Předstartovní horečka – MČR klasika

od | 9. 6. 2023 | Orientační běh, Předstartovní horečka

Po nočáku nás nadcházející víkend čeká v pořadí druhé letošní MČR. Oproti všem zvyklostem se druhý červnový víkend nebude smetánka českého OB utkávat na technických a ťukavých middlech, ale rozdá si to na tvrdé a náročné klasické trati. Pojďme si rychle prosvištět některá fakta o tomto nesporně zajímavém a očekávaném klání.

Kdy: 10.-11.6. 2023

Kde: Mezi obcemi Rosice a Ivančice jihozápadně od Brna

Kdo: Spolupořadatelství BBM (BETA URSUS Rosice) a ZBM (SK Brno Žabovřesky). Kvaldu pro vás postaví Pavel Ptáček ml. pod dohledem rozhodčího Honzy Fialy, a finále pak bude z pera Standy Mokrého a supervizováno Honzou Zháňalem. Celým závodům pak řediteluje Pavel Ptáček senior.

Rychlý rozcestník: Web závodů. Pokyny. Startovka kvaldy. Fotky (nejen) z lesa.

Terén: Přírodní park Bobrava na pravém břehu stejnojmenné říčky. Již na první pohled můžeme vidět hluboko zařízlá údolí, která jako kdyby neodmyslitelně patřila skoro ke každému MČR na klasice, či vrcholy kopců Herzán, Teplý kopec nebo Vlčí kopec. Les je jinak typicky středoevropský, se smíšeným porostem a tradične celkem hustou sítí komunikací. Rozhodně lze očekávat množství delších postupů s volbou dlouhá obíhačka/šplhačka několika prudkých svahů, a ukáže se, kdo trénoval kopce. Dohledávky pak nabídnou četné terénní a porostové detaily. Letecké snímky naznačují, že ani tomuto prostoru se bohužel nevyhla místy plošná těžba dřeva, a nutno tedy počítat i s občasnými paskami.

Část prostoru ve formě mapy Vlčí kopec z roku 1990 (mapový server ČSOS)

Favorité: Den před závody vydal šéftrenér dospělé reprezentace Honza Šedivý nominaci na červencové MS ve Švýcarsku, hlavní pohledy budou tedy upřeny na nominované reprezentanty a jejich výkony. V mužích se nejvíce čeká na to, zda Tomáš Křivda naváže na svou už přes rok trvající domácí neporazitelnost, nebo jestli konečně zaváhá a dá šanci na vítězství někomu ze skupiny Nykodým, Hubáček, Roudný, či třeba Vandas, Glonek nebo Sýkora.

V ženách obhajuje vítězství Denisa Kosová, ovšem velice dobrou formu na jaře ukazují například Vendula Horčičková či Tereza Čechová, a samozřejmě jsou všichni zvědaví, jakou formu si ze svého finského exilu přivezla Tereza Janošíková, která na ŽA v Šumperku běhala velice dobře. Do pořadí na stupních samozřejmě může promluvit i mnoho dalších žen, například Peterová, Sieglová, Dittrichová či třeba nestárnoucí Zdenka Kozáková.

I dorost a junioři se tento týden dočkali nominací na své vrcholy sezóny, kterými jsou EYOC v Bulharsku a JWOC v Rumunsku. Proto budou pohledy trenérů a diváku upřeny především na tyto nominované závodníky, od kterých očekáváme ataky příček nejvyšších. V D20 to budou například Mulíčková, Černá, Smolková a suverénka letošní sezony Anna Karlová. V juniorech Donda, Gajda, Čech a největší favorit Jakub Chaloupský.

Ve starším dorostu Zřídkaveselý, Bednařík, Brosch či Bolehovský, dorostenky pak Dittrichová, Novotná, Martanová, Metelková či Doušková.

A konečně mladší dorost: Hana Vítková, Tereza Paulíčková, Markéta Hanušová, Eva Baldrianová. Erik Heczko, Prokop Tomášek, Tomáš Metelka či Vladimír Srb.

(Autor článku si rozhodně neklade nárok na vyčerpávající výčet všech favoritů a adeptů na medailové umístění. Pozn. red.)

Všem závodníkům doporučujeme pozorně číst pokyny, abyste věděli, kde parkovat, kam si postavit oddílový tunel a do kdy nastoupit do karantény, a přejeme hodně štěstí a sil do dvou náročných závodů. Všem divákům pak doporučujeme ideálně fandit přímo na místě, nebo alespoň doma u live výsledků a GPS trackingu.

2 Komentáře

  1. Avatar

    Brosch>>>>>Strýček

    Odpovědět
    • Avatar

      Borschman je můj hrdina 🔥🔥🔥

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.