První ročník Hejkal o-campu

od | 23. 7. 2020 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Prázdninová sezóna je v plném proudu. I když koronavirová situace pořád není ideální, závody se už konají. V průběhu jara to ale takto pozitivně vůbec nevypadalo. V té době se nám zrodil nápad. Chtěli jsme i přes omezení nabídnout prázdninový orienťák. V malém měřítku, bez velkých shromaždišť, bufetů, kempů atd. A tak vznikl Hejkal o-camp. V Česku jistě nový formát prázdninové akce kombinující několik závodů s připravenými tréninky. To vše v kvalitních terénech, krásné přírodě Žďárských vrchů a za pohodové prázdninové atmosféry. První ročník tedy proběhl mezi 1. a 16. červencem 2020. Pojďme se na něj podívat trochu blíže.

Tréninky

Po celou dobu tří týdnů bylo připravených celkem 12 různorodých, zajímavých tréninků. Účastníci si přes naše webové stránky vybrali tréninky, které jim vyhovovaly, a vhodné tratě. My jim poté vytiskli mapy a oni mohli rovnou vyrazit do lesa, kde již byly rozneseny plastové fáborky s kódy.

Ukázka několika z celkem 12 připravených tréninků letošního Hejkal o-campu. Bylo na výběr z různých typů a obtížností tréninků.

Závody

Součástí „Hejkal o-cupu“ bylo celkem pět samostatných závodů, rozdělených do dvou víkendů. První dva závody se konaly v Odranci. Na asi 270 závodníků čekal nádherný terén, který v podání TBM hostil v roce 2014 ŽA. Od té doby les odpočíval, a tak se po jeho mechu a borůvčí zase mohli orienťáci rozeběhnout. V sobotu na všechny čekala poctivá klasika. Tratě závodníky jistě nešetřily a o dlouhé postupy s volbami nebyla nouze. V dámské elitě s časem těsně nad jednu hodinu zvítězila Jana Peterová z OK Lokomotiva Pardubice. V mužích na trati dlouhé bezmála 13 km vyhrál Radovan Čech z brněnské Tesly.

S nedělní krátkou tratí si v dámské elitě nejlépe poradila pardubická Pavla Udržalová, v mužích zkušený Marek Prášil z Jihlavy vyhrál před triem mladých závodníků z Opavy Valíkem, Hadačem, Čechem.

mapa H21E Z2

Termín druhého víkendu jsme určovali v době, kdy to vypadalo, že se H.S.H. Vysočina Cup letos vůbec neuskuteční, resp. bude probíhat s limitem 1000 závodníků. Účast na druhém víkendu již tedy nebyla tak velká, což ale nijak nebránilo uspořádání krásných pohodových závodů. Sešli jsme se tentokrát již v pátek odpoledne ve vesničce Březiny. Běželo se v prostoru MČR na klasické trati z roku 2016, které zde pořádala LPU. Závodníky čekal mapově velice náročný middle se spoustou hustníků a těžkých dohledávek. V D21E se s tratí nejlépe popasovala Klára Bořilová z Tesly Brno. V pánské elitě běžel nejrychleji Jan Zháňal (ZBM).

V sobotu se na Březinách běžela klasika. Celý den vydatně pršelo a stavitel tratí opět délkou nešetřil. V dámské elitě stejně jako v pátek zvítězila Klára Bořilová. V mužích běžel nejrychleji Martin Melišík (Tretra Praha).

V neděli jsme se na poslední závod přesunuli na druhý břeh řeky Svratky. Centrum závodů bylo na fotbalovém hřišti v Křižánkách. Krátká trať závodníky zavedla do spletitého systému vodotečí a potoků v náletových hustnících u rybníku Řasník. V dámské elitě opět vyhrála Klára Bořilová (TBM). V H21E vyhrál Jiří Martan (Slavia Liberec). V celkovém pořadí všech závodů se nejlépe dařilo Kláře Bořilové a Janu Zháňalovi. Děkujeme všem za účast a předvedené výkony.

Všechny závody byly součástí seriálu „Běhej s mapou“. Děkujeme za skvělou spolupráci.

Náš miniaturní pořadatelský tým udělal vše pro to, abychom vám nabídli kvalitní závody a tréninky v těch nejlepších terénech, které na Vysočině máme. Pokud se do toho příští rok pustíme znovu, tak budeme opět stavět především na kvalitní sportovní stránce a atraktivních terénech. Přejeme všem krásný zbytek prázdnin a třeba u příštího ročníku Hejkal o-campu se těšíme na viděnou.

Webové stránky Hejkal o-campu: zde.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.