Předstartovní horečka: Klubový vrchol v Krouně

od | 13. 10. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

722 štafet, 353 družstev a 34 toiek. Mistrovství ČR štafet a klubů vypukne již zítra v Krouně v CHKO Žďárské vrchy! Na co se těšit a jak to vidí kapitáni favorizovaných klubů?

Čekají nás rychlé boje ve vysočinském terénu

V sobotu v 11:00 se rozběhnou štafetové boje o medaile v kategoriích dospělých a dorostu, od 13:30 začnou startovat ostatní kategori. Mírně kopcovitý les a poměrně malé převýšení na tratích (muži mají 8,3 km a 150 m převýšení) dávají tušit velmi vyrovnaný závod, kde může rozhodovat i sebemenší chybka v hustníčku či vodoteči.

Neděle, to bude tradiční klubové vyvrcholení roku. Kdo zvítězí? Čeká nás závod 7členných družstev dospělých a dorostu, 5 členných týmů veteránů a nesmíme zapomenonut na 8členná družstva oblastních výběrů žactva! Start 00 je naplánován na 9:30. Na neděli se má ochladit na 10 °C, nezapomeňte se vybavit tak, aby vám nebyla při fandění zima.

Běžíš v týmu!

– prohlédni si shromaždiště, tedy start, cíl, předávku a divácký úsek

– vezmi si správnou mapu

– kontroluj si kódy a pořadí kontrol, ať nejsi disk

– běž tak rychle, jako by to byl tvůj poslední závod

– dojdi včas na předávku

– fandi svým spoluběžcům a (aspoň trochu) i soupeřům

OK 99 Hradec Králové (“kapitán” Jan Petržela)

Nakonec se nám podařilo sehnat sestavu nejsilnější možnou, což dlouho nevypadalo, ale nakonec se to povedlo, takže Bára Chaloupská přijede z Erasmu ze Slovinska a Áďa Vandasová je nakonec také k dispozici. V chlapech věřím, že áčko má ambice nejvyšší, to znamená zabojovat o obhajobu a zajímavé bude i béčko, kde zkušený Bapťák rozbíhá, druhý jde Pavel Kubát a třetí Ondra Metelka. Těm kdyby to vyšlo, tak věřím, že i béčko může o medaili zabojovat. V holkách samozřejmě áčko také myslí na vítěství, béčko může bojovat o top šestku.

V družstvech obhajujeme, tam ta sestava vypadá velmi silná, takže nic jiného než boj o vítězství nepřipadá v úvahu. Takže udržet klidnou hlavu, zabojovat, co to jde, a vyvyrovat se diskům a velkým chybám. Potom by to mělo být v pohodě.

Obhájí Hradec titul? Foto: Petr Kadeřávek

OK Lokomotiva Pardubice (“kapitán” David Procházka)

V dámské části klubu se nám po návratu Jany Stehlíkové opět zdravě zvedla konkurence a s tím i výkony celého týmu. Na podzim se štafetě s Terezou Nožkovou a Janou Peterovou dařilo, a tak nemám důvod nevěřit, že se poperou o medaili i zítra při štafetovém vrcholu sezóny. Hodně napoví první úsek, pak už budeme tušit, jestli to bude na bednu nebo na 8. místo. Ano takové přelévání v dámských, ale i pánských štafetách očekávám. Pokud budou, ale holky v půlce závodu nahoře, nemám s formou Jany Peterové obavu, že by to v cíli necinklo. 

Když naváži naší áčkovou štafetou mužů, bude predikce dost podobná jako u žen, i když možná překvapivě, tady jsem si stabilním výkonem o něco jistější. Matěj Kamenický se vrátil do top rozbíhací formy a poběží se na okraji jeho rodné Vysočiny, Tomáš Kubelka se na podzim houpe od repre výkonů přes velké chyby k výpadkům, ale druhý úsek tentokrát zvládne a přivede štafetu v TOP 3 a Martin Roudný si konečně ozkouší své finišové možnosti v boji o medaile. 

Možná to vyzní podle, ale první myšlenka k družstvům mi sklouzne k otevřené cestě minimálně k bronzové medaili a to z jednoho důvodu, Luhačovicím chybí družstva vždy skvěle běhající Vendula Horčičková a také pravděpodobně Martina Jirčáková (loni skvěle běžící, letos stále čerstvě na mateřské). A i když letos bude určitě velmi silná Kamenice, tak věřím, že si odvezeme minimálně bronz přičemž nevidím důvod, proč se nepoprat s Žabinami o stříbro. Ve složení našich dvou štafet dohromady na to bezesporu máme. Pro někoho to vyzní nabubřele, že predikuji “snadnou” medaili, pro Pardubáky fatalisticky, když nevěřím ve zlato, ale tak nějak ho očekávám od Hradce. V O-News.cz podcastu se pletu často a rád, uvidíme, zda si zlepším skóre nebo ne, alibismus v řádcích výše ode mě ale nečekejte. 

SK Brno Žabovřesky (“kapitán” Miloš Nykodým)

V mužích máme ve složení Coufal-Minář-Nykodým nejvyšší ambice. Ženy běží ve složení Hiklová-Odehnalová-Zháňalová medaile by byla úspěch. Ale i naše druhé štafety jsou dost našláplé. V mužích by to při určité konstelaci hvězd mohlo vyjít taky na medaili v ženách top 10. Družstva ještě nejsou vůbec rozhodnutá, složení bude dáno převážně sobotními výkony, stabilitou a vhodností pro daný úsek. Ale i tam doufám v souboj o příčky nejvyšší.

Mapový portál i pokyny mluví jasně – v sobotu běžíme na západě, v neděli na východě

OK Kamenice (“kapitán” Jakub Glonek)

V klučičí části týmu nás bohužel postihly nějaké absence, kdy kvůli zraněnému kotníku nemůže běžet Honza Gajda a kvůli nemoci Ota Škvor. Sestavu ale vyplnili 2 letos výborně běhající junioři a já věřím, že můžeme pomýšlet dost vysoko. Rádi bychom zkusili minimálně vyrovnat náš nejlepší výsledek, což bylo 5. místo 2 roky zpátky. Naopak holčičí část týmu je v nejsilnějším možném složení, kdy Terka Čechová běhala výborně celý rok a na podzim se ji vyrovnala Lucka Semíková, která nám přiletí na výpomoc z erasmu ve Finsku. Na prvním úseku pak budeme mít jistotu v podobě Moničky Doležalové a myslím si, že ta štafeta nemá slabinu. Ženské pole štafet je extrémně nevyzpytatelné, ale holky by mohly mít ty nejvyšší ambice a je v jejich silách navázat na stříbro z roku 2019.

V nedělních závodech družstev pak budeme spoléhat především na holčičí úseky, kde by měla být naše síla. Tam se neočekává žádná změna proti složení ze soboty. Naopak u kluků je situace otevřená a čtveřici pro nedělní závod budeme vybírat až v sobotu po závodě. Do družstva se můžou dostat klidně další 3-4 kluci. A cíle? Za posledních 8 let měly medaile pouze 4 různé týmy a já věřím, že to můžeme být my, kteří to tento rok protrhnou.

Buď připraven!

na webu najdeš všechno

to nejdůležitější hledej v pokynech

– a hlavně si nastuduj soupeře na štafety i družstva

“34 kadibudek a 2 pisoáry” aneb Tady frontu nehledejte (foto: LPU)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.