dalších 14 vteřin nabral 3. Gustav Bergman. Skvěle se představil Tomáš Křivda, který se v silné konkurenci prosadil na 16. místo a ukázal, že drží tempo se světovou špičkou.

V ženách o vítězství opět sváděly souboj dvě nejlepší Švédky z longu. Ovšem tentokrát byla královna Tove sesazena z trůnu o 10 vteřin Sarou Hagstrom. Na třetí místo se dostala Natalia Gemperle, Ruska, která se nyní představila na závodech již ve švýcarských barvách. Velkou část závodu běžela spolu s Karolin Ohlsson i naše Denisa Kosová a prospěšná spolupráce ji vynesla na 20. místo celkového pořadí.

Nejlepší z našich – 16. Tomáš Křivda (foto: IOF / Terje W. Pettersen)

Štafety

Musíme přiznat, že drama bylo opravdu na každém závodě až do konce, nejinak tomu bylo u štafet. Do posledního úseku mužů vbíhalo společně 6 týmů a souboj o vítězství byl otevřený. Nejlépe závěrečný úsek ale zvládl Gustav Bergman za Švédsko a o 12 vteřin za sebou nechal zbylé týmy bojující o pódium. Mezi 2. a 4. místem rozhodly 2 vteřiny. Druhé skončilo nakonec Finsko, za ním béčko Norska a 4. Švýcarsko. Češi brali ve složení Hubáček-Vandas-Křivda 9. místo, ovšem 5. v redukovaném pořadí!

V ženách opět ukázaly dominanci Švédky, tentokrát ale tím, že zvítězila švédská B-štafeta o 12 vteřin před Švýcarkami. O dalších 13 vteřin zpět na 3. místě doběhly Norky. Češkám se dařilo podobně jako našim mužům, ve složení Kosová-Horčičková-Janošíková vybojovaly 10. místo (6. v redukovaném pořadí)

Všechny závody byly vysílány živě na ČT sport! Nestihli jste je? Mrkněte se na iVysílání.

Mapa štafet mužů

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.