Sloupek reprezentanta: Ondřej Macek

od | 5. 4. 2024 | Sloupek reprezentanta, Trail O

Dnes po delší době zabředneme do vod nejmenší orienťácké dsiciplíny. V rámci sloupku reprezentanta vám Ondřej Macek ukáže, že “precizní orientace” je stejně jako další orienťácké disciplíny opravdu pro každého.

Čao všem, s blížícím se létem (jaro už tu je tak 2 měsíce) se blíží sezóna tří ze čtyř o-disciplín a padl na mě u toho jeden sloupek (reprezentanta). Vyprávění o cílech a přáních na další sezónu je povětšinou podobné, příprava taková maková, cíle vyšší nejvyšší. Tak přemýšlím, co by tak čtenáře O-News mohlo z trail-o světa zajímat. Ve vlaku z Pardubic do Brna jsem to teda nestihl, spánek byl mocnější, ale tak třeba:

  • Radši než trail-o mám rád název precizní orientace (jako v jiných jazycích), protože o tom to je. Když někde totiž utrousím, že jedu na trail, tak to často vyzní tak, že jsem něco jako Kilian Jornet.
  • Dobré terény pro OB a trail-o mají překvapivě odlišné nároky, kde na OB je potřeba prostor o určitých minimálních rozměrech plošně a nejlépe bez cest, menší viditelnost/složitost atp., pro trail-o tomu vévodí dobrá cesta jako základ a vedle toho zajímavý terén v dohledu z té cesty, takže z toho pak často bývá nudle různých tvarů a velikostí. To vše ale nemusí být překážka ve zkombinování pořádání obou akcí zároveň.
  • A tak teda ta příprava, já prostě běhám v lese s mapou (nejak uvědoměle teda) a ono to půjde, takže je to pro všechny (a k tomu ostříží zrak výhodou). Zároveň pokud to není akce typu MS, tak se závody konají za nejlepší viditelnosti, tedy když není listí, tedy brzy zjara a na podzim, takže se většinou ani moc nekryjou s OB sezónou, což je fajn.
Dvojnásobný mistr světa. Foto: Dan Dvořáček
  • A nevěděl jsem, že existuje příprava i na konkrétní závod. V OB si stavíme tratě, prohlížíme starou mapu případně děláme mapy od stolu nové a přemýšlíme, jaké taktiky budou vhodné k použití v daném typu terénu. V trail-o velmi podobně (teda mapu prostoru musíme v den závodů nechat doma, jinak nás půjdou jistí Italové prásknout), na jiný terén jiný přístup/technika řešení, a tak se vyplatí jít na závod připravený.
  • Vždycky jsem si myslel, že trail-o je takové geometrické cvičení, dokud jsem to nezkusil a nezjistil, že to tak není a že se používají podobné principy jak v OB, jako pozice objektů vůči sobě, směr, vzdálenost apod.
  • Letos bude šampionát ve Finsku, tzn. nad případnými úspěchy visí trochu větší otazník než obvykle, neb stejně jako v OB jsou Seveřani doma obtížně porazitelní. Ale jsme kluci a holky šikovní a poradíme si (i s nimi :).

Tož víc toho že mě už nevyleze, tak aspoň přeju všem správný start do nové sezóny a užívejte si každý nalezený/vyřešený lampion, protože v tom je ta krása.

Ondra Macek

Precizní orientace je nejen pro vozíčkáře. Foto: Dan Dvořáček

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.