Předstartovní horečka: Do ZOO

od | 6. 5. 2021 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Loni jsme čekali na oficiální start celostátní o-sezony až do podzimu. Letos se dočkáme “už” o druhém květnovém víkendu. Čeští dorostenci, junioři a dospělí se potkají v centru kraje Vysočina.

Českému svazu orientačních sportů se podařilo pro jaro vyjednat výjimku pro celostátní závody na tři jarní víkendy. Za přísných hygienických opatření se již tento víkend uskuteční dva závody Českého poháru a Žebříčku A. Sobotní sprint se poběží odpoledne v Jihlavě a nedělní krátká trať kolem známého vrcholu Čeřínek.

Platí, že na oba závody je přihlášená kompletní česká špička, která bude startovat příští týden na Mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Těšit se tak mimo jiné můžeme na výkony nejlepších závodníků nominaček Vojtěcha Krále a Terezy Janošíkové. Konkurovat by jim měla ale celá česká reprezentace.

Sprint v ZOO

Již dlouho se ví, že závodní tratě v Jihlavě nepovedou jen samotném centru města, ale jejich část se odehraje i v tamní zoologické zahradě. To si dle nejčerstvějších zpráv vybralo svou daň na pozdějším startu (nakonec v 16:45) a taky povinností závodníků nasazovat si ochranu obličeje, pokud se přiblíží k ostatním návštěvníkům (nikoliv stálým obyvatelům – zvěři) na méně než dva metry. Vzhledem k zavírací hodině ZOO (18 hod) se druhé opatření bude týkat zejména dříve startujících závodníků.

Pojďme ale ke sportovní části. V pokynech se dozvíme, že na start to jsou necelé dva kilometry. Ze startu do cíle by pak měli nejlepší muži uběhnout zhruba 3,7 km, ženy zhruba o 400 metrů míň. Závod se započítává do WRE žebříčku, z čehož plyne několik změn oproti českým pravidlům. Směrné časy mohou být delší (12-15 minut), vzdálenost trati se počítá po nejkratším realizovatelném postupu a startovní pořadí je určeno právě podle pořadí ve světovém rankingu. Proto mohou startovat závodníci ze stejného klubu za sebou.

Middle na Čeřínku

Start nedělního závodu bude v pravé poledne. Na jarní prosluněné Vysočině bude závodníky čekat krátká trať. Na start to bude na dohled od arény, pouze 100 metrů daleko. Závod proběhne ve zvlněném terénu, v nadmořské výšce 600 – 750 m n. m. Les bude proměnlivě průběžný většinou s náročnou podložkou (kameny, klacky, podmáčený terén). Ani zdejšímu terénu se nevyhnula těžba lesa napadeného kůrovcem, a tak budou v prostoru nové velkoplošné paseky.

Stará mapa závodního prostoru závodu na krátké trati

Informační rozcestník:

2 Komentáře

  1. Avatar

    Jen pro upřesnění, ZOO nezavírá v 18:00 , ale v tento čas uzavírá pokladnu a pouští poslední návštěvníky, kteří tam ale mohou být další hodinu. Nicméně návštěvnost už bz měla být oproti očekávané špičce kolem 14 h výrazně nižší.

    Odpovědět
  2. Avatar

    Jen pro upřesnění, ZOO nezavírá v 18:00, ale v tento čas uzavírá pokladny a vpouští poslední návštěvníky, kteří tam mohou být další hodinu. Každopádně oproti očekávané návštěvnické špičce kolem 14 h to už bude minimum návštěvníků.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.