Sloupek reprezentanta: Valerie Kamererová

od | 4. 11. 2022 | MTBO, Sloupek reprezentanta

Jaké je to dostat se z pozice novináře do role závodníka? O tom by mohla vyprávět Valerie Kamererová, účastnice letošního MS a ME v MTBO, kde zastala roli reportérky českého týmu a také předváděla skvělé výkony na tratích. Více v jejím sloupku reprezentanta.

Příběh závodníka novináře

Odjet závod, probrat postupy, poleštit kolo, regenerovat, odjet závod, probrat postupy, poleštit kolo, regenerovat a ještě třikrát dokola. Tak nějak by asi měl vypadat závodníkův den na mistrovství. To by šlo…a co když bych to smíchala, třeba…. s pozicí reportéra?

V roce 2021, kdy jsem ještě jezdila na 26’’ kole, to je to kolo, na kterém se už pár let závody nejezdí, jsem měla příležitost doplnit českou MTBO výpravu na MS do Finska. Ne jako závodník, ale jako reportér. Pozice “media” nebyla nijak moc definovaná, a tak jsme s Katkou Novákovou, která o vylepšení zpravodajství z MS také projevila zájem, utvořily mini tým a domluvily se na vytvoření každodenních reportáží pro mtbo.cz, třech reportáží pro O-News, přispívání na instagram “czech_mtbo_team” a vytváření každodenních krátkých videí. Pozice reportéra se osvědčila, a tak jsem se jako reportér přidala i na ME do Portugalska a poté se těšila, že se další rok budu moct k výpravě přidat zas.

V podstatě celou zimu jsme s Needym (Vojtěchem Ludvíkem, pozn. red.) strávili ve Španělsku ježděním na kole. Jak se na jaře ukázalo, společně s novým větším kolem mi to trochu pomohlo ve výkonnosti.  A to tak, že jsem na jarní ME do Litvy odjížděla jako závodník. No jo, jak to ale zařídit s tím zpravodajstvím? Psaní článků z vrcholných MTBO akcí nám přijde jako dobrý způsob jak náš sport podpořit, tím spíš s nadcházejícím MS v Jičíně. Proto jsme vynechání téhle aktivity nebraly jako variantu. Jako nejschůdnější model jsme vybraly střídání po dni. Jeden den píšu článek já, druhý den Katka. Videa se vyškrtla a přispívání na instagram jsme pojaly velmi sporadicky. 

Jak to vypadá v praxi? K aktivitám závodníka popsaným v úvodu přidáme pár úkonů. Po odjetí závodu obejdeme všechny členy týmu a pobavíme se s nimi o tom, jak se jim závod líbil, co zajímavého se jim přihodilo a jak se jim jelo. Po té, co se vrátíme na ubytko, projdeme výsledky, mezičasy, GPS záznamy a fotogalerie od pořadatelů abychom vybraly příhodné obrázky. Někde v mezičase se zúčastníme vyhlášení, které také zdokumentujeme. Protože, jak už to v českém týmu bývá, na stupních se vždycky někdo objeví 🙂 Po sesbírání všech informací opět zasedneme k počítači a může se začít psát. Po dopsání celý výtvor ta druhá, která zrovna nepsala, zkontroluje a článek vypustíme do světa. Nesmíme zapomenout napsat na facebook o tom, že vyšel nový článek! Pak se můžeme jít připravit na další závod. 

No a aby video nepřišlo zkrátka, ještě k tomu sem a tam přidáme natočení pár záběrů, ze kterých pak s Needym vyrobíme video na YouTube pod názvem O-van. O tom ale třeba někdy jindy. Ač bychom určitě náš pozávodní program s Katkou dokázaly strávit jinak a po takovém longu spíš mrčíme, že máme zase psát, věříme, že to má smysl a dva nebo tři lidi si to přečtou 🙂 

Zase se ozveme na jaře, z ME v Portugalsku!

Valerie Kamererová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.