Předstartovní horečka: MČR klasika

od | 16. 9. 2021 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Rozhovory

Vrchol podzimní sezóny, MČR na klasické trati, je na programu již tento víkend. V prostoru Hornopožárského lesa se utká o medaile na 600 závodníků. S dovolením pořadatelů OK Kamenice zveřejňujeme rozhovor s Tomášem Rusým, který okusil tratě na vlastní kůži.

Ahoj Tome, MČR na klasice je pro každého běžce pořádná výzva, mrzí tě, že nemůžeš běžet?
Tak určitě, od malička rád závodím a ten žaket, co na každý klasice dostanu je vždycky nezapomenutelný. Takže mě mrzí, že se jí nezúčastním. Na druhou stranu je super si vyzkoušet i pořadatelskou roli a zažít závod z jiného úhlu, na to se dost těším.

Jak bys charakterizoval prostor závodu?
Prostor závodu je velmi komplexní a prověří závodníka ve všech směrech. Lze jej rozdělit do dvou oblastí, kde jižní půlka je svah dolů k Sázavě o převýšení cca 200m, který je proťatý několika zařízlými údolími a příležitostnými lomy. Severní půlka je pak vesměs rovinatá s mnoha difúzními hustníčky a řadou kamenitých oblastí s rozesetými balvany nejrůznějších tvarů a velikostí. Tam to bude hodně rychlé, avšak jakákoliv ztráta koncentrace bude okamžitě trestána. Naopak ta jižní půlka je fyzicky náročná a navíc klade solidní nároky i na techniku běhu.

Z probíhání tratí… (foto: OK Kamenice)

Testoval jsi elitní trať, překvapily tě při znalosti terénu některé postupy a musel jsi „je řešit“?
No jasně, voleb postupů nabízí terén nepřeberné množství a to, co je připraveno, se vymyká všem tréninkům, které jsme v prostoru v dřívějších letech absolvovali. Nejde sice většinou o úplné obíhačky, ale i na volbě stopy se dá dost získat, případně ztratit. Já sám při probíhání jsem z rychlosti/nepozornosti udělal celou řadu chyb, kterým je podle mě lepší se při závodě vyhnout ?. Na druhou stranu jsem se také díky jedné podíval na jednu moc krásnou vyhlídku.

Říkáš, že jsi šel docela naplno, jaký byl tvůj čas a kdo a za kolik to mistrovství vyhraje?
Tak klasicky za 110, ne? Ne, vážně, ohledně favoritů se dá čekat souboj hlavně mezi Dýmem, Vojckem a Čumákem (Miloš Nykodým, Vojta Král, Tomáš Křivda). Sám osobně věřím právě Čumákovi, že zkompletuje zlatý hattrick. Tipuji, že zrovna jemu trať sedne. A čas? Myslím, že aktuální verzi jsou schopni nejlepší bouchnout někde kolem 90 minut. Uvidíme, jestli Martin (Škvor, stavitel tratí) tratě ještě malinko prodlouží ?. (rozhovor vznikal ještě před zveřejněním finálních parametrů tratí, pozn. red)

A poslední otázka – při testování se na kontrolách vyskytoval i Cáš (Lukáš Kettner) a něco v lese kutil, můžeš to malinko přiblížit?
Tak Cáš je absolutní nadšenec do veškerých technických věciček a také člen Rady pro inovace. A tak spolu s Jurdou (a jeho týmem) cílí na MČR použít novinku na přenášení mezičasů z lesa. Ta se zatím na velké akci v lese typu MČR neobjevila, tak bylo nutné nějaké věci malinko otestovat (zejména pokrytí GSM signálem v místech plánovaných radiokontrol). Ta technologie je super a rozhodně má potenciál!

Děkujeme za rozhovor a pokud se chcete o MČR na klasice dozvědět více, mrkněte do pokynů nebo na web závodu.

Informační rozcestník:

Web závodů

Facebook závodů

Pokyny

instagram OK Kamenice

YouTube OK Kamenice

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.