Štafetové tituly pro ŠK Žabovřesky Brno a OK 99 Hradec Králové

od | 28. 9. 2020 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

… a taky pro KOS Slavia Plzeň. Tím jsme vyjmenovali kluby vítězných štafet, které v sobotu bojovaly na štafetovém republikovém šampionátu. A že vám jedna kategorie chybí? Tou bude D18 a další vítězství OK 99 Hradec Králové.

Ale pojďme si to vzít postupně. Dle na podzim zažitého vzorce – jen jeden závodní den z víkendu – proběhlo v sobotu MČR štafet. Pořadatelství se dle plánu ujal klub Orientační Běh Opava, nicméně kvůli pandemické situaci přesunuli letošní šampionát z plánované Vidnavy do lesů v okolí Honova mlýna a říčky Setiny.

Jak jsme již zmínili, závody MČR štafet sice proběhl ve svém plném formátu (4 kategorie), leč v aréně byla drobně cítit absence diváků, zejména z řad žákovských výběrů (a trochu i Veteraniády). Do bojů o medaile se ale i tak vydalo skoro 150 štafet ve 4 vlnách!

D18: Jízda pro OKčko

Závod dorostenek byl vyrovnaný, avšak pouze na prvním úseku. Z lesa se tam nejrychleji vrátila štafeta LCE1 (Dittrichová M.), v těsném závěsu za ní PHK1 (Vandasová) a s drobnou ztrátou LCE2 (Dittrichová L.). Čtvrtá Bejvlová (KAM1) měla ztrátu už dvou minut. Na druhém úseku už si postupně získala pohodlný náskok štafeta OK 99 Hradec Králové (Blažková) a vítězství štafety pěkným výkonem pojistila Metelková. S více než osmiminutovou ztrátou doběhla druhá štafeta ZBM1. Rozběhnuvší Barnátové se moc nedařilo, předávala na 19. místě. Její týmové kolegyně Rotková a Mulíčková ale situaci zachránily a pojistily stříbrnou medaili. Tři minuty po Mulíčkové se v cíli objevila Lucie Semíková, čímž zajistila bronz pro OK Kamenice.

Start kategorie D18 (Foto: Petr Kadeřávek)

H18: Dominance plzeňské Slavie

Dorostenecká kategorie nám nabídla nádherný souboj o třetí místo hned pro 4 různé štafety, které v cíli nakonec dělilo pouze dvaadvacet vteřin! Ale co se dělo víc vepředu? Tam si pro suverénní vítězství doběhla štafeta KOS Slavia Plzeň ve složení Tokár – Donda – Richtr. Pro stříbro si 7 minut později přiběhla štafeta SK Studenec (Štefan, Procinger, Rücker). Ale o dalších 8 minut dál se strhlo drama o bronz! Ten svým drtivým finišem zajistil Jáchym Coufal pro SK Žabovřesky Brno, když těsně porazil bramborový OK Lokomotiva Pardubice, podobně těsně i štafetu TJ Spartak 1. Brněnská.

Souboj o pozice v kategorii H18 (Foto: Petr Kadeřávek)

D21: Bedna pro východočeskou oblast

Ženský závod nám ukázal, že ani několikaminutová ztráta po prvním úseku nemusí znamenat ztrátu šance na medaili. Nejrychleji z prvního úseku doběhla Karolína Teplá (SHK1), za ní s 45” odstupem Monika Doležalová (KAM1), třetí Tereza Novotná (PHK1) přiběhla do cíle už se ztrátou zhruba tři a půl minuty. Štafety Luhačovic a Pardubic doběhly ještě s větší ztrátou. Druhý úsek ale všechny ztráty prvních úseků smazal a závod přesypal. Do závěrečného úseku jako první předávala štafeta Kamenice se zhruba minutovým náskokem na OK 99 Hradec Králové a o dalších několik desítek vteřin zpět dvojblok LPU – SHK. Finišmence Kamenice Tereze Čechové se ale moc nedařilo a brzy se do vedení dostala štafeta PHK. Reprezentantka Denisa Kosová neponechala nic náhodě, svůj náskok postupně navyšovala a do cíle si doběhla s náskokem čtyř minut. Souboj o stříbro pro sebe získala štafeta OK Lokomotiva Pardubice, resp. Jana Knapová. Stalo se tak díky minutovému zaváhání Lenky Mechlové hned na třetí kontrole. Lenka pak se svou minutovou ztrátou doběhla až do cíle. Štafetu Kamenice ještě doběhla dvojice Horčičková – Indráková (LCE & ZBM). Z této trojice měla v závěru nejvíce sil Vendula Horčičková a posunula tak štafetu OOB TJ Slovan Luhačovice na čtvrté místo. Pátá doběhla štafeta ZBM a elitní šestku uzavřela štafeta OK Kamenice.

Vyhlášení vítězů D21 (PHK, LPU, SHK), foto: Daniel Wolf

H21: Strhující souboj o bronz

Celý první úsek se na čele vlaku objevovala GPSka s nápisem LCE – to Jonáš Hubáček držel více či méně hubený náskok před velkým vlakem pronásledovatelů. Na hodně technické trati se za ním pořadí hodně přelévalo a v konečném účtování si Jonáš přinesl do cíle pouze 16ti vteřinový náskok na další desítku štafet, která se po vteřinkách trousila do cíle. Hned za startem se to celé ovšem seběhlo a souboje začaly nanovo. Na šesté kontrole se z balíku vyprofilovala vedoucí pětice (LPU, ZBM, LCE, PHK a TBM), která najednou vedla o minutku. Následující technická pasáž vystavila jasnou stopku Štěpánu Mudrákovi a štafeta Luhačovic rázem byla s minutovou ztrátou zpět. V pytlíku se trochu trhly štafety PHK a ZBM, které předávaly s náskokem zhruba 40 vteřin na LPU a TBM. Dále pak byla obří mezera (přes dvě minuty) na ZBM2 a LCE a o další skoro 3 minuty zpět byla štafeta Severky Šumperk. A proč ji zmiňuji? Finišoval ji Vojta Král, který patrně zapomněl na všechny své bolístky z minulých dvou týdnů a jako jediný z mužů pokořil směrný čas svého úseku! Druhému (Miloši Nykodýmovi) nadělil necelých pět minut a stal se tak stíhačem dne. Mezitím na čele dlouho vedla štafeta PHK (Pavel Kubát), za kterým běžela štafeta ZBM (Marek Minář). Kubát si postupně udělal půlminutový náskok, o který ale rychle přišel na 13. kontrole a byli s Minářem bok po boku. Další chybička o dvě kontroly dál poslala ZBM do vedení. To tentokrát postupně navyšoval Marek Minář. Kubátovi nepřidaly ani problémy s nataženým stehnem a najednou byl pár vteřin za ním rakeťák Vojta Král! Strhujícímu finiši o druhé místo přihlížela celá aréna, která viděla, jak Kubát ustál souboj zhruba o délku lokte a svalil se k zemi. Na Krále tak zůstala třetí pozice. Šestici na velké bedně ještě doplnily štafety LPU, TBM a LCE.

Vyhlášení vítězů H21 (ZBM, PHK, SSU), foto: Daniel Wolf

Celkově se pořadatelům štafetový šampionát povedl. Tratě byly ve velmi technickém lese s místy hodně nízkou viditelností a naopak vysokou travou náročné. To se podepsalo i na směrných časech, které byly zvlášť u žen poměrně hodně přestřelené.

Informační rozcestník:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 12. 5. 2024
a svátek má Pankrác.