Předstartovní horečka: ČP v Selské rokli a 2x ŽB

od | 30. 5. 2019 | Předstartovní horečka, Závody

Na třech hlavních víkendových závodech je dohromady přihlášeno skoro 3500 závodníků, dalších 400 závodníků jede na bajky do Podkrkonoší. Vypadá to na nabitý o-víkend, a tak vám přinášíme předstartovní horečku k třem největším o-akcím. Tou největší je bezesporu dvojice závodů ČP, ŽA a ŽB – Čechy západ ve Skalce u Doks (DKP+DOK) s účastí někam ke dvěma tisícům závodníků! Další skoro tisícovka se sjede do Otaslavic na ŽB – Morava (PLU). U Větrného Jeníkova se zase bude bojovat o body do ŽB – Čechy východ (SJI).

Skalka u Doks: WRE, ČP, ŽA, ŽB – Čechy západ

Ukázka nové závodní mapy. Autor slibuje na Česko poměrně silnou generalizaci, ke které ho nutí nový mapový klíč ISOM2017.

Základní informace:

Zajímavostí je, že se sobotní klasika poběží na mapě 1:10 000, na což dostali pořadatelé výjimku právě kvůli detailnosti terénu. Na startu závodů jsou všichni naši nejlepší. Sobotní trať pánské elity měří pouze 12,9 km, ale má úctyhodné převýšení 610 metrů. V hlubokých zařezaných údolích se dá očekávat, že se délka skutečně naběhaných kilometrů docela navýší. Stavitel si pro muže na sobotní trať připravil 32 kontrol, což je na klasiku poměrně enormní číslo. Nedají se tak očekávat výrazně dlouhé postupy, ale spíš kratší postupy s menšími volbami. Na startu bude kompletní česká špička. Vzhledem k tomu, že se jedná o závod WRE, tak můžeme hledat favority na konci startovního pole (a to jak v sobotu, tak v neděli). Podle WRE rankingu to tak jsou hlavně reprezentanti a jejich realizační tým: Vojtěch Král, Jan Šedivý, Miloš Nykodým, Jan Petržela, Daniel Hájek, Pavel Kubát či Tomáš Kubelka. Promluvit do předních příček ale může i další před nimi startující (Jan Procházka, Vojta Sýkora, Michal Krajčík či Kuba Dragowski).

Ženy mají trať oproti mužům adekvátně kratší s délkou 8,6 km, nicméně převýšení 530 metrů je poměrně solidní, stejně tak i 24 kontrol. Opět platí, že favoritky můžeme hledat hlavně mezi reprezentantkami. Největší souboje by měla svádět trojice Vendula Horčičková, Denisa Kosová, Adélka Indráková. Zpestřením v dámské elitě jsou i dámy z Hong Kongu – Lui Wai Lan Iris a také Fung Charmaine. Uvidíme, jak budou konkurovat našim nejlepším ženám!

Otaslavice: ŽB – Morava

 

Základní informace:

Víkendové pěkné počasí a organizátoři lákají závodníky na koupaliště, které je hned vedle cílové louky! První však nastoupí do lesa a tam by je měl čekat zvlněný terén s hlubokými údolími, také pasáž se skalami a skalkami. Mapa by měla být porostově velmi pestrá s hustou sítí komunikací. Spíkr závodu Marek Tašunka Otruba říká o tratích: “V sobotu to bude fyzicky náročná klasika, závodníci se mohou potom těšit na vynikající občerstvení z pořadatelského bufetu!”. K nedělnímu závodu dodává: “V těch skalkách, v těch šutrech to bude dost mapově náročný orienťák, zvlášť pokud přijde avizovaný první letní den!”

 

Větrný Jeníkov: ŽB – Čechy východ

Shromaždiště závodu

Základní informace:

Pořadatelé z OK Jihlava připravili v typicky vysočinském terénu závody Źebříčku B – Čechy východ. Na startu bude kolem 500 lidí po oba dva dny. Hlavní mužská trať H21B bude mít stejnou délku jako trať pánské elity ve Skalce u Doks, pravda převýšení bude jen 330 metrů. Na 8 dam v kategorii D21B pak čeká pouze 8 kilometrů a 210 metrů převýšení.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.