Přestupy 2022: Mulíčková do TBM, konsolidace sil na západě Čech

od | 1. 3. 2022 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh

Konec února pro český orienťák znamená tradičně uzávěrku registrací a s tím spojený konec přestupového období. To podstatné z toho letošního shrnuje nadpis článku, pokud se chcete dozvědět podrobnosti, čtěte dále. Rozptyl bude skutečně velký, podíváme se do Prahy i Brna, Vrchlabí i Jindřichova Hradce. A také zjistíme, co se stalo na západě Čech…

Přestupy

Začít asi nelze jinak než asi tím nejvýznamnějším přestupem zimy. Markéta Mulíčková, juniorská reprezentantka a členka bronzové štafety z loňského JMS, opouští svůj dosavadní klub ABM a míří nikoliv do ZBM, kde předtím roky hostovala, ale do konkurenční Tesly, kde posiluje už tak silný ženský tým (Kozáková, Nechanická, Opálková, Korpasová, Grycová). To ovšem není vše, do TBM rovněž přichází slovenské reprezentantky Tamara Miklušová (ze ZBM) a Ľuboslava Weissová (z LCE).

Ani v jednom z těchto dresů již Marky na celostátních závodech neuvidíme…
(foto Jirka Čech, Kade)

K zajímavým přesunům došlo i v Praze. Do Kotlářky přichází z TJN Anna Mašínová, z DKP naopak přestupuje do Pragovky Štěpán Koliáš a stejným směrem spolu s ním z ROU i Lucie Krejčová. Věci se daly do pohybu i na severovýchodě Čech – novou posilou TUR je Matyáš Štrégl (z VRL), který v Turnově předtím hostoval, a rovněž Matěj Karásek (ze SJC). Do Slavie Hradec Králové pak z Hořic míří Vanda Vávrová.

Co se týče Vysočiny, tak z Jihlavy do Lokomotivy Pardubice následuje svoji starší sestru Michaelu mladý talentovaný Vladimír Srb a v Chotěboři se rozpadá dlouholetá silná ženská štafeta, neboť Jana Benešová a Kamila Gregorová přestupují do Jindřichova Hradce, kde může Alenu Voborníkovou nahradit např. Kateřina Blažková.

A co západ Čech? Tam letos vzniká nový klub „Západočeské sportovní centrum OB“ (ZTC) a ze svých mateřských klubů tam přestupují ta nejvýraznější jména, které Západočeská oblast v posledních letech dala českému OB – v ženách zejména Kamenická, Richtrová nebo Šiková; v mužích pak Valeš, Kolovský, Čepička, Tokár, Šauli, Stehlík či Richtr (ten se vrací po jednoletém angažmá v TUR). Myšlenku vysvětluje šéf tohoto projektu Jirka Valeš: Cílem je dát dospělým a dorostu možnost složit a běhat štafety nebo družstva. ZTC není oddílem v pravém slova smyslu, nechává téměř veškeré klubové aktivity svých členů spojené s jejich mateřským klubem a je jen prostředkem k dosažení možnosti účastnění se týmových soutěží.“

Západočeské kluby mají podle jeho slov menší či větší personální problémy se skládáním štafet, o čemž se začalo diskutovat nejdříve v rámci plzeňských oddílů LPM a VPM, poté v rámci celé oblasti. „Jsme odpůrci obvyklého řešení, kdy větší klub, aby složil štafety, vysává široké okolí. Tím se vytváří rozepře a další problémy,“ nastiňuje uvažování představitelů místních klubů Valeš, který jako hlavní problém vidí oslabování již tak malých klubů, ať už po stránce sportovní nebo třeba i pořadatelské. A jelikož se svaz staví dlouhodobě zamítavě mj. k zavedení hostování v kategorii dospělých, chtějí na západě Čech vyzkoušet tuto cestu, která sice má dle jejich slov svá úskalí (např. výsledky daných závodníků a závodnic už nebudou přímo spjaté s názvem jejich mateřského klubu, pozn. red.), ale jedná se o alespoň náhradní řešení problému.

Hostování

Celkem tři kluby – PGP, TUR a ZTC – mají pro letošek nasmlouváno nejvíce dorostenců či dorostenek, v každém z nich hostuje celkem šest mladých závodníků či závodnic. Níže uvádíme přehled nejdůležitějších hostování, mnohá jména a kluby jsou stejné jako loni:

  • JIL: Randáková (VRL)
  • LPU: Hanuš (VRL)
  • PBM: Brosch (RBK)
  • PGP: Gajda M. (KAM)
  • SHK: Čihák (HOR)
  • SJI: Nouza (SJH)
  • TAP: Černá (ROU)
  • TUR: Matyášová (CHA)
  • TZL: Dittrichová L. (SKM)

1 komentář

  1. Avatar

    Zírám a ZTC fandím za odvahu něco podobného zkusit. Třeba motivují k něčemu podobnému i u nás a v dalších vysávaných oblastech a nebo dokonce k rozumným krokům na svazu. Ale to jsem asi naivka…

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.