Orienťák na Kypru

od | 1. 5. 2022 | Cestování za OB, OB ve světě, Orientační běh

Dan Šafka Chlebák v březnu navštívil spolu s britsko-českým orienťáckým klubem Drongo Kypr, aby si kromě jarní dovolené užil i pětidenní orienťáky Cyprus Five days. Jeho povídání o netradičních kyperských terénech si můžete přečíst na následujících řádcích.

První etapa byla přímo u moře, na jedné z nejkrásnějších částí Kypru, mysu Capo Greco. Start přímo u moře, všude kolem spousta křovin, byli jsme napjatí, co na nás pořadatelé přichystají a jaká bude kvalita závodu. Pořadatelé zvolili zajímavou strategii, jak se vyhnout případným chybám v roznosu v matoucí, leč dobře zmapované zelené: vůbec na ní nestavěli kontroly. Takže nás čekaly poměrně jednoduché ohyby cest, nicméně několik kontrol byly skalky uprostřed zeleného maglajzu, ke kterým se človek musel prostě domapovat. Pokud se to nepovedlo, naštěstí bylo všude spousta cest a z chyby se člověk rychle dostal.

Jarní počasí na Kypru nás překvapilo, bylo asi 10 stupňů a silný studený vítr. Vzhledem k přítomnosti kamarádů z Anglie jsem měl pocit, že jsme někde na britském pobřeží, kde je toto počasí na jaře běžné. Prý jsme měli štěstí na nejchladnější březen od roku 1996. Vzhledem k těmto podmínkám padl návrh, že bychom se vypravili na sjezdové lyže. Na nějvyšší hoře Kypru je totiž malé lyžařské středisko. Po druhé etapě jsme vyrazili do hor a skutečně, po hodině a půl jízdy do nadmořské výšky 1800 metrů nad mořem jsme dorazili k hoře Olympus a ověřili, že na Kypru je sníh, půjčovna lyží i sedačková lanovka. Lyže i sedačka vypadaly, že už leccos zažily, ale za 20 euro i s půjčením vybavení to rozhodně stálo. Druhá, třetí a čtvrtá etapa byly v Kyperských horách na zajímavé mapě plné údolíček a různých terénních tvarů.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.