Předstartovní horečka: Světový pohár Česká Lípa

od | 1. 8. 2023 | Předstartovní horečka, Závody

Již zítra ve středu 2. srpna se v České Lípě poběží první závod letošního druhého kola Světového poháru. Odpolední sprint otevře české kolo svěťáku. Nasledovat budou sprintovky, middle a na závěr klasika. Do toho všeho je připravena Czech O-Tour, kde statuje kolem 1500 závodníků, kteří jsou připraveni fandit nejen českým reprezentantům.

Středeční sprint

Aréna v České Lípě poprvé ožije ve středu krátce po obědě. První závodníci se na trať vydají ve 14:10, červená skupina mužů pak začne startovat těsně před čtvrtou odpolední a o hodinu a čtvrt později bychom měli znát vítěze. První žena červené skupiny vyběhne v 17 hod a o vítězce bude jasno v 18.15.

O nejvyšší pozice bude ve sprintu tradičně těsný a vyrovnaný boj. Pohledem do sprintového rankingu se zdá, že by měli o vítězství bojovat průběžně vedoucí Švýcar Matthias Kyburz s dalšími vysoko postavenými konkurenty, tj. Kasperem Harlemem Fosserem, Timem Robertsonem a dalšími. Náš Tomáš Křivda si zas určitě bude chtít vylepšit průběžné 7. místo. Zajímavé je, že v první osmičce rankingu můžeme vidět 8 různých vlaječek. To se o ženském sprintovém rankingu říct nedá. Vedení si stále drží Tove Alexandersson (SWE) před druhou Simonou Aebersold (SUI) a třetí Magan Carter Davies (GBR), ale dál se už pak často střídají stejné vlaječky. Z našich by měla být papírově nejrychlejší Terka Janošíková, která drží ve sprintovém rankingu 5. pozici.

Přehled všech českých mužů běžících 2. kolo světového poháru

Čtvrteční sprintovky

Ve čtvrtek zažije Česká Lípa hned dva závody. Ještě než se na trať vydají nejlepší světoví závodníci, proběhne tam od 14.30 první etapa Czech O-Tour. Jen co se závodníci vydechnou, můžou opět nažhavit své hlasivky. V 17.15 proběhne start divácky nejatraktivnější disciplíny – sprintových štafet! Ty by měly probíhat zhruba hodinu, než zjistíme, jestli jsou Švédové opravdu neporazitelní. Ti totiž zatím suverénně vládnou týmové soutěži na Svěťáku. V této soutěží jsou druzí Švýcaři a třetí Noři. Česko drží šestou pozici. To však neznamená, že by na domácí půdě nemohlo zaútočit na medaili!

O-news podcast věnující se druhému kolu SP.

Páteční odpočinek

Reprezentanti budou po náročném sprintovém dvojboji v pátek odpočívat. To však neplatí pro závodníky na Czech O-Tour. Těm pořadatelé nachystali krátkou trať přímo z kempu v Nedamově.

Sobotní middle

Název kapitoly platí jak pro závodníky SP, tak i závodníky COT. Zatímco závodníci COT si mohou ráno přispat, zafandit až po obědě těm nejlepším a pak si od 16 hod oběhnout svou etapu, tak závodníci SP musí už dopoledne do karantény. První závodníci se do lesa vydají dokonce už v 8:32! Poslední žena by měla startovat krátce před 13. hodinou, tudíž doběhnout před půl druhou. No a muži ještě o něco později. Plánovaný start posledního je v 14.42 a doběhnout by měl o 35 minut později.

Kde hledat favority a favoritky lesních disciplín? Pohledem na průběžný stav světového poháru je to v mužích poměrně jasné. Nor Kasper Harlem Fosser ho vede s obrovským náskokem. Stejnou bodovou ztrátu na něj pak mají Švéd Emil Svensk a Švýcar Miatthias Kyburz. V ženách je situace naopak vyrovnaná. Jen díky lepší kombinaci umístění vede Tove Alexandersson před svou týmovou kolegyní Sarou Hagstrom (obě SWE). Třetí je s větší ztrátou Švýcarka Natalia Gemperle. Musíme však podotknout, že postavení ve svěťáku se zatím počítá z lesních. A co na to naši? V ženách je na tom v SP po dvou lesních kolech nejlépe Denisa Kosová, jen pár míst za ní jsou i Vendula Horčičková a Tereza Janošíková. V mužích je na konci první dvacítky Tomáš Křivda, okolo 40. místa jsou pak Miloš Nykodým a Daniel Vandas. Ale na domácí scéně se budou chtít určitě představit i ostatní naši reprezentanti!

Přehled všech českých žen běžících 2. kolo světového poháru

Nedělní klasika

To nejlepší na závěr? Nebo snad to nejdrsnější na závěr? Tak či tak, poslední zbytky sil nechají závodníci v neděli ve skalách na klasické trati. Favorité jsou na middlu i na klasice stejní. Svěťák se poběží “celý den”. První závodníci startují po půl deváté, nejlepší ženy budou dobíhat kolem 13 hodiny, nejlepší muži těsně po 15. hodině.

I v neděli proběhne etapa Czech O-Tour, tentokrát klasika, která se poběží v dopoledních hodinách.

TV Program

  • 2. srpna Sprint 15:55-18:30 (IOF live, živě na webu ČT sport plus, ČT sport přímý přenos od 15:55)
  • 3. srpna Sprintové štafety 17:00-18:30 (IOF live, živě na webu ČT sport plus, ČT sport sestřih od 22:00)
  • 5. srpna Krátká trať 11:00-15:30 (IOF live, živě na webu ČT sport plus, ČT sport sestřih od 22:15)
  • 6. srpna Klasická trať 11:00-15:30 (IOF live, živě na webu ČT sport plus, ČT sport sestřih od 23:15)

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.