Podcast: Na směr. Na buzolu!

od | 24. 1. 2024 | Metodika, Orientační běh, Podcast, Stavba tratí, Trénink

Buzola je pro každého orienťáka něco jako hůlky pro běžkaře. Běhat orienťák se bez ní dá, ale dost obtížně. Jak ale vybrat tu správnou? Palcovka nebo deskovka? Na levou nebo na pravou? Jak s buzolou pracovat? Co je to hrubý azimut? David Procházka a Daniel Wolf v této sérii O-News.cz Podcastu zatím striktně oddělovali trenérskou a pořadatelskou část, dnes je však budou prolínat. Ve stavitelské části vyšlo na dnešek téma směrů – změn směrů, změny tempa, tak ho rozebereme ze všech stran, i z té závodnické. Povíme si, jak může stavitel tratí pracovat se změnou tempa a směru, jakými “špeky” může zkoušet “nachytávat” závodníky a nutit je pracovat s buzolou. Ale také si povíme, jak to mají závodníci řešit, jak správně s buzolou pracovat, jak to trénovat, ale třeba taky i jak vhodnou buzolu vybrat. Příjemný poslech.

Palcovka: Levá nebo Pravá? Před lety jsme prováděli na toto téma menší průzkum. Možná je na čase ho zopakovat? (Foto: Roman Zbranek)

S jakou buzolou běháte?

Výsledky ankety

Nahrávání ... Nahrávání ...

” Jsme moc rádi, že nám píšete, že píšete komentáře a tipy, co zařadit do podcastu. A jedním z tipů, který jsme dostali, bylo i to, že bychom se měli zaměřit více na hobby běžce. Povídáme hodně o tréninku elitních běžců, zveme si eliťáky, ale abychom třeba dali i nějaký ten praktický tip orienťákům – hobbíkům. Třeba jak trénovat na OB, jak používat buzolu a podobně. A nám se to zalíbilo. Za všechny tipy, nápady i připomínky děkujeme a budeme rádi za další. “

Buzola, to je neodmyslitelná součást naší výbavy. Na co se ale zaměřit, pokud vybírám buzolu? “Je to jako s čímkoliv jiným, co si kupuješ pro sport, ale i v běžném životě. Primární je vědět, co od buzoly chci a potřebuju. Pokud chceš a potřebuješ vyhrát MS, potřebuješ od buzoly všechno, co jen může nabídnout. Rychlost, přesnost, stabilitu, odolnost (někdo padá častěji než jiní) a dneska u palcovek hraje i roli rozdílný přístup k ergonomii těla buzoly a jeho tvaru. To vše ti prostě musí sedět a fungovat na 100 %. Samozřejmě k tomu musíš přidat svou dovednost práce z buzolou. Pokud s orienťákem začínáš, nemusí být vždy nutné investovat do těch nejdražších, všechny značky dnes představují modely, které za velmi dobrou cenu dodají super výkon co se atributů jako rychlost, přesnost a stability týká, někdy jsou dokonce třeba i odolnější byť za cenu vyšší hmotnosti,” vypráví David Procházka, který se mimo jiné prodejem buzol zabývá.

Švéd Gustav Bergman, jeden z mála běžců ze světové špičky, který dnes běhá s deskovou buzolou. Buzolu nosí v pravé ruce, mapu v levé a při mapování buzolu přikládá. (Foto: Lukáš Budínský/WOC2021)

” Platí klíčové pravidlo, které někdy vysvětlujeme i starším a zkušenějším ročníkům, že palcovka musí být v té ruce, ve které držíš mapu. Jinak nemá moc smysl mít palcovku, která je na přikládání k mapě docela nepřesná. Palcovka funguje skvěle, ale musí pod ní být neustále mapa. “

Jak stavitel tratí může nutit pracovat závodníky s buzolou?

Stavba tratí je o tom, že stavitel vlastně neustále vymýšlí, jak férově “nachytat” závodníka. Jak vyvést závodníka z míry, z rytmu, rozbít jeho soustředění na mapu, ztížit jeho přípravu na závod. A k tomu mohou sloužit právě instrumenty, kterým se říká “změna směru” a “změna tempa”. Změna směru je o měnících se odběhových úhlech, stavění postupů přes terén bez velkého množství záchytných objektů nebo naopak s takovým množstvím objektů, že to závodník musí za běhu generalizovat, aby to mohl proběhnout rychle. Změna tempa je rozbití tempa, použití prvků jako “efekt první kontroly”, “přerychlení”, “odbočení z linie”, “přerychlení”, “nabídka k paralelní chybě”, “náběh přes hranu či temeno kopce”, “seběh svahem šikmo na vrstevnice”, “časté změny směru odběhu” a podobné. Jak to dobře implementovat do trati? Poslechněte si celý aktuální díl.

Ukázková náročná trať používající prvky změny směru a změny tempa. (Zdroj: Stavba tratí, Daniel Wolf; mapový podklad: OOB TJ Turnov)

Zapomínáte na buzolu v krizových momentech na trati? Co si napsat na ruku nějaká aktivační slovo jako BUZOLA nebo SMĚR a snažit se práci s buzolou maximálně zautomatizovat? Zajímají vás další rady, jak se naučit pracovat s buzolou? Jaké tréninky běhat, aby vás nutily dávat důraz na buzolu? A víte kdo vlastně buzolu vynalezl? Poslechněte si celý aktuální díl O-News.cz Podcastu plný užitečných informací.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.