Sloupek reprezentanta: Jakub Chaloupský

od | 8. 9. 2023 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Je konec léta, ovšem nový začátek sloupků reprezentanta. Kdo jiný než dvojnásobný juiorský mistr světa by vás měl dnes provést svým plánem, jak se prosadit mezi světovou špičku.

Léto končí, tělo skuhrá, ale vzpomínky už nic nezapudí. Jsou tomu dva měsíce od mého posledního juniorského mistrovství světa vyšperkovaného nejcennějšími drahokamy. Zakončení juniorských let nemohlo mít lepšího konce. Nakopnutí do dospělé kategorie perfektní, teď mi však hlavou vrtá: „Jak daleko tenhle nakopnutý balón doletí?“ Přechod pomyslné čáry mezi juniory a dospělými bude dlouhý a nelehký s množstvím překážek v cestě. Jsem odhodlaný je překonat a doplachtit co nejdál. Stejně jako pro každý postup na trati musím mít vytvořený plán, o který se rád podělím v dnešním sloupku reprezentanta!

Zakončení juniorských let nemohlo mít lepšího konce… (foto: Martin Křivda)

Prvně si dovolím zkrácené nastřelení mé sportovní minulosti. V předchozích sezónách se udála spousta věcí, ale nechci předbíhat a začnu raději pěkně od začátku. Když si vybavím svoje dětství, tak mi jako první naskočí spousta pohybu s rodiči při všemožných outdoorových sportech, a to včetně orienťáku. Za základy vytrvalosti a umění překonávat vyčerpání vděčím především jim. Následovaly roky s různorodým, postupně náročnějším tréninkem až došlo na mezinárodní dorostenecké nebo později i juniorské akce. Motivace k lepším a lepším výkonům díky konkurentům z řad kamarádů a sourozenců (přesněji jedné sestry) nescházela. Největší dosavadní výsledkový boom dorazil ale letos. Dostavilo se něco, co bylo mým dlouhodobým cílem a snem. Být juniorský vice mistr světa na krátké trati, juniorský mistr světa na klasice a k tomu ještě ve štafetách je veliká pocta. Z velké části se na mých výsledcích z JMS podílí i můj kouč Vojta Král, který mi pomáhá již tři roky s fyzickou i technickou přípravou. Navázat na tak hodnotné výkony hned po JMS nebylo snadné. Na světovém poháru v České Lípě jsem sesbíral spíš zkušenosti než bezchybně a sebevědomě dokončené závody. Zkušeností bude potřeba ještě zatraceně mnoho, a tak se pojďme podívat do budoucna.

Čtyři kroky k posunu kupředu? Mapová technika na severu, mentální stabilita, atletická fyzička a regenreace (foto: IOF)

Razantních kroků k odmazání zavazejícího slova „juniorský“ chci provést hned několik. Prvním, a pro mě nejdůležitějším krokem, bude technická stabilizace. Mapových tréninků není niky dost. Proto se s velkou pravděpodobností přesouvám na nějakou dobu do Mekky orienťáků. Tj. na sever! Slibuji si posun v technických dovednostech v těch nejnáročnějších terénech světa a zároveň kvalitní přípravu na MS 2025 ve Finsku. Druhý krok s prvním úzce souvisí. Výpadek koncentrace nebo zbrklost má u mě často za následek zkažený závod. Mentální stránka během výkonu je tedy oblast, které se musím pověnovat. Za třetí, je třeba poladit fyzickou výkonnost na úroveň nadprůměrného atleta. A to především pilným tréninkem a postupným tlačením na pilu tak, aby ke kulminačnímu bodu mého pomyslně nakopnutého míče došlo ve správnou dobu na správném místě. Čtvrtým a mým posledním krokem na cestě za dalším snem (dalo by se jich napsat daleko víc) se musí stát změna časové dávky regenerace z pár hodin protahovaní a sauny na čas rovnající se odběhaným hodinám. Uvedené čtyři kroky vnímám jako nutné k posunu kupředu.

Za úspěchem a správným tréninkem většinou stojí i mentální pohoda, radost z běhání s mapou i bez a různorodost pohybu. Tyto zásady si snažím držet různými metodami. Jedna z nich je např.: „Změň pohyb, když něco bolí nebo se nechce běhat.“

Sám jsem zvědavý, jak se budou moje cíle postupem času plnit. Sepsaný plán je ideálem. Vždy se ale může něco pokazit a rázem je třeba mít i plán B! Studuji na České Zemědělské Univerzitě obor krajinářství, prošel jsem prvákem a baví mě to.

Těším se na viděnou na závodech!

Kuba Chaloupský

1 komentář

  1. Avatar

    Ahoj Kubo, mě asi meznáš, ale Vojta ano. Působil jsem přes 40 let jako pomocný trenér přípravky D H 8-10-12 let ve Zlíně. Vždy jsem se snažil pro děti připravit hry, soutěže, kimovky, cvičné orienťáky různých typů a druhů. Táborák, opékání špekáčkú a odměny naturální a mnou vyrobené medaile na konci školního roku, také kola, lyže, i diskotéka, vícedenní o prázdninách. Moje odměna? Tomáš Dlanaja-5x zlato, Michal Smola 3xzlato, Jirka Hradil-Chláďa 3xdruhý, 1xzlato, -jestli si Vojta pamatuje moje řady, tak rozdělíte každý den na povinnosti, trénink, pohodu i odpočinek. Zkus občas nachystat nějaký trénink pro děti formou her, postav nějakpu trať pro svou kat a kamarády a střídejte se, bavte se, pomáhejte si. Slušenosti které nasbíráš se Ti v falším životě vrátí. Čím víc rozdáš, tím více se Ti vrátí. Občas relaks, odpočinek je také potřeba. Máš-li zájem o víc info, rád To odpovím, ale myslím že s Vojtou Králem jsi ve vynikající společnosti. Rosťa Štípek skob Zlín /O-KWAK tour, sprint, H65-1.místo, česká lípa./.😃

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.