Příběh polského OB archiváře: Kam s ním?

od | 14. 8. 2024 | Mapařina, Orientační běh

Neruda nevěděl co se slamníkem, my nevíme co s orienťáckými suvenýry. Doma zavazí bedna s mapami, čísly, diplomy a medailemi, haldy fotek, staré časopisy, ročenky a brožurky, možná i historický kufrostroj po dědovi. To přece nevyhodím! Kdyby to tak někdo chtěl …

Tak mrkněte na reportáž Lukáše Bjolka z archívu OB v Katovicích 2021.

Wacek Czerkawski je totální fanatik, veškerý svůj čas, peníze i energii věnuje svému sběratelskému koníčku. Bere (zatím!) vše, profesionálně to utřídí, popíše, uloží, prezentuje. Jenže i na něho došlo. Přišel o sponzora i o ukládací prostory. Jiný by to zabalil a dal se na ryby nebo na pití. Wacek ne. Našel si levnější byt v Havířově a se všemi svými „hračkami“ se přestěhoval. Pro současný stav má krásný výraz „bałagan“, viz foto.

Bude mu chvíli trvat, než si zbuduje nové regály na míru. Není pochyb, že budou ještě lepší, než ty v reportáži z Katovic. Nicméně i teď se ve svém provizorním skladišti perfektně vyzná s pomocí dokonalé evidence v počítači. Na internet zatím nechce, omezuje se na tématické mobilní výstavky (tabla).  S radostí přijímá návštěvy a zaníceně své poklady ukazuje. Česky rozumí, ale mluví polsky, s roztomilými českými vsuvkami.

Od naší sbírky OB v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně založené Honzou Žemlíkem se ta Wackova liší tím, že má širší záběr, větší počet předmětů, podrobnější dokumentaci a lepší “štábní kulturu” uložení. Hlavně však tím, že je zcela jen jeho soukromým majetkem. Pro muzeum je docela silnou konkurencí. Za základní jednotku své sbírky Wacek považuje závod. Ke každému závodu sbírá vše, od rozpisu přes mapy s tratěmi, čísla, výsledky, medaile, …, až po trička, hrníčky, odznaky. Uložené odděleně dle formátu, se závodem provázané v databázi.
Neomezuje se jen na Polsko, ani jen na velké světové akce. Probere vše, co dostane. Celkem má nyní pokrytých přes 20 tisíc závodů. Českých map má cca 1700. A třeba triček s tematikou OB má 150, jednotně poskládaných na kartonech.
Kam tedy s O-haraburdím? Do popelnice ne, ale do muzea nebo do Wacka, samozřejmě po domluvě (wack.czerkawski@wp.pl). Řada nadšenců, zejména z Moravskoslezského kraje, už ho zásobuje.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 9. 2024
a svátek má Naděžda.