Předstartovní horečka: 3 závody na Jičínsku

od | 14. 9. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Podzimní sezóna se pomalu ale jistě rozbíhá, zatímco minulý víkend patřil celostátním individuálním lesním závodům, nyní se dostanou ke slovu i štafetová klání – dva závody Českého poháru štafet (ČPŠ) a Český pohár + ŽA ve sprintu. Všechny tři závody se odehrají v okrese Jičín – štafety u Miletína a ve Vojicích, sprint se nakonec místo centra Jičína podívá do Lázní Bělohrad.

Český pohár štafet – sobota dop.

Po téměř 4měsíční pauze je na programu další závod ČPŠ, po který by mělo být jasnější, kdo zvítězí v celkovém žebříčku. V ženách zatím s náskokem 17 bodů vede štafeta ZBM, ale na ostatních pozicích je boj velmi otevřený. Mezi muži se budou snažit vedení uhájit běžci OK 99 HK, za kterými jsou ovšem s malým odstupem SSU a ZBM, o dalších pár bodů zpět pak LPU.

Pro tento štafetový závod vybrali pořadatelé ze Slavie Hradec Králové podhorský kamenitý prostor u Miletínských Lázní, který byl naposledy zmapován před 14 lety. Startovní výstřel vypustí první vlnu závodníků do lesa v 10:00, celkem se jich do lesa podívá téměř 1200, protože je přihlášeno 390 štafet.

  • Pokyny

    Každý přihlášený oddílový stan má své přesně vymezené místo

    Parkoviště – centrum: 1 km (od autobusů 1,5 km)



Český pohár + ŽA sprint – sobota odp.

Sprintový závod, který je zařazen i do světového rankingu, odhalí krásy lázeňského města Lázně Bělohrad. Běžci se mohou těšit především na městské parky, zámek či průběh sportovními areály. Na startu se objeví kompletní česká sprintová špička a i vzhledem k minimálnímu převýšení se dá očekávat rychlý závod. Podle parametrů tratí elitní muži naběhají 4,3 km, ženy pak 3,5 km.  Superfavoritem závodu v mužské elitě je nedávný vítěz závodu Světového poháru Vojtěch Král, který startuje jako poslední s číslem 1. Analýzu závodu ulehčí moderní technologie, neboť vybraní závodníci poběží s GPS jednotkami. Start 00 je v 16 hodin a je vzdálen 1100m.

Pozor, příjezd do centra je povolen pouze ze směru od Miletína

Český pohár štafet – neděle

V neděli se pak po  13 letech navrátí závodníci do Vojic. Stejně jako sobotní sprint budou i tento závod organizovat členové Sportcentra Jičín. Terénu dlouhého hřbetu s prudkými svahy a množstvím pasek a hustníků vévodí mapově náročný prostor bývalého lomu v jižní části (ve zvětšeném výřezu dole). Na startu, který je od 10:00 se představí méně štafet než v sobotu, konkurence ale v hlavní kategoriích zůstane stejná.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.