Posbírej poslední body do Klubové soutěže. Czech O-Tour vyvrcholí na Kokořínsku

od | 13. 10. 2022 | OB v ČR, Orientační běh

Seriál Czech O-Tour má před sebou poslední kolo. Závodníci se dostanou do nejhezčích terénů, které nabídlo loňské Mistrovství světa v orientačním běhu. Na co se můžete těšit? Jakou roli při závodech hraje bývalý reprezentant Pavel Kubát? A kolik zbývá míst do limitu CHKO?

Dva závody v srdci Kokořínska

Program čítá dva lesní závody s centrem v Dřevčicích, aréna je zhruba 2 km vzdálená od té, kde se konalo loňské MS (běžely se zde štafety a klasická trať). V sobotu 29. října se závodníci vypraví na krátkou trať, v neděli je připravena klasická trať. Měřítko mapy je pro všechny závodníky do DH21 včetně po oba dny desítka, veteráni se mohou těšit na příjemné zvětšení v podobě 1 : 7 500. Kvalitní mapy připravil tým kartografů MS Zdeněk Sokolář, Aleš Hejna a Jan Drbal, říjnovou revizi obstaral Jan Potštejnský.

Ukázky mapy lákají k proběhnutí

Dvojí voděodolnost mapy

Pořadatelé také připravili specialitu v podobě tisku map, resp. její voděodolnosti. “Chceme, aby mapa vydržela všechno. Běží se v náročném terénu, navíc na konci října nemusí přát počasí. Rozhodli jsme se proto zainvestovat do maximální voděodolnosti a snížit riziko poškození mapy. V sobotu tak bude mapa vytištěná na pretexu a zabalená do kvalitního mapníku, v neděli pak vytiskneme mapu a tratě na polyart a současně taky zabalíme do mapníku. Bude nás pak zajímat, co si lidé o tomto experimentu budou myslet po závodě,” upřesňuje ředitelka finálového kola Dominika Pachnerová. Toto řešení je pro organizátory sice mnohem nákladnější, na druhé straně si slibují bezproblémové nakládání s mapou při závodě i v náročných psaážích.

Loni závodil, letos staví

Pavel Kubát na loňském světovém šampionátu v těchto terénech běžel, letos vyměnil roli a pro ostatní společně se svojí ženou Janou připravuje tratě sobotního middlu. “Těžší zde bylo asi běžet, stavba tratí na Kokořínsku je zábava. Je to takový splněný sen stavět zde elitní tratě,” říká bývalý český reprezentant. Na druhé straně připouští, že stavba tratí mu zabrala více času, než teoretická příprava na loňské MS. “Pětatřicet to eliťáci asi nepůjdou, ale zase se do obdobného terénu nechodí každý den, je v sobotu jen jeden závod, a proto si myslím, že si to užijí všichni o trochu déle,” přiznává Pája Kubát, který dodává, že mysleli i na nejstarší veterány: “Pro ně jsme vybrali trochu jiný prostor, určitě schůdnější, ale se skalkami, tak snad to i pro ně bude pěkný zážitek.”

Loni zde Pavel Kubát závodil, letos se podílí na tratích závodu. Foto: Lukáš Budínský.

Přihlášky do 15. října

Do soboty 15. října je možné se přihlásit v ORISu nebo na stránkách závodů za základní startovné a podpořit svým výkonem nejen své průběžné umístění, ale i celkové pořadí svého týmu. Po Kokořínsku se totiž nejen uzavře seriál Czech O-Tour, ale i celoroční Klubová soutěž, v některých případech rozhodne jen několik málo bodů. Je možné, že ještě před termínem přihlášek padne limit přihlášených, aktuálně zbývá něco lehce přes 150 míst.

Bohatý catering bude připraven pro všechny účastníky: na místě bude VegitPoint nebo NoVinárna. Foto: Klára Mašínová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 18. 10. 2024
a svátek má Lukáš.