Sloupek reprezentanta: Matyáš Ludvík

od | 9. 4. 2021 | MTBO, Sloupek reprezentanta

Dnešní sloupek reprezentanta pro nás sepsal biker, medailista z MS juniorů v MTBO Matyáš Ludvík. Zatímco běžkaři si na letošní zimu v Česku nemohli stěžovat, na cyklistický trénink to pravda moc nebylo. A tak se v dnešním sloupku přesuneme do tepla jižního Španělska, kam se Matyáš vydal trénovat po dobu lockdownu. Příjemné čtení.

Bylo někdy na začátku února, čas covidu a já dodělával poslední zkoušky semestru. Kombinace zjištění, že vlastně po zkouškách krom práce a tréninku nemám žádné plány a že je zrovna v Brně -13 °C mě natolik vyděsila, že jsem se chtěl co nejrychleji vidět někde pryč na jihu. Začal jsem zjišťovat možnosti tréninku v zahraničí. Dá se někam vůbec za současné situace vyjet? Mallorca s Vašutem, Toskánsko s juniorskou MTBO repre nebo raději nikam? Od bráchy jsem se dozvěděl, že opět s Val (doporučuju sledovat jejich společný nadupaný IG účet o přestavbě dodávky Eddieho) plánují vypomáhat na cyklokempu s naším MTB týmem Active Tour ve Španělsku.

Zhruba za tři dny už byly plány značně jasnější – negativní testy, zásoby jídla a více než tucet kol připraveno. I já se přidávám na cestu. Na hranicích v Dolním Dvořišti jsme se večer setkali s posádkou druhé dodávky, vymysleli řešení různých scénářů při komplikovaném průchodu hranicemi a vydali jsme se na cestu do jižního Španělska. Cesta se nám protáhla na celkem pět dní, což bylo dáno nejen využíváním pouze neplacených úseků dálnic a zákazem nočního vycházení v jednotlivých zemích, ale hlavně objížděním Německa, kde byl v tu dobu zakázaný i tranzit. Cesta ale příjemně utíkala a my se kupodivu bez větších problémů dostali až na místo.

Spaní pod lednicí má i své výhody.

Mohlo tak začít kvalitní točení jarních kilometrů v teple. Nastal čas vynahradit si to, o co nás covid minulý rok připravil. Po dobu celého kempu jsem měl u Needyho a Val v dodávce vyhrazené protekční místo na spaní s hlavou ve sprše a nohama pod lednicí. Kromě modřin na obou holeních z neustálého kopání při spánku do lednice je ale spaní v tomhle úkrytu kupodivu příjemné, hlavně po náročném tréninku. Z původního plánu, který byl ve Španělsku zůstat 14 dní a potom se letecky vrátit do ČR, rychle sešlo. Vzhledem k tomu, že u nás se už pomalu zavíraly okresy, pokračovala distanční online výuka a v Calpe se dalo v pohodě jezdit na coffee rides, rozhodl jsem se letenku posunout na konec března. Zlomená klíční kost Jirky (vedoucího kempu) a Needyho last-minute psaná diplomka mě navíc pasovala součástí realizačního týmu kempu, což vnímám určitě jako zajímavou zkušenost.

Momentálně se blížíme do závěru cyklokempu. Už se nám tu vystřídaly 4 turnusy cyklistů, od hobíků až po ambiciózní bajkery, silničáře, ale i dráhaře. Já nakonec nenastoupil ani na druhý pokus do letadla a z původních dvou týdnů to budou více jak dva měsíce v teple. I když se mi nedaří vždy plnit tréninkový plán tak, jak bych chtěl, vnímám to určitě jako kvalitní start přípravy pro nadcházející sezónu. Kromě té fyzické přípravy ale nezapomínáme ani na mapovou, a tak se před odjezdem do ČR zúčastníme prvního španělského MTBO poháru této sezóny v Murcii. A i když byl 1. ČP MTBO u nás posunutý, nedostatek motivace pro trénink letos nechybí, protože konání letošního WMTBOC ve Finsku bylo před pár dny potvrzeno. Tak držte palce na nominačkách!

Matyáš Ludvík

Použité fotografie: archiv autora.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.