Orienťák na olympiádě! Ale jen jeden…

od | 11. 4. 2024 | Fenomén, OB ve světě

Je rok 2024 a to znamená, že se opět blíží letní olympijské hry – letos v Paříži. A i když orientační běh stále není olympijským sportem, jeden světový závodník se rozhodl, že se Her zúčastní i jinak než s mapou a buzolou.

Jak se říká, když nemůže hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. A právě to je příběh švýcarského reprezentanta a loňského vítěze Světového poháru Matthiase Kyburze.

Kyburz v lese

Po úspěšném roce v orientačním běhu a narození dcery, se kterou chtěl trávit co nejvíce času doma, se Kyburz rozhodl přejít z orienťáku na hladký běh a vytyčil si ambiciózní cíl: zaběhnout maraton za limit kvalifikace na OH: dvě hodiny, osm minut a deset vteřin – v přepočtu 3:02 na kilometr. Rychlé tempo už na kilometru jednom nebo třech (se kterými jsme v orienťáku dobře seznámeni), teď to ale vynásobte dvaačtyřicetkrát.

Jak píše na svém blogu, přizpůsobení tréninku bylo veliké: přibylo posilování, les a terén vystřídaly asfalt a tartan. S maratonem měl předchozí zkušenosti prakticky nulové, výzva před ním tak byla enormní. Stejně tak se najednou zvýšil zájem médií – atletika je přeci jen někde jinde než OB.

Tvrdý trénink

Měsíce dřiny se ale zúročily a tento víkend, v neděli 7. dubna, na Pařížském maratonu, kde obsadil famózní 7. místo s časem 2:07:44 a stal se tak historicky třetím Švýcarem, jenž se svým časem kvalifikoval na Olympiádu!

Pařížský maraton

Až tedy v létě zapnete přenos ČT Sport z Paříže, nekoukejte jen po našich barvách a držte palce i Matthiasi Kyburzovi!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 19. 5. 2024
a svátek má Ivo.