SP 2022 završen klasikou: Dva zářezy v TOP 10

od | 4. 10. 2022 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže, Závody

“Dva zářezy v TOP 10,” psal reprezentační tým po posledním závodě SP ve Švýcarsku. Na klasické trati se naše opory představily na výbornou a udělaly pěknou tečku za letošní sezónou – Tereza Janošíková skončila 7., Tomáš Křivda uzavíral nejlepší desítku. Tove Alexandersson a Kasper Fosser ovládli Světový pohár 2022.

Poslední vrcholný závod roku – klasická trať, alpský terén, sluncem zalité horské louky a skalní štíty. Ženy čekala trať dlouhá 10,4 km, stejně jako u mužů s několika pořádně strmými výběhy, a z domácích favoritek potvrdila svou formu Simona Aebersold, o minutu a půl poratila druhou Norku Andrine Benjaminsen, třetí doběhla se ztrátou přes 4 a půl minuty další Švýcarka – Elena Roos. Necelých 9 minut ztratila na vítězku Tereza Janošíková, i to ale znamenalo skvělé 7. místo a další várku bodů do hodnocení SP. Pěkně běžela také Denisa Kosová, která se ztrátou 14:39 brala 19. místo, pro body do SP si doběhla také 33. Vendula Horčičková. S výkonem byla spokojená také Jana Peterová na 46. místě.

A jak dopadlo celkové hodnocení SP? Mezi ženami nebylo pochyb o vítězství Tove Alexandersson, druhá skončila Simona Aebersold a třetí Andrine Benjaminsen. Nejlepšími Češkami byly 8. Tereza Janošíková, 33. Vendula Horčičková a 35. Denisa Kosová.

“Vyhraje opět Kasper?” ptala se před startem řada fanoušků. A ten, kdo by si na jeho vítězství vsadil, neuspěl by. Ačkoli nasadil tento norský reprezentant od začátku ostré tempo, chyby na dohledávkách ho srážely pořadím dolů. Nakonec skončil 3. se ztrátou 48 vteřin, ale jistě mířil výše. Druhý doběhl Max Bejmer, jehož ztráta na vítěze byla 31 vteřin. Kdo zvítězil? Nestárnoucí domácí závodník Daniel Hubmann, který tratí prolétl bez zaváhání a mohl slavit vítězství. Naši muži po nepovedeném vystoupení na ME ukázali, že i na klasice umí zaběhnout. Desátý se ztrátou ani ne 4 minut doběhl Tomáš Křivda: “Nebylo to perfektní, několik zaváhání do 30 vteřin. Jsem opravdu rád, že to stačilo na 10. místo. Dobré na závěr sezóny, ale už se nemůžu dočkat té další.” Miloš Nykodým se ztrátou 6:31 skončil 15., Vojtěch Král ztratil na Hubmanna 8 minut a uzavíral nejlepší dvacítku.

Světový pohár 2022 suverénně ovládl Kasper Fosser s náskokem přes 100 bodů na švédskou dvojici Martin Regborn a Gustav Bergman. Nejlepší z našich byli 14. Tomáš Křivda a 34. Vojtěch Král. V pořadí týmů brala ČR 5. místo za jasného vítězství Švédska, které v TOP 10 individuálního pořadí mělo 4 ženy a 5 mužů.

Mapa mužského závodu. Taky byste si takovouto klasiku chtěli zaběhnout?

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.