Přestupy 2019: ASU se rozpadá, TBM se dere na výsluní

od | 1. 3. 2019 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh

Takhle nabité přestupové období snad česká OB scéna ještě nezažila. To letošní se neslo ve znamení dvou diametrálně odlišných klubových situací – zatímco Magnus Orienteering kvůli odchodu svých nejvýraznějších tváři míří do propadliště dějin, Tesla Brno podobně jako loni Severka Šumperk přilákala do žlutočerného dresu řadu velmi kvalitních o-běžců.

Přestupy

Ale začněme popořadě, a to zřejmě tou nejvýznamnější změnou dresu, která se letos v zimě odehrála. Marek Minář, český reprezentant a loňský vicemistr ČR na klasice, opouští ASU a rozšiřuje už tak kvalitní mužský tým ZBM v čele s Nykodýmem a Hájkem. Nastane ve štafetách totální brněnská dominance? Bude některý z týmů PHK, LPU, SSU nebo LCE schopen Žabovřesky ohrozit? Odpověď se dozvíme nejdříve na Jarním poháru.

Tesla míří vzhůru

Dominanci Žabovřesek na jihu Moravy chce narušit Tesla, která je po příchodu Adama Chromého stále častěji vidět na stupních vítězů převážně v dorosteneckých kategoriích. Ten přibližuje, proč posilují:  “Využíváme modelu, který jsem si přinesl ze svého působení v jednom z neslavnějších světových klubu Kalevan Rasti, kdy jsou kompetence rozděleny mezi 2 mapové a 4 fyzické trenéry. Jsme tak schopni se plnohodnotně a hlavně individuálně věnovat každému ze skupiny ‘Dorost+dospělí’, která nyní čítá 27 závodníků. Hodně čerpám ze svých zkušeností z vrcholového OB, z vedení dorosteneckého výběru a zejména od Thierryho Gueorgiou, který byl vždy mým trenérským příkladem, a který mi předal v Kalevanu mnoho zkušeností. Ze vzestupného trendu našich svěřenců soudím, že to je ta správná cesta. No a to všechno dohromady je to, co láká nové členy do našeho klubu. Z těch 18 nově příchozích jsme oslovili pouze jednoho – všichni ostatní se na nás obrátili sami od sebe. Prostě vidí, že jim máme co dát.” 

A kdo všechno vlastně do TBM přichází? Petr Horvát, LOBácký reprezentant, aktuálně 17. muž v Rankingu a bývalý Minářův kolega ve štafetě ASU. Ze Šternberka přestupuje Vít Horčička, juniorský reprezentant a výborný sprinter (12. místo JMS 2018), který potvrzuje Chrobákova slova: “Do Brna půjdu příští rok studovat, v Tesle jsou zkušení lidé, kteří mi mají co předat, organizují v Brně spoustu tréninků, mají propracovaný systém práce s mládeží a mnoho dalšího. Když jsem pak dostal zprávy, jak moc letos Tesla posílí, tak jsem se rozhodl, že chci být taky součástí tohoto zajímavého týmu, který snad potrápí i ty nejlepší.” Z Konice pak přichází Jakub Zimmermann (81. v Rankingu). Posilami do ženské štafety jsou Martina Vališová (z OSN, 27.) a Vanda Hošeková (z ASU, 82.). Bude tedy Tesla útočit na přední příčky i v dospělých? Dočkáme se po SSU dalšího průlomu na české klubové scéně?

“Dneska nás porazily OK Doksy”

Zajímavé spojení se událo na severu Čech. Popisuje Matouš Fürst: “S klukama se dobře známe a nikdo z nás neměl stabilní štafetu ve svém oddílu (LLI/VLI/DOK – pozn. red.). Přemýšlet o přestupu jsme začali s Víťou (Koštejnem – pozn. red.) už na jaře loňského roku. Na O-gala Víťa oslovil Škodíka (Jakuba Škodu – pozn. red.) a měli jsme štafetu kompletní. Vybírali jsme jeden z našich dosavadních oddílů, aby nás vzal pod svou vlajku. Nakonec jsme zvolili OK Doksy.” A tak se nedivte, až vás na příštích štafetách porazí OK Doksy ve složení Matouš FürstVít KoštejnJakub Škoda.

Z Moravy do Prahy

Po svém jednoročním šumperském angažmá odchází juniorský reprezentant Michal Bořánek do USK Praha, za který běhá jeho otec Petr. Dlouho očekávaný přestup se udál na trase AOP-KAM: “O mém přestupu do Kamenice se poprvé začalo mluvit na konci roku 2016, kdy po určitých neshodách v oddíle odešla z Opavy většina kvalitních běžců. Já jsem se rozhodl zůstat, jenže od té doby jsem stejně všechen čas trávil s kamenickým oddílem a nyní nastala správná chvíle, abych oblékl i jejich dres. Od přestupu si slibuju především to, že budu součástí nadějného kolektivu skvělých lidí v mém věku, kdy se do budoucna vůbec nemusíme bát, že by ti lidé zmizeli. Máme spoustu let na to, abychom dosáhli nějakých úspěchů a já věřím, že ve štafetách – především na sprintovkách a družstvech – můžeme už letos útočit na hodně pěkné umístění,” komentuje okolnosti svého transferu člen týmu U23 dospělé reprezentace Jakub Glonek. Nadějná a stále ještě mladá kamenická generace čeká na svůj průlomový kolektivní úspěch a právě on by mohl být tím rohodujícím faktorem.

A co dorost?

Další posilou TBM je v loňském roce pouze hostující Filip Adámek (z ABM). Z Tesly naopak odchází za svým starším bratrem do ZBM talentovaný Jakub Milán. Do OOB TJ Turnov přestupuje z Jičína Anna Kochová – společně s Pekařovou a hostující Martanovou bude štafeta dorostenek TUR určitě patřit k adeptům na stupně vítězů. Zřejmě největší přestupovou bombou je pak přesun Šimona Marečka,  z novoměstského klubu OSN do OK Lokomotiva Pardubice. “Dlouho a dost důkladně jsem zvažoval, zda dále běhat za OSN nebo zkusit něco nového. V svém mateřském klubu necítím příliš velkou podporu „výkonnostního běhání“, se kterým je hlavně spojené trénování a závodění v zajímavějších terénech, poznávání nových lidí, míst atd… Rád bych tedy letos zkusil běhat za Pardubice, kde je pro mě plusem větší množství vrstevníků, kamarádů, Honza Kaplan, můj trenér z TSM, který mě toho spoustu naučil a nakonec i finanční podpora (ubytování na závodech, doprava, příspěvky na soustředění…),” vysvětluje své rozhodování stříbrný medailista z loňského MEDu a Dorostenec OB roku 2018.

Hostování

Byly členkami bronzové štafety W16 na loňském MEDu a stejně jako loni, i letos hostují Michaela Dittrichová a Markéta Mulíčková v LCE, resp. ZBM. Posilou TBM bude Lenka Poláková (z SOP), turnovský dres bude oblékat již zmiňovaná Elin Martanová (VLI) a ten studenecký opět Jan Rücker (HOR).


Interaktivní mapa přestupů a hostování. Autor: Daniel Šafka.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.