Dvakrát šestý z MS Vojta Král:”Předvedl jsem čisté výkony, tvrdá práce se vyplatila”

od | 22. 8. 2016 | OB ve světě, Orientační běh, Rozhovory

Vojtěch Král zaběhl skvěle dva sprintové závody na Mistrovství světa ve Švédsku. Po závodě věnoval čas i pro O-news.cz, a tak přinášíme exkluzivní rozhovor s tímto šumperským o-běžcem.

Do Švédska sis přivezl výbornou formu. Ve sprintu jsi skončil šestý. Co se ti honilo při závodě?
Na finále sprintu jsem šel s jasně stanovenou taktikou, moc jiných věcí se mi hlavou nehonilo – věděl jsem, co budu dělat a co dělat nesmím, tak abych dokončil závod spokojený. Nebyl to technicky náročný sprint, takže hlava měla v určitých částech závodu oraz a v těch momentech to chtělo bezhlavě řezat.

Je to tvůj nejlepší individuální výsledek v kariéře. Co jsi změnil v tréninku od minulého MS, kdy jsi na sprintu byl 12.?
Loňské 12. místo nevypadá sice tak dobře, jako letošní velká bedna, ale už loni jsem předvedl bezchybný sprint. A právě už v loňské sezóně jsem se do tréninku opřel naplno a letos to vypadá, že se tvrdá práce vyplatila. Poslední 2 sezony se nebojím říct, že má moje příprava profesionální parametry.

Závod mužů byl velmi vyrovnaný, rozhodovalo každé malé zaváhání. Jsi schopný definovat, co ještě schází na tu úplně nejužší špičku?
Až budu běhat 3km kolem 8:00, tak budu mít fyzičku jako letošní vítěz. Ale spíš bych hledal nedostatky i jinde. Spíš jsem se nedokázal vnitřně dostatečně kousnout, abych se donutil fyzicky šlapat na 100% celou trať a v závěru ještě zrychlit. Bylo tam pár momentů, kdy jsem fyzicky polevil.

Předpokládám, že jste se před šampionátem hodně teoreticky připravovali. Překvapila tě trať a terén něčím nebo jste podobnou očekávali?
Tratě nebyly ničím překvapivé. V současném sprintu se v OB bez kvalitní teoretické přípravy téměř nedá uspět. A když vám stavitel naservíruje trať na mapě, která je všem dostupná a nevyhraje si s umělými ploty, tak už běžíte téměř po paměti, stačí si kontrolovat, jestli tam náhodou není nějaký šváb.

Na sprintových štafetách to byla podle mě tvoje velmi úspěšná stíhací jízda. Únavu z předešlého dne jsi necítil?
Dneska (rozhovor vznikal v den sprintových štafet, v neděli 21. srpna – pozn. red.) jsem samozřejmě únavu ze sprintu cítil, ale o to víc jsem dnes sázel na už zmíněné vnitřní kousnutí, což se mi podařilo. A když jsem se po několika postupech dostal na správnou vlnu, už jsme z ní nespadl.

Jaká je zatím spokojenost s dvěma výsledky v TOP6 ve 2 závodech MS?
Spokojenost je samozřejmě veliká. Jak osobní, tak společná za štafety. Osobně spokojený jsem hlavně proto, že jsem dokázal zaběhnout oba závody bez zásadních chyb a převedl jsem tak čisté výkony, což je mým cílem.

Díky moc za rozhovor a ať se daří i v dalších závodech!

voj_2

Letošní MČR ve sprintu, 1. místo pro Vojtu (Foto: Anna Auerműllerová/O-news.cz)

0 komentářů

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.