Přestupy 2021: Posilují obvyklí podezřelí

od | 1. 3. 2021 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh

Rok se s rokem sešel, nic moc se nedělo, nic moc se neodběhalo, ale ani tuto zimu kluby a závodníci nelenili, a tak je tu další várka o-přestupů a o-hostování. Ovšem ještě než se podíváme na ty nejdůležitější domácí transfery, zamíříme na mezinárodní (tj. skandinávskou) scénu, kde se odehrál jeden zajímavý přestup, který na české o-scéně nebyl příliš medializován.

Řeč je samozřejmě o Tomáši Křivdovi, českém reprezentantovi, který si po letech sbírání zkušeností se severským orienťákem ve švédských klubech Finspångs OK a Tullinge SK řekl, že je čas se posunout o level výše a nezamířil jinam než do slavného Kalevanu Rasti, finského klubu, jenž byl v předchozích dvou dekádách neodmyslitelně spojen se jménem Thierryho Gueorgiou, žijící legendou světového orienťáku. Křivdič nebude zdaleka prvním Čechem oblékajícím charakteristický červeno-černý dres, výraznou českou stopu zanechali v Kalevanu především Jan Procházka a Adam Chromý, které později následovali také Jan Petržela a Pavel Kubát.

Přestupy

Netřeba nic tajit, obvyklými podezřelými byly toto přestupové období opět Tesla Brno a TJ Turnov, kteří do svých řad přitáhli zejména mladé nadějné závodnice a závodníky s potenciálem být v budoucnu klíčovou součástí štafetových nebo klubových týmů.

Do Tesly Brno, která už třetí rok po sobě buduje široký kádr mladých nadějí s vyhlídkou ohrozit v budoucnu hegemony české o-scény, přestupují z konkurenčních Žabin slovenští reprezentanti Tobiáš Goldschmidt a Daniel Pompura, z OSN Jan Nechanický (následuje svoji starší sestru Kláru, která přestupovala už loni), a také bývalá juniorská reprezentantka Martina Opálková (z BBM).

Novými posilami Turnova jsou pak juniorští reprezentanti Tereza Chrástová a Lukáš Richtr. Terka přestupuje ze Studence, Luďa přichází až z Plzně. Pokud to zařadíme do kontextu loňských akvizic TUR, je jasné, že na severu Čech myslí na budoucnost a dochází zde ke generační obměně, kdy se pomalu, ale jistě loučí skupina zkušených závodníků (Omová, Rufferová, Luštická, Dlabaja, Baier), jejichž nejvýraznějším klubovým úspěchem je titul z MČR družstev 2013 v Jablonci.

Nicméně věci se děly také na Valašsku. Za Slovan Luhačovice běhá v současné době velmi silná generace dospělých závodníků v čele s několika reprezentanty, která po loňském titulu ze sprintových štafet pomýšlí na příčku nejvyšší i v závodě družstev. Pomoct porazit českou elitu v čele s týmy PHK a ZBM mají od letoška jednak bývalé závodnice právě brněnských Žabovřesk Jindra Perůtková a Eva Kabáthová, a také juniorská reprezentantka Michaela Dittrichová, která po letech hostování v LCE přestupuje z Kroměříže.

Bára Vyhnálková na trati loňského MČR na krátké trati (foto: Vojta Illner)

Dlouho očekávaný přestup se udál v Praze – členka reprezentačního týmu Nadějí Barbora Vyhnálková opouští svůj domácí klub v Říčanech a míří do Pragovky, kde společně s Eliškou Sieglovou a Adélkou Bogarovou vytvoří velmi silnou ženskou štafetu, která samozřejmě přijde vhod i na MČR klubů. Dorosteneckou posilu registrují v Pardubicích, kam z Jihlavy přestupuje dvojnásobná medailistika z loňských MČR, mladší dorostenka Michaela Srbová.

Přehled nejvýznamějších změn dresu pak zakončíme v Jablonci, kde došlo k lehce podobné události jako před rokem v Brně. Světlo světa totiž spatřil nový klub Team Jizerky, který zakládá bývalý český reprezentant Jaromír Švihovský (ze SJC) a trenérka mládeže Magda Rýdlová, která společně s cca stovkou závodníků všech věkových kategorií opouští jablonecký Tatran (mj. přestupují také nejúspěšnější závodníci Tatranu v mládežnických kategoriích – Lukáš Vitebský, Matěj Tkáč a Soňa Pesničáková). Vzniká tak perspektivní klub se širokou mládežnickou základnou a rozvojovým potenciálem a jen čas ukáže, jestli se dokáže etablovat, příp. jak toto štěpení ovlivní TJN…

Hostování

Nejvíce závodníků a závodnic – celkem pět – má pro letošní sezónu nasmlouvaná pražská Pragovka. Po třech dorostencích a dorostenkách mají navíc TUR a VSP, další již méně. Níže uvádíme přehled nejdůležitějších hostování, mnohá jména a kluby jsou stejné jako loni.

  • TAP: Černá (ROU)
  • TUR: Matyášová (CHA), Štregl (VRL)
  • TZL: Dittrichová (SKM)
  • VPM: Donda (ONO)
  • VRL: Vávrová (HOR)
  • VSP: Štěrba (SKV)
  • ZBM: Mulíčková (ABM)

4 Komentáře

  1. Avatar

    Ve výčtu Kalevanu Rasti bych zmínil i Chrobáka ;), vzhledem k výsledkům, kterých s týmem dosáhl.

    Odpovědět
    • Avatar

      Díky, doplněno. Měl jsem takovej divnej pocit, jestli jsem na někoho nezapomněl… A to jsem se navíc ještě včera s Chrobákem krátce viděl 😀

      Odpovědět
  2. Avatar

    Když už autor brousí do minulosti, tak by měl psát úplná fakta. Lepší znění věty “po letech sbírání zkušeností se severským orienťákem ve švédském Tullinge SK” by asi daleko korektnější mělo být “ve švédském Finspångs SOK (2016 – 1017) a Tullinge SK (2018 -2019).”

    Odpovědět
    • Avatar

      Pravda, doplněno. Posíláme pozdrav do Finspångu 😉

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.