SP Švédsko štafety: Čtvrté místo pro ženy

od | 15. 8. 2021 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže, Závody

Posledním závodem druhého kola Světového poháru, který se konal ve švédském Idre, byly štafety. Všechny závodníky opět prověřil náročný skandinávský terén plný vrstevnicových tvarů a naopak velmi skoupý na cesty či pěšinky. V nabité konkurenci se z Čechů dařilo tentokrát více ženám.

Čeští muži na devátém místě

Že bývá ženský štafetový závod velmi dramatický a pořadí se neustále přelévá, to je poměrně běžné. Dnes nás to ale čekalo i u mužů. Svou skvělou letošní formu předvedl Isac von Krusenstierna (Švédsko 2) – na předávce úvodního úseku se objevil jako první. Za ním se ale s drobnými ztrátami objevili ostatní favorité: Švédko 1, Norsko, Švýcarsko či Finsko. Byť Švýcaři předávali až na osmém místě se ztrátou 75 vteřin. S totožnou ztrátou doběhla i třetí švédská štafeta. Na dalších úsecích spolu bojovali převážně zástupci výše zmíněných štafet. Díky pěkné stahovací jízdě Floriana Howalda a Matthiase Kyburze se švýcaři v konečném účtování dostali na třetí pozici se ztrátou 12 vteřin na vítěze. Ještě těsnější byl souboj o vítězství. Gustav Bergman (SWE1) a Kasper Fosser svedli tuhý boj a v cíli je dělila pouhá vteřina – ve prospěch Švéda!

A co Češi? Skvěle závod rozběhli kluci z B štafety. Tom Křivda předával šestý s minutovou ztrátou a na druhém úseku dokonce Jonáš Hubáček polepšil štafetě až na čtvrtý flek. V závěrečném úseku se ale bohužel moc nedařilo Vojtovi Sýkorovi a štafeta se v nabité konkurenci propadla až na 20. místo. To naše áčko měla opačný příběh. První dva úseky se moc nepodařily Miloš Nykodým rozběhl 17, Pavel Kubát se ještě propadl na 26. místo. Naopak Vojta Král běžel poslední úsek skvěle a vytáhl štafetu na celkové 14. místo (v redukovaném pořadí 9.)

Soutisk štafetové trati mužů

Holky těsně pod bednou

Jak již vidíte v nadpisu, české holky se už skoro dotýkaly bedny, ale nakonec na ně zbyla nepopulární bramborová pozice. Závod žen byl oproti tomu mužskému trochu víc roztrhaný. O vítězství bojovaly dvě švédské štafety. Nakonec vyhrálo švédské béčko před áčkem (o pouhých 22 vteřin). Za nimi byl ještě po druhém úseku vyrovnaný souboj mezi štafetami Ruska a Finska. Na třetím úseku si však dokázala Natalia Gemperle vybudovat téměř dvouminutový náskok na Finku Idu Haapala. Další dvě minuty zpět si pro krásný český výsledek doběhla Jana Knapová. Pro Češky to znamenalo páté místo (v redukovaném pořadí čtvrté). Určitě musíme zmínit i výborný výkon na prvním úseku štafety pro naše béčko. Terka Janošíková běžela v kontaktu s čelem a předávala na čtvrtém místě se ztrátou necelé půlminutky. Holky závod dobojovaly na 16. místě.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.