Poslední opravdu nabitý víkend oblastních žebříčků roku 2018

od | 22. 10. 2018 | OB v ČR, Orientační běh

Poslední opravdu nabitý víkend oblastních žebříčků roku 2018 byl na pořadu o uplynulém víkendu – konalo se 10 oblastních žebříčků v 10 různých oblastech. Kdo dokázal zvítězit a jak vypadaly tratě hlavních kategorií?

12. závod Ještědského žebříčku

U hřiště na fotbalgolf nedaleko severočeského Rumburku se konal další ještědský žebříček za účasti téměř 450 závodníků. Na klasické trati dlouhé 8,9 km v kategorii D21L zvítězila Kateřina Kašková o více než 3 minuty před Kateřinou Matějů, 3. místo patřilo Adéle Havlové. Na muže čekalo 12,6 km a o 63 vteřin rychlejší než druhý Matouš Fürst byl luhačovický Matěj Klusáček, třetí místo bral již s velkou ztrátou Jakub Bílý. Bohužel došlo k krátkodobému výpadku startovních hodin, a tak některé kategorie mají počítán startovní čas až od 1K. Při závodě byl natáčen videoklip, až bude zpracován, bude dostupný. Závodníci si mohli vyzkoušet mikrosprint mezi kameny Stromu života a bylo jich hodně, měřil se čas, ale nedělaly se výsledky. Mapa (jedna z různých tratí) v příloze + mapa dětské tratě (s hledáním kytiček).

Ukázka mapy doplňkového mikrosprintu

5. závod Hanáckého žebříčku podzim

Tento závod s názvem Sobotínský divočák byl pořádán také jako memoriál Majky Chmelařové. Ve velmi kopcovitém terénu s množstvím kamenů se běželo netradičně na trati s volným pořadím kontrol a hromadným startem. Závodníci mapu dostali 1 minutu před samotným startem, aby si mohli vymyslet postup, a zřejmě i díky tomu to rozhodně neběželi všichni stejně. S postupy si nejlépe poradila Vlaďka Raclavská, ta o více než 6 minut porazila Annu Holečkovou a Emu Markovou. To v kategorii H21C byly souboje o prvenství mnohem vyrovnanější – mezi prvním a čtvrtým v pořadí byl rozdíl 14 vteřin. Nakonec se z vítězství radoval Vojtěch Matuš, který o 6 vteřin zdolal Jiřího Matouška, třetí místo těsně vybojoval Tomáš Zdráhal.

16. kolo Východočeského poháru

V blízkosti Ústní nad Orlicí uspořádal tamější orientační klub závod VČ. poháru na klasické trati, který se běžel na mapě Andrlák. Kategorii D21C ovládla Marta Fenclová, která se do průběžného vedení dostala až 3 kontroly před cílem. Druhé místo patřilo Heleně Randákové a 3. doběhla Věra Mádlová. V kategorii H21C porovnalo síly 34 běžců. Nejvíce se dařilo těm z PHK -vyhrál Tomáš Novotný před Petrem Losmanem, 3. skončil pardubický Lukáš Hovorka.

11. závod Jihomoravské podzimní ligy

16. závod Ligy Vysočiny

Cílem závodu na krátké trati u obce Olešná prošlo rovných 400 závodníků, běželo se na mapě Velké Michovy 1:10000. V kategorii D21 obsadily kompletní stupně vítězů ženy ročníku narození 1994 – zvítězila Magdaléna Tužilová o minutu před Janou Benešovou a Jitkou Jeřábkovou. To v mužích se o vítězství poprali muži z různých dekád – vyhrál Marek Prášil (1973) před druhým Janem Klusáčkem (1993) a Janem Kadlecem (1983).

12. závod Valašské oblasti

Shromaždiště tohoto oblastního žebříčku na krátké trati byl ranč Kostelany. V mírně kopcovitém terénu s kameny a skalkami zvítězili v hlavních kategoriích Michaela Dittrichová a Roman Zbranek, na druhých místech je doplnili Iva Kavánková a Michal Hubáček, třetí skončili Veronika Tichá a Tomáš Kolárik.

2x Pražský a Středočeský žebříček

Orientační klub Kamenice uspořádal v sobotu a v neděli dva oblastní žebříčky, nutno podotknout, že se jednalo o největší závody víkendu – v sobotu cílem dokonce prošlo přes 1100 závodníků! Oba závody měly centrum mezi Lojovicemi a Brtnicí nedaleko Velkých Popovic. V sobotu se běžela krátká trať, na které zvítězili Barbora Vyhnálková a Jakub Glonek. Nedělní fyzicky náročná klasika měla stejnou vítězku – Barboru Vyhnálkovou. Ovšem v mužích došlo ke změně – Jakub Glonek skončil druhý, neboť ho porazil Šimon Navrátil.

13. závod Ještědského žebříčku

Ve skalnatém terénu Českého ráje se s centrem v Olešnici běžela krátká trať. Pěkné tratě na mapě Pohoř přivítaly za krásné podzimní neděle 748 závodníků. V kategorii D21L zvítězila Kamila Gregorová, která o den dříve v Liberci opanovala i kros O přeborníka boudy. Na stupních vítězů ji doplnily Kateřina Kašková a Adéla Havlová. V nejdelší mužské kategorii vyhrál turnovský Pavel Hradec s náskokem 1:11 na Matouše Fürsta, 3. skončil Martin Luštický.

26. ročník Rodinných štafet

Tradiční rodinné štafety pořádané Lokomotivou Pardubice na konci sezóny se letos konaly u Kostelecké Lhoty u areálu fotbalového hřiště. Na tratích v dobře průběžném lese s minimálním převýšením se představilo celkem 104 tříčlenných štafet ve třech kategoriích – LPU, open a mix. Pro 3. úsek byla připravena speciálně upravená mapa Bludný kořen XXVI – mezi kontrolami 7 – 13 byla vyříznuta a zkopírována tam část mapy ze severní části, opředu závodníci na 3. úseku věděli jen to, že je na trati čeká mapové překvapení… Na posledním úseku se v závěru seběhli finišmani Tomáš Křivda a Vojtěch Král, je na dohled stíhal Dan Vandas, nakonec v závěru byl rychlejší Král, a tak v absolutním pořadí byla nejlepší štafeta mix ve složení Denisa Kosová, Tereza Kosová a Vojtěch Král. Kategorii open vyhráli Křivdovi (Martin, Lenka a Tomáš), nejlepší štafeta v kategorii LPU byli Roudní (Václav, Václav a Martin).

Vodňanský kapr

Dva veřejné závody na klasické trati se odehrály v jihočeském Bílsku (téměř sousední prostor s MČR štafet a klubů. Hlavní kategorie vyhráli v celkovém pořadí Barbora Baldriánová a Jan Procházka. Šimon Čtrnáct v celkovém pořadí vybojoval historicky první medaili (3. místo H18).

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.