První medaile z MS do české sbírky

od | 25. 2. 2021 | LOB, Reportáže, Závody

První dva závody estonského MS, JMS a MED v LOB a česká výprava se může těšit z první medaile – juniorka Anežka Hlaváčová v longu s hromadným startem vybojovala bronzovou medaili. A i další pěkné výsledky si připsali členové naší reprezentace.

Stíhačka

Muži a ženy měli dnes na programu stíhací závod, při kterém vyjížděli na trať na základě výsledků ze včerejšího sprintu. Petra Hančová i Johanka Šimková se umístily v TOP 20, skončily 15., resp. 18. se ztrátou necelých 10 minut na vítěznou Švédku Linu Larsen.

V mužích tentokrát ukázal silný závěr Nor Audun Heimdal, který odolal trojici ruských pronásledovatelů. a dojel si pro zlato. Jakub Škoda byl sedmnáctým místem opět nejlepší z českých mužů a se svým výkonem byl spokojen: “Stejně jako včera hodně náročná trať, jak fyzicky, tak mapově, střídaly se části s velmi hustou síti skútrovek a dlouhé postupy s těžkými volbami. Od začátku jsem jel ve skupině více než deseti lidí a nesnažil se vymyslet nějakou vlastní volbu, jen se držet v kontaktu. V poslední části byly dva farstované okruhy, kde jsem zvolil správnou variantu a dostal se před několik soupeřů, v závěru ještě dvě volby postupů, tu poslední jsem nevybral ideálně a dostal se přede mne ještě jeden Rus, ale udržel jsem si náskok na větší skupinu ze sebou. Oproti předchozím MS letos může startovat 6 závodníků z každé země, konkurence je tedy o dost vyšší a můžu tak být s vylepšením pozice ze sprintu spokojen.”

Spletité volby dnešní stíhačky

Long

Zatímco dospělí dnes měli stíhačku, junioři a dorostenci jeli long s hromadným startem. Marek Štěrba si oproti sprintu pohoršil a dojel 12., lépe ale jely české dívky. V kategorii dorostenek jela Adéla Randáková celou dobu s nejlepšími a nakonec brala skvělé 5. místo. Ještě lépe se mezi juniorkami prosadila Anežka Hlaváčová, která se prosadila na stupně vítězů a může si užít bronzovou medaili: “Závod se mi jel dobře fyzicky i mapově a dobře jsem se zvládla celou dobu koncentrovat jenom na mapu. Soupeřky jsem od třetí kontroly už moc neviděla, takže jsem si to celé odmapovala sama. Žádnou velkou chybu jsem neudělala, jenom par malých myšek v čárkách, ale to byla vždycky ztráta jenom na par vteřin.”

Čerstvá medailistka Anežka Hlaváčová na trati (foto: Reigo Teervalt)
Květinový ceremoniál a radost české reprezentantky (foto: Reigo Teervalt)

Sprint

Celý šampionát začal již včerejším závodem ve sprintu. Po předchozím dešti při mínusových teplotách, kdy bylo “obtížné jet i na rovině”, se počasí mírně umoudřilo a závod se konal v severní části prostoru, kde se dnes jely závěrečné části stíhačky. Jak se dařilo našim? Mezi dorostenci byl nejblíže velkému úspěchu Marek Štěrba, který na 6. místě skončil 19 vteřin za medailí, mezi dorostenkami se 11. Adéla Randáková těsně nevešla do TOP10. Nejlepší z Čechů v juniorských kategoriích byli 9. Anežka Hlaváčová a 14. V. Peňáz. V kategorii žen si pro domácí zlato dojela Daisy Kudre, Petra Hančová skončila se ztrátou 1:51 na 13. místě. Mezi muži byl nejrychlejší Rus Vladislav Kiselev, který však závodí, stejně jako jeho ostatní spoluobčané, pod neutrální vlajkou. Z našich byl nejlepší 22. Jakub Škoda.

Sprintová trať mužů

Informační rozcestník
Web závodů
IOF Livecenter s nabídkou TV přenosů, trackingu a live výsledků
FB stránka České Repre
FB stránka Juniorů a Dorostu

Šampionát bude pokračovat v sobotu a v neděli závodem na middlu a ve (sprintových) štafetách

Daisy Kudre získala pro domácí Estonsko zlato hned v prvním závodě (foto: Reigo Teervalt)

2 Komentáře

  1. Avatar

    Myslím, že v článku je chyba. Štěrba byl ve sprintu šestý, na klasice dvanáctý, takže se nezlepšil o 2 místa.

    Odpovědět
    • Matěj Burda

      Díky za opravu

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.