Přestupy 2020: TBM stále posiluje, o slovo se nově hlásí TUR

od | 1. 3. 2020 | OB v ČR, Orientační běh

Letošní zimu jako by česká o-scéna kopírovala tu mezinárodní – ani na jednom z přestupových trhů nedošlo k žádné vyloženě bombastické změně dresu. Přesto se ale zajímavé přesuny udály a na ty nejpodstatnější se zaměříme v následujícím článku. Řeč bude o nových posilách Tesly, Turnova a podíváme se i na malé zemětřesení v Brně.

Přestupy

Zlatý medailista z JMS 2013 Adam Chloupek (35. v Rankingu) již počtvrté v kariéře mění dres, po 7 letech totiž odchází ze ZBM a přestupuje do Luhačovic. Žabovřesky opouští také další juniorská mistryně světa, Kateřina Chromá (97.) je další posilou brněnské Tesly. Ta je v současné době jednoznačnou volbou pro mimobrněnské závodníky přicházející z menších oddílů – od letoška budou její barvy hájit nově taky Hana Hlavová (54., z KON), Jan Bořil (63., ze SJI) nebo Klára Nechanická (67., z OSN).

Novoměstský klub opouští překvapivým směrem také nejmladší z bratrů Kamenických, Jeroným Kamenický (39.) bude oblékat modrobílý dres OOB TJ Turnov. Turnovský oddíl však letos masivně posílil zejména dámskou část týmu, z Liberce totiž po předchozím hostování přestupují sestry Elin a Lea Martanovy a z Jičína pak Barbora Matějková a Róza Vejražková, které tak následují Annu Kochovou, jež stejným směrem zamířila už loni. Ze SJC pak přestupuje také účastník loňského ME dorostu Tomáš Zalaba, který bude v tomto roce nově běhat za Slavii Hradec Králové.

Turnov má soupisky ženských štafet do budoucna vyřešené (foto: Kade, Tonda Švarc)

Zajímavý přestup se udál také na Moravě, Severka Šumperk po nepovedeném angažmá Michala Bořánka snad konečně našla čtvrtého muže do družstva a náhradníka do mužské štafety – měl by se jím stát Martin Melecký (112.) z AOP.

No a co se stalo v Brně? Poté, co nebyl znovu zvolen do čela ZBM, se Libor Zřídkaveselý rozhodl změnit klubové barvy a přestoupit do TJ Spartak 1. Brněnská (PBM). Následovat ho se rozhodlo dalších asi 30 spoluběžců, jedná se zejména o jeho vrstevníky, příp. vrstevníky jeho synů. Co tento krok přinese do budoucna? Bude PBM časem schopno v dorosteneckých kategoriích konkurovat ostatním? Kam až pod taktovkou Zhusty zamíří? Jak moc ovlivní odchod mládežníků výsledky a konkurenceschopnost ZBM? Na odpovědi si musíme určitě pár let počkat…

Hostování

V rámci hostování v dorosteneckých kategoriích znovu posilovaly zejména větší kluby, které tak umožňují talentovaným závodníkům z menších klubů start v závodech štafet a zároveň tím své štafety posilují. Uvádíme přehled nejdůležitějších hostování, v některých případech se jedná i o juniorské reprezentantky (M. Dittrichová, Blažková, Mulíčková) nebo třeba vítězky žákovského žebříčku B (Matyášová, Srbová, L. Dittrichová):

  • DKP: Nechanický (OSN)
  • LCE: Michaela a Lucie Dittrichovy (obě SKM)
  • LPU: Marková (STE), Srbová (SJI)
  • PHK: Blažková (SJH), Synek (DOK)
  • STH: Vávrová, Rücker (oba HOR)
  • TAP: Černá (ROU)
  • TUR: Matyášová (CHA), Štregl (VRL)
  • VPM: Donda (ONO)
  • ZBM: Mulíčková (ABM)


Interaktivní mapa přestupů a hostování. Autor: Daniel Šafka.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.