Předstartovní horečka: MČR NOB +ČP sprint

od | 12. 4. 2018 | Orientační běh, Předstartovní horečka

NOB

Tradičně prvním republikovým mistrovstvím sezóny je to v nočním orientačním běhu, nejinak tomu je i letos. Sportovní klub Studenec uspěl ve výběrovém řízení s terénem Holubího vrchu nedaleko Mostků na Trutnovsku. Do závodu se vydá více než 500 běžců, což je oproti loňsku nárůst o 25%.

Centrum závodu poskytne sál kulturního domu a tělocvična v obci Horní Brusnice. Během závodu, v noci ze soboty na neděli, se počet lidí v Brusnici vyšplhá na více než dvojnásobek, neboť dorazí více závodníků než je stálých obyvatel. Start prvních závodníků proběhne 67 minut po západu sluce přesně v 21:00 a je od shromaždiště vzdálen 1300 metrů, z cíle do centra je pak vzdálenost 400 m. Nová mapa Holubí vrch z dílny hlavního kartografa Ladislava Hrubého bude v měřítku 1:10  000, vytištěna na vodovzdorném papíru Pretex. Vzhledem k velkému množství jarních polomů nebudou do mapy zaneseny vývraty. Na kontrolách nebudou použity žádné reflexy a stejně jako loni i letos bude na některých tratích použita rozdělovací metoda:

Kategorie H21 a H16 mají vzhledem k velkému počtu přihlášených trať s rozdělovacím systémem tzv. „motýlek“ a mají tedy dvě podkategorie označené jako L a S. Startovní listiny, popisy i mapy jsou označeny podkategorií H21L a H21S, respektive H16L a H16S

Medailisté z loňského roku v kategorii H21 (foto: Jiří Čech)

Do hlavní ženské kategorie se přihlásilo 34 závodnic, ovšem z loňských medailistek se na startu představí pouze Lenka Mechlová (Eva Kabáthová a Denisa Kosová závod vynechávají). Do bojů o stupně vítězů tak mohou zasáhnout například Adéla Indráková, Michaela Omová či Barbora Zháňalová. Směrný čas 55 minut a délka trati 9,4 km s převýšením 225 m dávají předzvěst velmi rychlého závodu.

Obhájce titulu v mužích, Pavel Kubát, se na startu představí a spolu s ním i dalších 71 závodníků. Jeho největšími soupeři by měli být reprezentační kolegové Nykodým, Kubelka, Minář, Hájek či Navrátil. O medailové pozice ovšem bude bojovat i širší skupina závodníků z “druhého sledu”. Trať dlouhou 13,9 km s převýšením 285 m a 29 kontrolami by měl vítěz zvládnout za 70 minut.

Předzávodní informace NOB

Kudy povedou letošní tratě? Mapa Holubí vrch (2011)

Obrys závodní mapy pro MČR

Sprint

V neděli po závodě MČR NOB se v historickém centru Jičína odehraje Český pohár a žebříček A ve sprintu, který je zároveň zařazen do světového rankingu WRE. Závod je zároveň jedním z nominačních na Mistrovství Evropy ve švýcarském Ticinu, takže na startu se představí téměř kompletní česká špička. Zázemí závodu poskytne tamější zimní stadion, v jehož bezprostřední blízkosti bude i cíl. Start 00 je v 11:00 a je vzdálen 1500 metrů. Tratě dosáhnou až délky 3,9 km po postupu (H21E) a mohou se na nich vyskytnout i umělé zábrany (v terénu značené páskou). Závod je zároveň prvním sprintem, na kterém bude použito bezkontaktní ražení (pro čipy SIAC na vzdálenost až 0,5 m).

Předzávodní informace sprint

Úvodní foto: Petr Kadeřávek (MČR NOB 2016 Doksy)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.