Sloupek reprezentanta: Pavel Ptáček

od | 13. 1. 2023 | Sloupek reprezentanta, Trail O

Z loňského roku má zlatou a bronzovou medaili z Mistrovství světa. Pavel Ptáček vzpomíná na zážitky z uplynulé sezóny a již se těší na tu nadcházející, jejímž vrcholem bude MS v Zákupech a okolí. To je dnešní sloupek reprezentanta v trail-o!

Pocta, jakou napsání sloupku bezpochyby je, se téměř nedá odmítnout. Jenže o čem psát, když se v současné době, podobně jako v ostatních disciplínách orienťácké rodiny (s výjimkou LOBů), téměř nic neděje? V zásadě jsou dvě možnosti – zavzpomínat na loňský rok nebo se podívat směrem vpřed, co nás čeká v roce letošním. A protože jsem došel k závěru, že vynechat některou z možností by byla škoda, tak jsem nakousl od každého trochu. Příjemné čtení!

Loňská sezóna byla ve znamení dvou hlavních vrcholů v podobě květnového Mistrovství Evropy ve Finsku a následně červencového Mistrovství světa na polské straně Krkonoš. Pro zhodnocení první zmíněné akce se krásně hodí používané tvrzení: „Zážitek nemusí být pěkný, hlavně když je silný.“

Vše začalo už víkendu před samotným ME na posledních přípravných závodech v blízkém okolí. Hlavním pořadatelem byl místní nadšenec, který úplně neřešil relativně základní věci. Za zmínku stojí například zveřejnění místa shromaždiště v komentáři na facebooku v noci před závodem nebo neochota řešení případných protestů, které se prý „vyřeší“ mailem dva dny po závodě… Další silná vzpomínka a snad i poučení do budoucna přišlo druhý den disciplíny Pre-O, konkrétně na jeho 19. kontrole. Jednalo se o jednu z lehčích kontrol celého závodu a při příchodu nic nenaznačovalo, že zrovna tady by mohl být problém. Kontrolu jsem měl orienťácky vyřešenou téměř okamžitě, už jsem byl pomalu na odchodu, jenže pak mi to začalo vrtat hlavou. Vrátil jsem se, začal řešit hromadu nesmyslů okolo, z orienťáku udělal geometrické cvičení a samozřejmě byl po zásluze potrestán. A v tu chvíli jsem ještě ani nevěděl, že mě tahle hloupost nakonec stála medaili.

Pavel Ptáček (vpravo) se zlatou medailí z MS 2022 (foto: Natasza Figiel)

Na Mistrovství světa se situace naštěstí otočila a přišly na řadu i ty hezké zážitky. Začínalo se netradičně štafetami, což mnohým týmům způsobilo problémy při jejich skládání, protože se nemohla vzít v potaz aktuální forma jednotlivých závodníků. Český tým měl při výběru šťastnou ruku, postavil nejmladší štafetu ze všech týmů a rozhodnutí se vyplatilo. Dan Locker i Ondra Macek předvedli velice slušné výkony a na mně zbývalo dotáhnout rozdělanou práci do konce. Výsledkem byla zlatá medaile, a protože kolegům v kategorii Para se povedlo totéž, tak jsme si večer mohli zazpívat českou hymnu dokonce dvakrát. Díky tomu jsem aspoň při druhém pokusu zvládl neutíkat slovy napřed… Další krásné vzpomínky se datují hned na následující den v podobě vyhrané kvalifikace, udržení pevných nervů v karanténě před finále (startuje se v obráceném pořadí) a bronzové medaile z disciplíny
Temp-O (na bedně opět společně s tentokrát stříbrným Ondrou). Nicméně, i přes další krásný výsledek, vnitřně vím, že jsem na jednom stanovišti neudělal vše tak, jak by se slušelo.

Vzpomínat by se dalo ještě dlouho, ale na to bude dost času někdy později. Teď už je nejvyšší čas hledět vpřed, nicméně zima (jestli se tomu zatím dá takhle vůbec říkat) ještě chvilku potrvá, do prvních závodů relativně daleko, takže nejlepším přítelem trailisty je aktuálně Temp-O simulátor. (příp. odkaz http://temposim.yq.cz/ ) A jak se říká, že všechno zlé je k něčemu dobré, tak zde díky nemožnosti pořádání reálných závodů v době covidové vzniklo obrovské množství stanovišť a úloh k řešení z celého světa, které slouží k výbornému tréninku nejen o dlouhých zimních večerech. A pro závodění chtivé jedince se každou poslední středu v měsíci koná závod maďarského online poháru.

První závody na sebe ovšem nenechají dlouho čekat. Již v sobotu 4. března v Praze proběhnou dva závody v disciplíně Temp-O a hned o týden později další tři závody (2x Pre-O + Temp-O) v Pardubicích. Vzhledem k faktu, že orienťácká sezóna bude na svém úplném počátku, tak jsou tyto závody skvělou šancí pro vyzkoušení nejmladší orienťácké disciplíny a případné poměření se s nejlepšími českými a dost možná i slovenskými a polskými závodníky. Zároveň se také bude bojovat o místo v týmu pro domácí Mistrovství světa, které se uskuteční na začátku července s centrem v Zákupech. A že je na co navazovat!

Na závěr nezbývá než opožděně popřát do nového roku hlavně hodně zdraví, spoustu orienťáckých lampionů a na viděnou na shromaždišti!

Pavel Ptáček

Mistrovství Evropy 2022 (foto: ETOC 2022)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.