Předstartovní horečka: MČR krátká trať

od | 7. 6. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Zlaté oči, Bretschneiderovo ucho a Ústa Pravdy … že vám tato spojení nic neříkají? Přesně těmito dominantami, které jsou součástí Národního památníku odposlechu, by se dal charakterizovat prostor finálového závodu MČR na krátké trati u Lipnice nad Sázavou. Tento netradiční vysočinský les je významně poznamenán těžbou žuly, která v oblasti probíhala již od 13. století. Proto v lese narazíte jak na zatopené či zarostlé lomy, tak na řadu kamenů se stopami dlát a bývalé vrty pro dynamit. 

Po oba dva dny se poběží na nových mapách v měřítku 1:10 000 z dílny Petra Marečka. Naposledy se v místě závodu konaly velké závody v roce 2001, a to mistrovství štafet a družstev, které pořádali Ekonom Praha a Havlíčkův Brod. To se v závodě klubů nejvíce dařilo hradeckým závodníkům. Poprvé byl prostor pro orientační běžce zmapován již roku 1970. Jak se mapa vyvíjela se podívejte zde (1970, 1981, 1990, 2001):

Sobotní semifinále bude probíhat v severnější části prostoru, kde se dá očekávat poměrně rychlý závod s nižším převýšením. Členitost a náročnost terénu ovšem nebude zaostávat za nedělním finále. Náročnost finále nebude spočívat jen v těžkých dohledávkách a kamenité podložce, také velké převýšení na trati bude hrát velkou roli. O kopcovitou část se postará především Holý vrch – kopec v blízkosti shromaždiště, jenž se tyčí 100 metrů nad okolní terén.

Semifinále může být pro mnohé závodníky tak trochu oříškem, v obou hlavních kategoriích je přihlášeno přes 100 závodníků (v H21 dokonce 166), ale do finále jich půjde jen 24 u žen, resp. 32 u mužů. Nikdo si tedy nemůže dovolit kvalifikaci příliš vypustit.

Finálový závod bude od 12:00 vysílat živě Česká televize, v lese tedy můžete narazit na vlnící se kabely končící u běhajících kameramanů. Bohužel kvůli tenisovému turnaji Roland Garros je možné, že celý přenos nebude vysílán živě v závislosti na časech jednotlivých zápasů ve Francii. Podle našich informací také postup Karolíny Plíškové do semifinále znamená, že se rozšiřuje tým České televize a bohužel i o Petra Kubáska, tradičního moderátora živých přenosů ČT z orientačního běhu. Společně s Tomášem Dlabajou by měl závod komentovat Jakub Stařík.
Pro muže je v neděli připravena trať o délce 5,8 km, 340 metrů převýšení a 29 kontrol. Na ženy čeká 4,6 km/260 m/21 kontrol. 

A co prozradil stavitel finále Radan Kamenický? Záznam Českého rozhlasu Vysočina vám přinese informace nejen o základech orientačního běhu, ale i něco o tratích.

Důležité informace:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.