Sloupek reprezentanta: Radek Laciga

od | 9. 12. 2022 | LOB, MTBO, Sloupek reprezentanta

Český reprezentant končí svou úspěšnou kariéru v MTBO, na kontě má 4 medaile z MS a další z ME nebo MČR. Sloupek reprezentanta přínášíme přímo z finské části Laponska, kde nyní trénuje na svůj sport číslo jedna. Příjemné čtení.

Velká změna no.3

Uběhly téměř 3 roky od mého posledního sloupku reprezentanta, a to je akorát tak na to, abych vás mohl obohatit o další díl nekonečného seriálu s pracovním názvem „Odcházení“. Abych navázal na předchozí epizodu, ve které jsem se těšil na domácí MS v MTBO, a které mělo být zároveň mé poslední. Ovšem to se psal konec ledna 2020 a MS v Čechách, ani nikde jinde, jak jistě víte, nebylo (také jsem psal o tom, jak se těším na březnové ME LOB v Rusku, které sice bylo, ale nejen pro mě, ale zřejmě i pro generace mých následovníků, poslední v této zemi!). Tak se neplánovaně protáhla má biková kariéra do roku 2021 na MS ve Finsku, které už skutečně poslední asi bylo. I když kdo ví, příští rok se konečně dočkáme toho Mistrovství v Čechách a uvidíme, co všechno tam budu mít za funkce. Závodění to ale nejspíš nebude. A to je právě ta Velká změna týkající se tohoto sloupku. Poprvé totiž nenese označení „Sloupek reprezentanta MTBO a LOB“ ale od letoška už je to jen a pouze „LOB“. Ono to dává i jistou logiku. V lobácké repre jsem začínal o 2 roky později, tak dává smysl také o 2 roky později skončit. Anebo déle, to se ještě uvidí. Ostatně to není nijak překvapující, že člověk dává přednost píchání před šlapáním, že ano :-).

Na lyžařských tratích se Radek Laciga ještě nějaký ten rok prohánět určitě bude (foto: archiv Radka Lacigy)

Abychom se přesunuli do současnosti. Na první letošní sníh jsme vyrazili, celkem již tradičně, do Livigna. I když ve skutečnosti to tak úplně letošní sníh nebyl. Teplý podzim tento rok možná kvitují ti, co doma topí plynem. My lyžaři jsme se však kvůli tomu museli i v takovém vyhlášeném vysokohorském středisku spokojit s loňským sněhem, rozvezeným ze zásobníku, na 2,5 km kolečku.

Poté následovalo vyhlášení ankety o nejlepší orienťáky roku v Chotěboři, kde jsem nějakým nedopatřením a také trochu i zásluhou Covidu, obsadil zase po letech pódiové místo.

Smutný pohled na podzimní Livigno (foto: archiv Radka Lacigy)

Aby se tato situace neopakovala, tráví v současné době většina českého týmu na dálném severu za polárním kruhem, kde finští trenéři přichystali doslova HAFO mapových tréninků, na které přizvali i ostatní reprezentační družstva. Kromě nás a Finů tu jsou i komplet Švédové, Estonci a Rakušané, takže konkurence vskutku kvalitní. Byť sněhu není ani tady zrovna přehršel a skluznice našich lyží trpí skoro jako na průměrných českých závodech, na uspořádání náročných a zajímavých tréninků s parametry obtížnosti SP to stačí. Pro naše mlaďochy je to tu velká škola mapových dovedností a mělo by jim to pomoci, aby příště obsazovali místa na pódiu primárně oni. Já osobně k tomu přispívám tak, že jim tu názorně ukazuji, jakých chyb by se měli vyvarovat. Jako například jezdit pořadí kontrol 9-12-10 nebo při třetím průjezdu stejnou křižovatkou potřetí odbočit špatně apod.

Na další sloupek, tentokrát už s podtitulem „Sloupek bývalého reprezentanta“ se můžete těšit zase za necelé 3 roky. A na závěr jako obvykle: Forever young, ready to win!

Radek Laciga

Kam to Radek Laciga dotáhne v nadcházející LOB sezóně? Mapový trénink ve Finsku přijde určitě vhod.

1 komentář

  1. Avatar

    Muzes si tu repre karieru prodlouzit v trail-o, jeste bych s tim koncenim nedelal ukvapene zavery 😀

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.