Reportáž z místa: Olympijský festival Brno

od | 14. 2. 2022 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

Poslední šance dostat se Olympiádě pod kůži – v neděli končí Olympijský festival v Brně. Orienťácké bludiště, orienťák po okolí a mnoho dalších sportů k vyzkoušení. Na místě byla Lucie Roškotová a pro O-News připravila fotoreport, který Vás festivalem provede.

Po čtyřech letech se zimní Olympijský festival opět vrací do Brna. Namísto brněnského výstaviště, kde se festival konal v roce 2018, vás letos areál plný sportovišť čeká v areálu Nová Zbrojovka u vlakového nádraží Brno-Židenice.  Festival je otevřen až do neděle 20. února každý den od 9 do 18 hodin (v pátek a sobotu je otevírací doba prodloužena do 19 hodin). Vstupenky si můžete předem zarezervovat na webových stránkách festivalu www.olympijskyfestival.cz 

Kromě tradičních zimních olympijských sportů jako je biatlon, skoky na lyžích či lední hokej si návštěvníci mohou vyzkoušet i orientační sporty, které jsou součástí letních i zimních olympijských festivalů od roku 2016. Stanoviště orientačních sportů je letos hned kousek za hlavních vchodem do areálu (viz mapa areálu) a je označeno vlajkou a informační tabulí, takže se nemůže stát, že jej přehlédnete.

Mapa areálu Olympijského festivalu
Nechybí infotabule orientačních sportů
Díky výhodné poloze stanoviště a zařazení orientačních sportů do hracích karet v rámci OF (viz informace na webových stránkách festivalu) se občas sejde větší skupina lidí a někdy se tvoří i menší fronty.
Oproti klasickým závodům v orientačním běhu si zde závodníci mohou mapu i terén prohlédnout ještě před startem. Někteří stráví na startu dokonce několik minut a snaží se celou trať co nejlépe prozkoumat a zanalyzovat. 
Ještě si poslechnout poslední pokyny před samotným startem a pak už nezbývá než vyrazit na trať.
První kontrola je tak jednoduchá, že ji zvládnu i se zavřenýma očima, ale teď rychle utéct soupeřům.
To byla chytrá volba startovat až druhý. Teď se nemusím vůbec koukat do mapy a můžu to pořádně napálit za ním.
Když přede mnou nikdo neběží, tak se do té mapy asi budu muset podívat.
Já naštěstí vím, kam běžet, tak můžu klidně zvýšit rychlost.
Často se na trať vydá rovnou celá rodina najednou, protože se řídí heslem „Víc hlav víc ví.“
Rozhodně se však nejedná o sportoviště určené pouze pro děti či rodiny s dětmi. Na trať se mohou vydat závodníci jakéhokoli věku.
Kromě klasických návštěvníků areálu si proběhnout trať vyzkoušeli i dobrovolníci, kteří se starají o hladký průběh festivalu téměř na všech ostatních stanovištích. Protože holky dosud neměly s orientačními sporty žádné zkušenosti, vydaly se na trať raději ve dvou.
A bylo vidět, že udělaly dobře. Občas musela jedna druhou přesvědčovat, že jdou správně. Naštěstí mají jako dobrovolnice spoustu zkušeností s vysvětlováním a trpělivostí, takže se vše obešlo bez hádek.
Na konec nesmí chybět pořádná radost z úspěšně absolvovaného závodu! 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 19. 5. 2024
a svátek má Ivo.